Вечерни новини: Идея за промяна на ДДС модела за плодове и зеленчуци, ЕК ще регулира лицевото разпознаване

МВФ ще махне възрастовите граници, които пречат на Кристалина Георгиева да оглави фонда; FlixBus пусна нови линии до чужбина; Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу Баневи

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Денят донесе няколко новини - като старата идея да се въведе обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци в България и регулацията за технологии за лицево разпознаване, която ЕК готви. Жителите на София обаче най-много се вълнуваха от старта на услугата за споделени електрически тротинетки Lime.

А световните погледи са насочени към предстоящата среща на Г-7 през уикенда, на която ще бъдат засегнати актуални въпроси, проблеми и кризи.

ПЕТ ПО ТРИ

Важните събития днес в три изречения

Да се въведе обратно начисляване на ДДС за търговия с плодове, зеленчуци и мляко, предлагат от министерството на земеделието. От години подобен режим действа при зърното и отпадъците (данъкът се внася от получателя, а не от доставчика) и освен че улеснява производителите, доведе и до изсветляване на сектора. За да стане факт промяната, е нужно съгласието и на Брюксел и одобрение от финансовото министерство.

Брюксел работи по регулации върху използването на технологии за лицево разпознаване, което става все по-масово, пише FТ. Плановете на ЕК са гражданите на Европейския съюз да имат експлицитните права върху тази информация и да я отдават за ползване от компаниите само при свое собствено желание. Според официалните лица, на които се позовава FT, предложенията са част от по-голям план за регулиране на технологиите с изкуствен интелект, насочен не само към частните компании, а и към публичните услуги, които също събират данни за лицево разпознаване.

Изпълнителният съвет на МВФ е препоръчал да бъдат премахнати възрастовите граници за поста управляващ директор на фонда, което е и формалната пречка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е номинирана от ЕС. Сега правилата на институцията изискват управляващите директори да бъдат под 65 години, когато встъпят в длъжност, и да не могат да продължат да я заемат, след като навършат 70 години. Очаква се МВФ да гласува отпадането на ограниченията до 4 септември, а изборът на нов шеф на МВФ ще се състои най-късно на 4 октомври.

Нискобюджетният автобусен превозвач FlixBus увеличава линиите от София и Пловдив до чужбина. От двата български града вече може да се пътува директно до Загреб, Любляна, Филах, Залцбург и Мюнхен с нощни автобуси седем дни в седмицата. FlixBus започна дейността си на българския пазар през 2018 г. с маршрути от София до Унгария, Австрия и Румъния, а от май тази година компанията предлага пътувания и от Пловдив и така свързва България директно с шест европейски държави.

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Евгения и Николай Баневи и майката на Николай - Мария Банева - за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие. След няколкомесечен престой във френски арест Баневи бяха екстрадирани в България, като в момента под стража е само Николай Банев, а съпругата му Евгения е на свобода срещу "подписка" по здравословни причини. Предстои в двумесечен срок съдът да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Световните лидери ще обсъждат неравенството и други проблеми като климата и търговските войни на срещата на Г-7

Френският президент Еманюел Макрон, който ще е домакин на срещата на върха на Г-7 през уикенда, реши да се откаже от традицията да приключва със заключителна декларация. Така той ще се опита да избегне повторение на миналогодишния спор между президента на САЩ Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Темата на срещата на лидерите на най-развитите страни в света е неравенството, но на нея се очаква да бъдат обсъдени редица други проблеми – от напрежението в Персийския залив, през търговската война между САЩ и Китай, до извънредното положение с климата. Ще бъде засегната и кризата в Кашмир, тъй като индийският премиер Нарендра Моди е поканен в Биариц.

Дебютно участие на форума ще има британският премиер Борис Джонсън, който безуспешно се опитва да накара лидерите на ЕС да предоговорят сделката с Великобритания за напускане на съюза.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Руски робот полетя в Космоса

Ракетата "Союз МС-14" за Международната космическа станция днес излетя от Байконур без екипаж, но с робота Фьодор на борда. Фьодор, или Skybot F-850, както е фабричното му име, пътува сам в ракетата, за да бъде тествана новата ѝ аварийната система и да се ограничи рискът за хората. Ръстът му е човешки, но теглото му е наднормено по съвременните стандарти - 160 кг. Той ще трябва да научи нови неща за 17-те дни на борда на МКС - например да свърза и изключва електрически кабели, да използва обикновени предмети от отвертка и гаечен ключ до пожарогасител.

САЩ и Япония вече са пращали роботи в Космоса през 2011 и 2013 г.