Данъци 2020: Каква е първоначалната порция промени

Вече по традиция предлаганите от ведомството на Владислав Горанов промени в парламента обрасват с куп други идеи

Данъци 2020: Каква е първоначалната порция промени

Прави се опит да се спре практиката за избягването на регистрацията по ДДС чрез създаване на нова фирма

Вера Денизова
34335 прочитания

Вече по традиция предлаганите от ведомството на Владислав Горанов промени в парламента обрасват с куп други идеи

© Цветелина Белутова


- Министерството на финансите публикува своите идеи за промени в данъчните закони и те са без резки движения в която и да било посока.

- Задълженията на куриерите и пощите при пренос на пратки с акцизни стоки се увеличават още повече

Разбърквате две-три разбираеми от широката маса промени, гарнирате ги с няколко технически поправки и ги поливате обилно с текстовете на една-две евродирективи. Така ястието може да се пъхне в парламента, където започва същинското готвене на висок градус и под налягане. Крайният резултат обикновено е с леко неочакван привкус, но пък времето за реакция на недоволните консуматори данъкоплатци е скъсено до минимум.

Така изглежда процесът по подготовка и приемане на промените в данъчното законодателство през последните няколко години, ако се преведе на езика на телевизионно готварско шоу. И тази година не е изключение. Министерството на финансите вече публикува своите предложения за изменения, които в голямата си част са или минимални, или засягат ограничен брой фирми и хора. Революция така или иначе не се очаква – "Борисов 3" дойде на власт с обещание за предвидима данъчна среда, разбирай – да не пипа ставките на основни данъци. А и предвид, че местният вот наближава, резките движения в която и да било посока не са желателни.

За фирмите

Една от предлаганите промени, засягащи най-широк кръг компании, е свързана с отчитането на вътреобщностни доставки (между страни от ЕС). С тях ще се изискват повече от доказателствата, които в момента са описани в правилника за прилагане на Закона за ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами, обясняват данъчни консултанти. Освен транспортен документ ще се изисква и някакво друго доказателство, като например направена застраховка на товара. Доказателствената тежест дали транспортът е реално осъществен ще е на НАП.

Въвежда се и т.нар. режим на складиране на стоки до поискване. Данъчни консултанти коментират, че въвеждането му е добра новина за доста чуждестранни фирми, които поддържат някакви наличности на склад за клиент в България. За тях вече няма да се изисква регистрация по ДДС тук. Същият режим би трябвало да бъде създаден и в останалите държави членки, т.е. ще важи и за български фирми, които държат стоки на склад в друга страна от ЕС.

Друга идея за промяна в Закона за ДДС е свързана с избягването на регистрацията по ЗДДС. В момента при наближаване на прага от 50 хил. лв. някои предприемачи предпочитат да регистрират ново дружество с цел да избегнат регистрацията, често дори не особено прикрити - едно име с пореден номер след него. Сега се предлага, ако има две или повече фирми с еднаква дейност, които са регистрирани на един и същ адрес, при регистрирането на ново подобно дружество оборотите на всички да се събират за целите на регистрация по ДДС. "От няколко години НАП буквално рекетираха фирми в този сценарий да направят регистрация. Сега се предлага и конкретен текст, но той е доста безумно написан, като се въвежда понятие "привидно несвързани", коментира данъчен адвокат. Според него е крайно време прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 хил. на поне 100 хил. лв., тъй като икономиката и оборотите в нея се увеличават и в настоящия праг попадат много малки компании.

В Закона за корпоративното подоходно облагане основните промени са свързани с въвеждането на няколко директиви, насочени срещу практиките за избягване на данъци. Мерките са по линия на инициативата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба със свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби (BEPS). Според данъчни консултанти обаче те засягат много малък кръг компании в страната.

Задълженията на куриерите и пощите при пренос на пратки, съдържащи акцизни стоки, се увеличават още повече. Те ще трябва да изискват не само от подателя, но и от получателя на подобен пакет да предоставят документ за самоличност, а при съмнение, че става въпрос за нарушение, пощенският оператор ще може да отваря пратката за преглед и проверка. След разпореждане от митническите органи пощенският оператор може да отвори рискова пощенска пратка дори и без съгласието на подателя. Това трябва да стане в помещение с постоянно видеонаблюдение и в присъствието на свидетели. Ако се установи, че в отворения пакет има рискови стоки (например тютюн без платен акциз), куриерите ще трябва да задържат пратката за извършване на проверка от контролните органи. В замяна митниците ще си взаимодействат със "структури по сигурността на пощенските оператори", като "си предоставят информация" за рискови податели или получатели, рискови пратки, за извършени плащания, от които може да се предположи дали в дейността на изпращаните или получавани стоки е включен акциз, и т.н. Затяга се и режимът за разтоварване на акцизни стоки, като промяната на транспортното средство и обектите на разтоварване ще се следят по-строго.

За общините

С промените се връща задължението за подаване на декларация при получено дарение. Ако то не е от майка или баща, а от други роднини, се дължи данък. Когато дарението е недвижим имот или кола, то минава през нотариус, който е длъжен да събере дължимияданък, за да изповяда сделката. Извън тази хипотеза обаче дареното имущество трябва да се декларира и да се плати данъкът. Затова и отново се въвежда изискването за подаване на декларация.

От догодина общините ще изчисляват дължимия за месеца туристически данък на база информацията от Единната система за туристическа информация. Системата за трябва да заработи от 1 октомври тази година, като всеки обект, който настанява туристи, ще започне да попълва данни за нощувките и гостите си в реално време. В момента данъкът варира от 0.20 лв. до 3 лв. за нощувка според населеното място и категорията на хотела. Проблемът е, че голяма част от местата за настаняване спестяват на общините информация за реалните нощувки, като така плащат по-малко данък.

Общините ще могат да определят и данъчната оценка на имот на предприятие в случаите, в които има счетоводни данни за неговата стойност, но те са определени в нарушение на приложимото счетоводно законодателство.

За хората

Предлага се като доставка на стока за целите на ДДС да се счита "прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в дружества, които дават на притежателя им юридически или фактически права на собственост върху недвижим имот или част от него". Целта е да се избегне практиката собствеността върху недвижими имоти, предназначени да бъдат използвани за жилищни нужди на физически лица, да става през прехвърляне на акции и дялове, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Реално чрез продажби на фирми с имоти се избягва и плащане на местни данъци, но в този посока засега не е предвидено затваряне на вратичката.

Едно облекчение за работещите е отпадането на задължението към годишната данъчна декларация по Закона за данъка върху доходите на физическите лица да се прилагат документи за внесените през годината лични осигурителни вноски. Пак в същия закон се предлага доходите на спортисти и треньори по договори със спортни клубове да са приравнени на такива по трудови правоотношения. А това означава, че върху тях ще се дължат и осигуровки.

Подобно и на други години обаче всички тези промени може да претърпят коренни промени при гласуването им в парламента. А най-спорните поправки обикновено (не съвсем по правилата) се вмъкват в бюджетните закони. Така че нищо чудо най-интересното да предстои.

- Министерството на финансите публикува своите идеи за промени в данъчните закони и те са без резки движения в която и да било посока.

- Задълженията на куриерите и пощите при пренос на пратки с акцизни стоки се увеличават още повече

Разбърквате две-три разбираеми от широката маса промени, гарнирате ги с няколко технически поправки и ги поливате обилно с текстовете на една-две евродирективи. Така ястието може да се пъхне в парламента, където започва същинското готвене на висок градус и под налягане. Крайният резултат обикновено е с леко неочакван привкус, но пък времето за реакция на недоволните консуматори данъкоплатци е скъсено до минимум.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  ТНТМ отново и повсеместно

 • 2
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  "Освен транспортен документ ще се изисква и някакво друго доказателство, като например направена застраховка на товара. Доказателствената тежест дали транспортът е реално осъществен ще е на НАП."

  И като не им покажеш полица за застраховка на товара, НАП мъдро ще заключава, че доставка не е извършена. Нищо, че местното лице може от години да продава една и съща стока, която си зарежда редовно от доставчиците си от съседни европейски страни. Сключването на застраховка ще стане задължително и ще оскъпи допълнително суровините и продуктите.

  Гарантирано загробване.

 • 3
  kvt10319485 avatar :-|
  kvt10319485

  До 1:
  МФ и НАП отдавна отвяха ТНТМ по глупости години надминаха всички простотии от соца, и не спират.
  В годините преди 2007 твориха едни простотии, след влизането в ЕС минаха в другата крайност. За съжаление това е масово явление на високо ниво в самия ЕС, но нашите власти от МФ се престарават, точно както родителите им соц. времената се престараваха пред руснаците за всяко нещо.

 • 4
  bst avatar :-|
  Стефан

  Значи фирмата ми работи САМО с държавни инстититуции (не по обществени поръчки) които не са регистрирани по ДДС и ако това със сбора на оборотите мине, ще трябва да ги натоваря с още 20%, и за какво, да превъртя едни държавни пари от едната държавна сметка в другата.

 • 5
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  А какво става ако се продава фирма, която притежава офис, който може да се ползва и за жилищни цели?

  Масово фирмите имат офис в жилищни сгради.

  Ще се обложи с ДДС цялата сделка или само тази част от сделката, колкото е цената на жилищния офис?

 • 6
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Ами ако някой продава строителната си фирма, която е построила жилища и все още не ги е продала?

  Защо да се натоварва тази сделка допълнително с ДДС? После като продаде апартаментите и крайните клиенти платят ДДС-то нали ще се получи двойно облагане с ДДС?

 • 7
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  А хотелите и мотелите ще събират ли данни за лични карти и ЕГН-та? А тази система ще бъде ли хакната?

  А жената ще научи ли след този хак как съпругът ѝ е ходил в хотел с любовницата (заедно с трите имена, ЕГН-то и номера на личната карта на любовницата)?

  Или се стимулира сивия сектор - хотели, които не събират лични данни, защото не плащат данъци?

 • 8
  alexander5000dm avatar :-P
  Arexander

  “Юридически или фактически права на собственост”. Mindblowing!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход