С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 23 авг 2019, 10:58, 16937 прочитания

За кожата на един генерал

Офанзивата срещу Димитър Шивиков е демонстрация как ДАНС и прокуратурата могат да съсипят една професионална кариера

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"И нахлуха ДАНС в поделението... и 12 часа ме разпитваха... после дойде и военният прокурор, към 1 часа през нощта чак ни пусна да си ходим!" "Е, защо 12 часа?" "Ами намериха пъстърва във фризера и кокошките ми в гората... и 12 часа ме разпитваха за това, казваха ми да не прикривам генерала, пък аз не го прикривам, кокошките са си мои... "Да влезе единият", "да излезе другият", после пак така... никакво мърдане, до тоалетната не можеш да отидеш... и ми оставиха кокошките на отговорно пазене... аз не искам да ги храня, какво да ги правя... две от тях ги удуши лисицата... (показва протокола за отговорно пазене) и мъртъв петел ми предадоха, не мога до безкрайност да го държа във фризера!"

Това не е комедиен скеч в стил НЛО, а протокол за разпит по едно от делата срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. През 2015 г. срещу него започна офанзива на ДАНС и Военна прокуратура, която осуети изпращането му на работа в централата на военното командване на НАТО в Белгия и в крайна сметка го принуди да напусне армията. Обвиненията срещу него (сами по себе си нещо средно между "Процесът" на Кафка и сериала "Ало, ало") падат едно по едно в съда.


Историята на ген. Шивиков, който след като беше принуден да напусне въоръжените сили, влезе в политиката, е нагледен пример за това как уж правоохранителните институции могат да съсипят всеки, а в случая - една 30-годишна професионална кариера.

Вие защо тропате?

Явната работа на службите срещу генерал Шивиков започва в началото на 2015 г. Тогава в кооперацията в София, в която живее, пристига патрул на Военна полиция, заедно с разследващ полицай. Поводът - подаден е сигнал от възмутен съсед, че в жилището се тропа. Пристигналите на място служители установяват семейни приятели на Шивиков и негов роднина. Всичките са военни, които са в отпуск и са дошли, за да му помогнат в ремонта на жилището.Военните полицаи пишат докладна записка, която отива във Военна прокуратура. Документът става основание срещу ръководителя на 61-ва Стрямска механизирана бригада да бъде образувано досъдебно производство за това, че се е възползвал от служебното си положение, за да си набави облага, тъй като е използвал помощта на свои подчинени. Образуваното производство става причина да започне пълна проверка на бригадата. Под лупа е всеки детайл, включително и чии са кокошките при полигонната команда

През март 2015 г. Министерският съвет взима решение да изпрати ген. Шивиков като представител във военното командване на НАТО в Белгия. "Заседанието на правителството беше в сряда", разказва той пред "Капитал" и допълва: "В петък получих призовка, че трябва да се явя в понеделник, за да ми бъде повдигнато обвинение. Дори при ансамбъла по художествена гимнастика не са толкова синхронизирани", коментира с усмивка бившият командир. Веднага след това е отнет допускът му до класифицирана информация. Той обжалва, но без успех.

През юни 2015 г. ген. Шивиков подава рапорт за напускане на Българската армия.

Първото дело срещу него е внесено във Военния съд в Пловдив в края на 2015 г. Освен обвинението, че е помолил негов роднина и приятели да му помогнат с ремонта, ген. Шивиков получава още 12.

По-голямата част от тях са свързани с различни чествания събития, организирани от местната власт, в които са участвали войници (като духови оркестри и готвачи) от поделението и техника. По този начин според обвинението той е набавил облага за местната власт и местния ловно-рибарски съюз (в общ размер от 65 хил. лв. - колкото би струвал наемът на имуществото), "застрашил е живота или здравето на присъствалите на тези мероприятия, застрашил обществения ред и национална сигурност" и е бил "нарушен ежедневният ритъм и бойната готовност на бригадата"...

Друго обвинение е свързано със случка, в която генералът прибрал за няколко дни шофьорската книжка на военнослужещ, който направил опасна маневра с колата си пред поделението и едва не предизвикал катастрофа. Според прокуратурата по този начин обвиняемият лишил войника от възможността да изпълнява служебните си задължения.

През юли 2018 г. ген. Шивиков е оправдан по всички обвинения в това дело. В рамките на процеса ще стане ясен генезисът на разследването срещу него.

Всичко започва в края на 2014 г. , когато в ДАНС е образувана разработка, кръстена "Лорда". В нея се твърди, че с действията си ген. Шивиков застрашава националната сигурност. Той е подслушван и следен с месеци и най-вероятно така службите са разбрали за това, че ремонтира жилището си. Именно това е причината патрулът на военна полиция, дошъл на сигнала за нарушаване на тишината между 14 и 16 часа, да води със себе си и разследващ полицай. В рамките на процеса ще стане ясно, че телефонът, от който е направено обаждането, не е на негов съсед, а най-вероятно идва от самите служби.

Пред съда войникът с временно отнетата книжка ще разкаже как на два пъти е имал сблъсък със служители на ДАНС, които го увещавали да свидетелства срещу генерала.

Беседите се случват, преди въобще да бъде разпитан като свидетел.

Вторият път той бил на практика отвлечен от поделението и закаран в Пловдив. "Тъй като Шивиков не бил му направил нищо лошо, не му бил навредил на службата, държал се много културно, не му бил повишавал тон, не го бил обиждал, свидетелят К. отказал да подаде такава жалба", коментира съдът. Явно за да акцентира за настроението при тези срещи съдията отбелязва в мотивите си: "По време съдебното заседание, на разпита на *К., във връзка със срещите му с ДАНС, му прилоша, което наложи съдебен заседател по телефона да извика спешна помощ, която след пристигането го прегледа и му оказа съответната медицинска помощ."

Съдът отхвърля на тезата на прокуратурата, че с участието на войници в различни мероприятия е било извършено престъпление. Първо - ръководителят на Сухопътни войски бил разпоредил командирите да оказват пълно съдействие на местната власт, второ - разходите (материали, бензин и храна и т.н.) били заплащани от организаторите, и трето - не било в компетенциите на Шивиков да се разпорежда с въпросните вещи. "Напротив, с присъствието си на тези мероприятия военнослужещите и цивилни лица са допринесли за по-доброто провеждане на събитията, за укрепването на връзките с местната власт и за издигането на авторитета на българската армия", пише в мотивите си съдът.

Афганистанското дело

В края на 2015 г. срещу ген. Шивиков е повдигнато още едно обвинение. Това става, след като той заявява намерението си да се кандидатира за кмет на Карлово. Призован е в прокуратурата буквално в деня на регистрация за изборите. Още преди да излезе от сградата на Военна прокуратура, от държавното обвинение пускат прессъобщение за разследването.

Генералът е обвинен, че е присвоил одеяла, якета, панталони, ръкавици, шалове, спортни екипи, топки и т.н. от базата в Афганистан, а след това направил в България "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор".

Димитър Шивиков е оправдан по на три инстанции, като последно това прави Върховният касационен съд този април. Пред последната инстанция прокуратурата дори не поддържа обвинението. В рамките на съдебния процес ще стане ясно, че въпросното присвоено имущество, предназначено за раздаване на местното население, е било наследено от Шивиков и било в насипно състояние. Той накарал подчинените си да го подредят и опишат. В края на мисията с решение на всички военнослужещи в мисията било прието останалите вещи да бъдат върнати в България, където да бъдат раздадени на домове с деца, лишени от родителски грижи. Последното се твърди и в пледоарията на прокурора от Върховна касационна прокуратура - точно обратно на записаното в прессъобщението при повдигането на обвинението на Шивиков, че "в хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България".

Айде още едно дело

През 2018 г. срещу Шивиков е внесен трети обвинителен акт. Той съдържа отново серия от обвинения, които са свързани с участието на военни в различни чествания (включително и освещаване на бойното знаме в поделението), а също така и участието на войници във футболни турнири.

Тезата на прокуратурата е, че от една страна, участието на футболисти в тренировки и турнири на Българската армия водело до отслабване на боеготовността на армията, а от друга, почивните дни, които те получавали след участие в турнир, ощетявали бюджета на армията, тъй като не се водели в отпуск.

В рамките на процеса бил поискан преразпит на всичките 50 участници в мъжките и женските отбори, защото разпитите им били буквално copy&paste.

Откъде идва всичко това?

Оправдавайки ген. Шивиков по мегаделото срещу него, Военният съд в Пловдив приема: "Следва да се даде вяра на обясненията на Димитър Шивиков, че е търсено някакво основание за иницииране на наказателно производство, че обвинението му е било повдигнато само няколко дни след като е било оповестено в публичното пространство, че е номиниран за заемане на международна длъжност в структурите на НАТО, че веднага след като е бил привлечен в качеството на обвиняем, му е отнет достъпът до класифицирана информация, с което на практика е било предопределено освобождаването му от длъжността командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от военна служба, прекъсвайки безупречната му до този момент военна кариера и че веднага след това Военна прокуратура е започнала да събира доказателствата за неговата престъпна дейност."

Пред "Капитал" ген. Шивиков разказва как освен обвиненията срещу него е имало серия и от други "неслучайни" действия. "Изчакаха деня, в който започва ловният сезон, за да ми отнемат разрешителното, явно разчитайки, че ще си използвам оръжието незаконно. Когато разбраха, че планирам почивка в Гърция, в деня на заминаването бях призован в прокуратурата, за да ми бъде наложена забрана да напускам страната."

Той посочва, че хората, работили по разследването срещу него, впоследствие са се издигнали. Основният прокурор Генка Брезашка е трансферирана в Специализираната прокуратура, където разследва корупционни престъпления. Един от военните следователи става цивилен прокурор.

Генерал Шивиков си спомня, че в деня, в който Военна прокуратура е дошла в поделението, там е бил и ген. Андрей Боцев - към онзи момент командир на Сухопътни войски, който през 2017 г. ще стане на началник на отбраната. "Идеята очевидно е била, ако се съпротивлявам по някакъв начин, да бъда арестуван от въоръжени полицаи и изведен с белезници."

Цялата офанзива на прокуратурата срещу генерал Шивиков представлява 200 тома, стотици страници обвинителни актове, 200 свидетеля, десетки експертизи и съдебни заседания.

Четири години след събитията ген. Димитър Шивиков има една оправдателна присъда, две висящи дела и диабет. Както и бремето да се обяснява пред тези, които не го познават, че не е искал да отслаби боеготовността на страната, не е крал кокошки, нито стари американски одеяла от Афганистан.

Капитал #34

Текстът е част от новия брой на "Капитал". В него ще видите още:

 • Какво разкрива инвеститорският интерес за АЕЦ "Белене"
 • Първата нова мина в България след социализма започва работа
 • Как мобилните телефони заменят кредитните карти

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 6 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 2213 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 4649 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Плащай, за да живееш

Пациентите с масови заболявания доплащат 300 млн. лв., за да получат лекарства от здравната каса

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10