Прокуратурата нападна и "Медиапул" - с обвинения във "вандалски акт"

Медията само направи сравнение за различната практика на обвинението при случаи на обругаване чрез некролози

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Сайтът "Медиапул" стана поредната медия, заклеймена от прокуратурата в поднасяне на "манипулативна информация за делата на държавното обвинение". В официално съобщение на спецпрокуратурата от сряда медията е обвинена във "вандалски акт" и оскверняване паметта на починал магистрат – следовател, само защото си е позволила да направи сравнение за противоречивата практика на обвинението по повод на обругаването чрез некролози.

На 19 август Mediapool публикува статия под заглавие "Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог". Публикацията се позовава на прессъобщение на прокуратурата за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил хванат да драска обидни и нецензурни думи върху некролога на починал магистрат във фоайето на специализираната прокуратура, а след това се опитал да скъса некролога, но бил спрян от съдебната охрана. Прокурор е определил деянието като хулиганство с висока обществена опасност и е поискал постоянно задържане под стража. В публикацията се припомня, че Стефанов вече е бил осъждан за хулиганство, а драскането върху некролога е извършено в изпитателния срок по негово предходно осъждане.

Проблемът на спецпрокуратурата обаче не е в начина, по който е поднесена случката. В статията на "Медиапул" всъщност няма нищо нито за покойния следовател (не се споменава дори и името му), нито за конкретната квалификация на оскверняването на некролога му като хулиганство.

Проблемът на прокуратурата е в коментара на медията, че при други случаи – на разлепени некролози за живи хора, заемащи важни обществени позиции и ангажирани с чувствителни проблеми - прокуратурата е отказвала въобще да започне разследване или пък изобщо не си дава труд да проведе адекватно разследване.

"Преди шест години районът около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, бивш заместник главен прокурор. Към онзи момент той беше член на ВСС, в опозиция на главния прокурор Сотир Цацаров", се казва в публикацията на "Медиапул". Тогава прокуратурата отказа дори да образува наказателно дело за некролозите на Ситнилски, с аргумента че това не е обществено опасно деяние, а само форма на граждански протест, макар и неприемлива. Скоро след това Камен Ситнилски бе отстранен от ВСС с незаконно решение на мнозинството в съвета, оформено около Сотир Цацаров.

"През ноември 2018 г. вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщаваха "c пpиcĸъpбиe" зa "ĸoнчинaтa" ѝ." Прокуратурата не е съобщавала за разкрит извършител на това деяние, което би трябвало да е с висока обществена опасност", е вторият пример, който се дава в публикацията на "Медиапул". Кантората на адвокат Ирен Савова защитава съпроцесничката на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева – Биляна Петрова, в един много напрегнат процес, при който бяха идентифицирани сериозни процесуални нарушения от страна на спецпрокуратурата и съда. Адвокат Савова обвърза случая с опит за психически тормоз заради делата ѝ.

Това са "различни казуси, които нямат нищо общо помежду си", се казва в публикуваното съобщение на спецпрокуратурата от сряда. И нищо повече по темата с какво хулиганството в единия случай е по-различно от хулиганството в другия. И дали в случаите със Ситнилски и Савова става въпрос само за хулиганство или и за други престъпления от Наказателния кодекс.

За сметка на това медията е обвинена, че "грозно" използва паметта на колегата следовател (посочено е името му, нещо, което "Медиапул" не си позволява), "само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата". "Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт", се казва още в съобщението на прокуратурата.

"Излиза, че издевателствата и тормозът върху живи юристи е просто "протест", а когато се драска върху некролози на починали юристи, е случай с висока обществена опасност", е коментарът на "Медиапул" от сряда.

В началото на август прокуратурата в различните ѝ проявления - Асоциацията на прокурорите, зам. главният прокурор Иван Гешев, ръководството на прокуратурата и прокурорската колегия на ВСС, публикуваха четири различни становища, в които заклеймяват медийни публикации – статии в "Капитал" и "Сега", свързани с кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В статиите не се оспорват факти от публикациите, а изводите и коментарите, които следват от тях.