С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 30 авг 2019, 10:09, 18088 прочитания

Фамилия за поръчки

Семейството на осъдения за присвояване на милиони от НКЖИ бивш депутат от ДПС Илия Илиев продължава да печели обществени поръчки за десетки милиони

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Семейството на осъдения за присвояване на милиони от НКЖИ бивш депутат от ДПС Илия Илиев продължава да печели обществени поръчки за десетки милиони.
 • Компания на 21-годишния му племенник на скорост побеждава в търгове за над 40 млн. лв., включително с държавното жп дружество.
 • Победите идват въпреки малкото опит и след масирано отстраняване на конкуренти.
Току-що навършил 21 години и вече спечелил обществени поръчки за 15 млн. лв. Това е впечатляващата част от биографията на иначе безизвестния Христо Янков. Неговият брат, 26-годишният Янко Янков, също има подобни топли бизнес отношения с държавата - успял е да натрупа победи в търгове за десетки милиони левове.

Обяснението за успеха обаче едва ли се крие в младостта на двамата, а по-скоро в миналото и връзките на по-възрастните им роднини. Двамата са синове на Йордан Илиев, който е брат на Илия Илиев, бивш депутат от ДПС, учредител на ромската партия ДРОМ, бивш общински съветник от ГЕРБ в София и от тази пролет - осъден за източване на милиони от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Братята Янкови не са единствените в семейството в бизнеса с обществените поръчки - през различни фирми Волга Илиева и дъщеря й Албена Тодорова, сестра и племенница на Илия и Йордан Илиеви, също имат букет от договори. А фамилният сбор от поръчки е за над 80 млн. лв. сумарно за последните над 10 години. И ако неприятният опит с Илия Илиев не е задължително да се пренася към роднините му, детайлите около новите поръчки също са смущаващи - липса на опит, масово отстраняване на конкуренти, постоянно присъствие на един човек в комисиите по избор...


Специалисти по релси

Първо в публичното пространство влезе племенникът на Илия Илиев - Янко Янков, тогава на 21-годишна възраст. Той спечели търг на НКЖИ за над 18 млн. лв. с ДДС със своето дружество "Ай Ки Ес". Другата фирма на семейството - "Енерджи груп 2003", също беше любимец на държавната жп компания - беше получила близо 25 млн. лв. от поръчки през годините. Тя пък беше собственост на брата на Илия Илиев - Йордан Илиев. През 2016 г. НКЖИ щеше да плати 43 млн. лв. за доставка на релси през следващите 4 години на "Ай Ки Ес". В нея фирмата на Янко Янков победи обединение между един от най-големите доставчици на релси в Австрия и НКЖИ, която сама отстрани себе си от търга в името на фамилия Илиеви. Поръчката впоследствие беше прекратена, без да се обясни защо.

През 2011 г. започна разследване на Илия Илиев заради свързани с него фирми и договори с НКЖИ. Той получи обвинение, че е осигурявал неистински документи или такива с невярно съдържание, за да се източи железопътната компания. Конкретно - държавната фирма е разследвана, че е платила 3 млн. лв. на свързани с него фирми за дейности, които сама си е свършила.Този март Софийският градски съд осъди Илиев за това, че е улеснил длъжностно присвояване в големи размери, като той получи двегодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок. Решението в момента се обжалва в Софийския апелативен съд, като следващото заседание е през октомври.
"Юнайтед пропърти груп" е спечелила поръчки за над 40 млн. лв. с ДДС за по-малко от година, откакто е собственост на племенника на Илия Илиев.


Новата порция

Въпреки дългата злополучна история с фамилията на Илиев НКЖИ не изглежда да иска да се "разведе" с нея. Само през този август държавната компания възложи на друга фирма, свързана със семейството му, две поръчки за общо 15 млн. лв. с ДДС - едната за доставка на релси за 9 млн. лв., а другата - за укрепително съоръжение за 4.3 млн. лв. Победител е дружеството "Юнайтед пропърти груп" със собственик Христо Янков и управител Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият - брат на Илия Илиев.

И в двата търга има смущаващи обстоятелства. В този за доставка за релси не е ясно как е доказана предишна доставка на поне 1150 тона през последните три години. Няма данни дружеството да е изпълнявало такава дейност според справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП). "Капитал" опита да се свърже с управителя Йордан Илиев, но телефонът му беше изключен.

В поръчката за укрепителното съоръжение всички кандидати (сред които и "Хидрострой" - една от най-големите строителни компании) са отстранени. Единствено "АТ инженеринг 2000" е класирана на второ място в едната, по-евтина обособена позиция. В този търг изискването за опит е било да са построили 100 м стоманенобетонни стени. "Юнайтед пропърти груп" го покрива, тъй като са се водили подизпълнител на "АТ инженеринг 2000" в друг търг на НКЖИ, като обектът е завършен през октомври 2018 г., точно след като фирмата преминава при Христо Янков. Собственик на "АТ инженеринг 2000" е Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България и периферно свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Капитал" изпрати въпроси до НКЖИ дали проверява фирмите, с които сключва договори, и дали се притеснява, че парите на данъкоплатците отиват при човек, осъден за присвояване на над 3 млн. лв. от държавното дружество, но не получи отговор.

Шампионският път на "Юнайтед"

"Юнайтед пропърти груп" е създадена преди четири години от Здравка Маринова, но в края на август 2018 г. Христо Янков я купува за 10 хил. лв. Тогава компанията е със 7.5 млн. лв. приходи и печалба от 2.4 млн. лв. До сделката има спечелени две поръчки, отново през 2018 г., но откакто е собственост на Янков, успява да излезе победител в търгове за над 40 млн. лв. Те са основно свързани с ВиК дейности, като възложители са общините Годеч, Ихтиман, Костинброд и "ВиК София". Печели поръчка за укрепване на свлачище в Червен бряг в обединение, както и лесен, но апетитен за изпълнение договор с Национален парк "Рила" за почистване на пътеки за над 8 млн. лв.

Няколко факта се набиват на очи в тези търгове. Първо, един и същ външен експерт попада в оценителните комисии в четири от осем поръчки, както и в една от 2018 г. на община Самоков, преди фирмата да стане собственост на Янков. Огнян Ненчев е юрист и според протоколите е бил в регистъра с външни експерти на АОП (но вече не е), като възложителите не са длъжни да си набавят такива, а техният избор обикновено се определя с жребий чрез софтуер. Има и сценарий, в който кметът на общината със своя заповед може да назначи външен експерт. Въпросното съвпадение е огромно, но кметовете имат тази законова възможност, потвърди и експертът по обществени поръчки Петър Бакърджиев. Огнян Ненчев обясни пред "Капитал", че не познава собствениците на фирмата победител, като само е виждал представител на заседанията на оценителните комисии. На въпрос как така е бил назначен в четири търга, в които "Юнайтед" печели, в рамките на няколко месеца обясни "възложителите имат възможността да си говорят помежду си".

Второ, в търговете се отстраняват едни от най-големите строителни фирми - например "Хидрострой", "ПСТ груп", "Трейс", които иначе печелят поръчки за десетки милиони и е странно да не могат да си подготвят техническата документация.

Трето, "Юнайтед пропърти груп" явно декларира опит, за да започне този рязък възход. Но във ВиК сектора например през последните 5 години тя е участвала само през обединения, сочи справка в регистъра на Камарата на строителите. Партньори са били "Мегаинвест холд" в две поръчки отново в Годеч и "Главболгарстрой" в Луковит. Договорите са от времето на Здравка Маринова, предишната собственичка. Няма публична информация да има връзка между нея и семейството на Илиев.

При поръчката на парк "Рила" за туристически пътеки за над 8 млн. лв. пък възложителят скорострелно избира "Юнайтед пропърти груп" за изпълнител - офертите са събрани на 20 декември 2018 г. и въпреки почивните дни и празниците решението за избор на изпълнител е от 17 януари. Всички конкуренти са отстранени без фирмата на Янков. Въпреки че след жалба на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преписката се връща и трябва да се преразгледа, "Юнайтед" пак печели накрая.

Родословното фирмено дърво

Това обаче далеч не са единствените семейни компании. "Мегастрой 2009" например е била собственост на Волга Илиева, сестра на Йордан и Илия Илиеви. В периода 2013-2014 г. фирмата печели поръчки на ВиК дружествата на Смолян, Благоевград и Търговище. Компанията в момента е в списъка с длъжници на Национална агенция за приходите с дълг от над 700 хил. лв. От 2014 г. е заличена от строителния регистър. "Мегастрой 2015" пък е собственост на Албена Янкова Тодорова, родена 1995 г., която е дъщеря на Волга и племенница на Илия Илиев. Фирмата печели при същите възложители като "Мегастрой 2009", като миналата година получава и две поръчки от "ВиК Пловдив" и "ВиК Враца" за над 2 млн. лв. Волга Илиева уточни, че брат й - Илия Илиев, е в Германия и работи като подизпълнител в строителството. "Сега си работи в Германия на спокойствие, не иска да чуе никой от политиците, обиден е много. Аз печеля поръчки, работя, от 20 години се занимавам със строителство, работя коректно и качествено с много българи", коментира Илиева.

Двете вариации на "Мегастрой", както и "Енерджи груп 2003" и "Ай Ки Ес" имат една и съща съдба - семейство Илиеви ги прехвърля на сръбски граждани. "Предложи ми човек, бяхме в затруднение, каза, че ще се занимава и ще поеме дълговете. Какво да направим, като хората казват, че имат възможност, поемат ги дори с разходи и задължения, какъв е проблемът - това е в рамките на закона", коментира ситуацията Волга Илиева.

Капитал #35

Текстът е част от седмичния "Капитал". В броя ще видите още:

 • Нашествието на тротинетките
 • Бразилската политика и пожарите в Амазония
 • Какво е добре да се знае за виртуалните банки

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов: Искаме сивият сектор да излезе на светло 5 Борисов: Искаме сивият сектор да излезе на светло

Премиерът и финансовият министър увериха, че никой няма да подлага на риск валутния курс

28 яну 2020, 15357 прочитания

Прокуратурата атакува Радев с методи, които юристи определят като престъпление 4 Прокуратурата атакува Радев с методи, които юристи определят като престъпление

Президентът в момента е единственият институционален критик на сегашния модел на държавното обвинение

28 яну 2020, 15657 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Ембарго след хакерите

Заради "НАПлийкс" Германия и Сингапур спряха да подават данъчна информация към България

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Битката за столичната адвокатура

Изборите на органи на софийската колегия имат значение не само за професионалните интереси на гилдията, но и за институционалната зрялост на държавата

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10