Президентът поиска ефективен контрол върху премиера, кабинета и харчовете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Президентът поиска ефективен контрол върху премиера, кабинета и харчовете

"Когато властта се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт, които инвестират в още повече власт. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност", заяви президентът, без изрично да спомене думата олигархия

Президентът поиска ефективен контрол върху премиера, кабинета и харчовете

Нинова: БСП ще внесе закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и на прокуратурата

2683 прочитания

"Когато властта се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт, които инвестират в още повече власт. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност", заяви президентът, без изрично да спомене думата олигархия

© Анелия Николова


"Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото"

Под това заглавие е публикувана на сайта на президентството днешната реч на президента Румен Радев при откриване на есенната парламентарна сесия, в която той ултимативно постави въпроса за възстановяване на принципите на парламентарното управление, прозрачност на институциите и гражданско участие. Ако това не бъде сторено, ще продължава отчуждаването на гражданите от държавата, младите хора ще продължат да напускат страната, пенсионерите - да гаснат, а все повече населени места да се обезлюдяват, заяви президентът.

В речта си той изложи тезисно основните проблеми при упражняването на властта в България и необходимите промени: осъществяване на пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт; одобрена от парламента управленска програма на правителството; явяване на премиера поне веднъж месечно в парламента за блиц контрол; фискална дисциплина, която не допуска изкуствено създаден излишък, за да се харчи безконтролно; прозрачен и предвидим законодателен процес; реална финансова децентрализация на местната власт; повече пряка демокрация; индивидуална конституционна жалба; устойчивост в изборния процес; ускорено въвеждане на електронно дистанционно гласуване и др.

Именно тези проблеми в своята съвкупност пораждат сегашната ситуация в България, която президентът описва с признаците на олигархия, без пряко да назовава термина: "Когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност."

Извън това той лансира и идеята за промени в конституцията, с които да се даде възможност за българи по рождение с двойно гражданство, но само в избрани чужди държави, да могат да участват в политиката у нас, като се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент.

Темите, които задава президентът

Пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт. България е сред малкото държави в ЕС, където правителството не следва управленска програма, получила одобрението на парламента след публичен дебат, проведен заедно с гласуването за състава на Министерския съвет.

Извън това правителството трябва да представя ежегоден отчет за дейността си пред Народното събрание, а премиерът - да се явява веднъж месечно на парламентарен контрол. "Очевидно имаме необходимост от разпоредба, задължаваща министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството", заяви Радев.

Пак в контекста за ефективния парламентарен контрол той смята, че Народното събрание "трябва да пресече, и то още тази година, порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента", защото това е в разрез с добрите практики и генерира условия за корупция. Всяко правителство трябва да има оперативна свобода да се разпорежда с бюджета, но в ясно регламентирани от парламента рамки, заяви Радев.

Прозрачност и предвидимост в законотворчеството. Все повече закони се променят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки общественото обсъждане и оценката за въздействие - това внася непредвидимост в законодателния процес и елиминира гражданското участие.

Реална финансова децентрализация на местната власт. Към момента общините зависят от благоволението на правителството (което и да е то), което много често се реализира по неясни, а в повечето случаи - теснопартийни критерии.

Повече пряка демокрация. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление се нуждае от усъвършенстване чрез разширяването на възможността и облекчаване на условията за гражданско участие.

Въвеждането на индивидуална конституционна жалба може да стане мощен инструмент за граждански контрол над законодателството и управленските решения – по примера на повечето европейски държави и с препоръката на Венецианската комисия.

Машинното гласуване е гарант за честността на изборите. Ускорено въвеждане на електронното дистанционно гласуване – при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и защита на националната сигурност.

Промени в конституцията, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС – "а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и т.н. - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – каквато е в практиката в повечето развити страни". Голяма част от тези хора са високообразовани и с престижни професии и тяхното участие в българската политика ще бъде от обща полза, мотивира се президентът.

Реакцията

Изказванията след неговата реч оставиха впечатлението, че никой от лидерите на парламентарните групи не е в състояние да реагира адекватно на подадените теми и основно се съсредоточиха в изчитане на предварително написани текстове.

Само лидерката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви преди изложението си за новия сезон, че президентът се опитва "да начертае разделителни линии", и му отговори, че в президентството също има дефицит на прозрачност. Освен това държавният глава според нея демонстрирал непознаване на факта, че настоящото правителство има програма за коалиционно управление, която е публична и се следва "стриктно". Всъщност обаче коалиционната програма за управление е споразумение между партиите в управляващата коалиция, което нито е дебатирано в парламента, нито подлежи на одобрение и контрол по изпълнението.

Дариткова и по-нататък остана на това ниво на дебата, като определи Радев като "най-негативния президент" досега, който отправял "най-много заплахи за обществения мир" и "девалвирал институцията вето".

Румен Радев е президентът с най-много върнати закони до момента - от началото на мандата си той е упражнил правото си на вето 19 пъти за малко повече от две години. При всички случаи обаче дали има злоупотреба с това правомощие може да се преценява само на база на аргументацията, т.е. доколко основателно е било всяко отделно връщане. Отговорът е донякъде и в днешната реч на държавния глава, в частта й за непрозрачния законодателен процес и промяната на важни закони през преходни разпоредби, което е и диагноза, поставена от много юристи във връзка със законодателството на 44-ото Народно събрание.

БСП ще внесе закон за съдебен контрол върху актовете на на главния прокурор и на прокуратурата

Любопитни заявки направи в своята реч лидерката на БСП Корнелия Нинова по отношение на върховенството на закона, което донякъде прозвуча и като продължение на тезите на президента.

На първо място, БСП ще внесе закон, който да налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и на прокуратурата - отдавнашен проблем, идентифициран от органите на Съвета на Европа и ЕК. Сега съдебен контрол няма дори и върху акта на прокурора за отказ да образува разследване, както и върху това кой се праща на съд и с какви обвинения, което често предрешава провала на делото.

"Споделяме принципа на разделение на властите и за това, че държавата не бива да се меси в независимата съдебна власт", но ролята на държавата е да създаде такива правила, че тази власт да функционира пълноценно и да се премахне чувството на несправедливост у българския народ, заяви Нинова. "Знам, че ще има остри дебати за избора на главен прокурор. Нашата позиция е – върховенство на закона, а не на личността, върховенство на правилата, а не едноличните решения. Нашата задача е не да избираме главен прокурор, а да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно", каза тя.

На второ място, в контекста на избора на нов председател на КПКОНПИ на мястото на подалия оставка Пламен Георгиев БСП отново ще постави въпроса за "друг модел на орган за борба с престъпността по високите етажи на властта", защото е станало ясно, че сегашният формат не работи. "Докарахме го дотам, че самият председател на КОНПИ да бъде обект на разследване за престъпление", заяви Нинова.

Тя напомни също, че предстои и избор на двамата европейски прокурори от България, а никой не казва по какви правила ще стане това. "Ще имате и това наше предложение", обеща Нинова.

Мустафа Карадайъ: Само ДПС се бори за правата на българите с двойно гражданство да гласуват

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва случая, за да акцентира върху тезата за ограниченията за българите с двойно гражданство не просто да се кандидатират, но и да гласуват на избори. "В обръщението си президентът очерта много от проблемите на българското общество, но най-важното е, че той е добро начало за възстановяване на диалога между институциите. Прав сте, г-н президент, че българските граждани с двойно гражданство нямат право да бъдат избирани. Има нещо повече - те са лишени от конституционното си право да гласуват. И по тази тема само ДПС води битки за възстановяване на тези конституционни права. Прав сте за това, че България се нуждае от програма за ускорено, догонващо икономическо развитие. По тази тема пак ДПС настоява за диалог и за определяне на националните приоритети", заяви още Карадайъ.

"Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото"

Под това заглавие е публикувана на сайта на президентството днешната реч на президента Румен Радев при откриване на есенната парламентарна сесия, в която той ултимативно постави въпроса за възстановяване на принципите на парламентарното управление, прозрачност на институциите и гражданско участие. Ако това не бъде сторено, ще продължава отчуждаването на гражданите от държавата, младите хора ще продължат да напускат страната, пенсионерите - да гаснат, а все повече населени места да се обезлюдяват, заяви президентът.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.