Ще загуби ли ГЕРБ София

Опасността за Фандъкова е в концентрацията на протестния вот на втория тур

Ще загуби ли ГЕРБ София

14-годишният контрол на Борисов и партията му в столицата може да се пропука на тези избори

40233 прочитания

Опасността за Фандъкова е в концентрацията на протестния вот на втория тур

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Контролът на Борисов и ГЕРБ в София в продължение на 14 поредни години на тези избори може да се пропука.
 • След три победи на първи тур Йорданка Фандъкова ще отиде на несигурен балотаж – най-вероятно с Мая Манолова.
 • Ако стигне до балотаж, Манолова ще трябва да разчита и на гласовете на т.нар. градска десница, което ще е най-сложната й задача.

За първи път има реална политическа интрига в София, откакто преди 14 години Бойко Борисов стана столичен кмет като независим кандидат, побеждавайки на балотаж Татяна Дончева, издигната от БСП. Оттогава той, а после и Йорданка Фандъкова като кандидат на ГЕРБ печелеха всички местни избори в столицата - редовни и частични, от първия тур.

На старта на тази предизборна кампания обаче картината изглежда различно. Победата на Фандъкова, която се кандидатира за четвърти мандат, не изглежда толкова сигурна, а сред опонентите ѝ битката е кой да отиде на балотажа, особено след официалното влизане на Мая Манолова в кметската надпревара (интервю с нея четете тук).

Залогът на балотажа

Самият факт, че вторият тур в София масово се коментира като неизбежен, вече е червена лампа за дългогодишния контрол на ГЕРБ в най-важния град. Ситуацията напомня донякъде президентските избори през ноември 2016 г., които Румен Радев спечели с убедителна преднина на балотажа срещу издигнатата лично от Борисов кандидатура на Цецка Цачева. Изходът в този случай се определя от размера на протестния вот, който на втория тур се концентрира в останалия единствен опонент на властта. В коментари на социолози делът на този вот в столицата не е за подценяване.

Затова интригата е кой ще отиде на балотаж с Фандъкова - кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов, чиито шансове са в относително големия дял на т.нар. градска десница в столицата, или Мая Манолова, която ще участва като независим кандидат, издигната от инициативен граждански комитет и за която прогнозите засега са най-благоприятни. Каква е дългосрочната игра със завръщането в политиката след близо пет години като омбудсман на бившето "острие на БСП в парламента" засега не е ясно и вероятно ще зависи от резултата от кметската надпревара в София.

Този резултат ще има най-голям ефект и върху цялостната политическа ситуация, затова и залогът тук е най-голям. При евентуална загуба на Фандъкова трусът за ГЕРБ ще е особено силен, защото ще ерозира сериозно внушаваната "безалтернативност" на партията в управлението на страната.

"Евентуална загуба на кметското място в София безспорно ще е тежък удар за Борисов и ГЕРБ. Столицата би била символна загуба, която няма да позволи на ГЕРБ да наложи интерпретацията, че са победители в местните избори, въпреки че ще имат най-много кметове в областните градове. След загубата на президентските избори евентуална победа на Манолова в София ще отвори цял фронт срещу ГЕРБ - президент, столичен кмет, БСП. А това е опасно", коментира пред "Капитал" Димитър Ганев от социологическата агенция "Тренд".

Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" победа на ГЕРБ в София окончателно ще лиши БСП от аргументи да е водещата опозиционна сила в искането за смяна на управлението. Но загуба на ГЕРБ би била проблемна и за двете партии, "защото може да даде тласък на политически тенденции, извеждащи на преден план нови, включително антисистемни политически играчи".

Социологът Цветозар Томов е на по-различно мнение за предизборната ситуация в София. "Всъщност партийната подкрепа за ГЕРБ не е достатъчна, за да гарантира повече от балотаж, а за БСП не е достатъчна, за да гарантира влизане в балотаж. Искам да кажа, че да, ГЕРБ и БСП имат пълна доминация в публичното пространство, но не и в главите на софиянци. Едва в хода на кампанията ще видим дали хората наистина масово ще бъдат подведени, че възможният им избор е само между Фандъкова и Манолова", смята той. Според него твърдението още преди старта на кампанията, че има два възможни изхода от изборите в София, е "политическо внушение, полезно и за ГЕРБ, и за БСП, защото ще е толкова по-вероятно, колкото повече хора повярват в него".

Изходните позиции

От кампанията на самата Йорданка Фандъкова едва ли трябва да се очакват изненади. Не случайно тя обяви кандидатурата си за четвърти мандат по време на инспекция на строителството на третата линия на метрото - гордостта на ГЕРБ в 14-годишното управление на столицата. И поиска още четири години, за да довърши започнатото. За разлика от другите кандидати Фандъкова ще се ползва от съдействието на цялата държавната машина и обслужващите я медии.

Като най-важно за кампанията й се очертава обещанието за нов екип в кметската администрация, нови ресори на зам.-кметовете и обновен състав на общинските съветници от ГЕРБ, с които "да влее нова енергия" в управлението на града. Сред първите 20 места в листата със съветници, смятани в ГЕРБ за твърдо избираеми, ще са и двама известни лекари, единият от които кардиологът Иво Петров, както и известен архитект. Ще има и сигурни места и за двама представители на СДС след подписаното коалиционно споразумение. Обсъждат се и имената на бивши членове на "Движение България на гражданите" (ДБГ) - Прошко Прошков и Стефан Марков, които в сегашния Общински съвет влязоха като опозиция, но на практика гласуват с ГЕРБ. Евентуалното им поставяне в листата най-вероятно ще е отговор на заявката на основаната от Меглена Кунева партия да подкрепи Мая Манолова.

"Листата все още не е одобрена окончателно от Изпълнителната комисия, където могат да настъпят корекции, за да се намери балансът между гражданската квота, коалиционните партньори и партийните кандидати", казват от щаба на Фандъкова.

След близо петгодишния си мандат като деполитизиран омбудсман Мая Манолова се връща в политиката като гражданска кандидатура и ще се опита да се представи като "ново лице" въпреки запомнящите се изяви като бивш дългогодишен депутат от БСП. В обкръжението й и в инициативния й комитет строго е съблюдавано да няма хора, свързани със социалистическата партия. Нещо повече - Манолова ще приеме подкрепата на бившите си съпартийци, но няма да разчита на структурите на БСП в кампанията си, а на мрежа на граждански сдружения в различни квартали на София, които се борят срещу презастрояването и други проблеми в града. Обявяването на имената от инициативния комитет беше насрочено за сряда, след редакционното приключване на броя на "Капитал", но оглавяването му по предварителна информация от Никола Вапцаров е показателно за протестния вот, на който Манолова ще разчита - той е сред организаторите на протеста срещу прословутия небостъргач "Златен век" на фирмата "Артекс", нашумяла в скандала с евтините луксозни апартаменти за властта.

Образът на независим борец срещу безобразията в София е ключов за проекта на Манолова. Тя може да разчита на реален успех само ако привлече най-широка подкрепа в столицата, в която след 1989 г. не е имало кмет, свързван с лявото политическо пространство. Целта е, ако стигне до балотаж, да спечели колкото се може повече от протестния вот и гласове от меката периферия на различните партии извън управлението.

Идеята е, че след като социалистите няма да издигнат свой кандидат, симпатизантите им така или иначе ще гласуват за нея. "Корнелия Нинова е win-win в тази ситуация, защото ако Манолова спечели, печели и БСП, ако загуби - губи само Манолова", коментира Димитър Ганев от агенция "Тренд". Според него това, което Манолова ще прави в кампанията си, е да вкара много силен политически заряд като алтернатива на статуквото и на модела "ГЕРБ".

Според социолози протестният вот в София е със сериозен потенциал, но опасността при него е, че тези избиратели могат и да не отидат до урните.

Сложният ляво-десен танц на Манолова

Манолова е изправена пред крайно трудната за всеки политик задача - да обедини "леви и десни" зад себе си, без което не би могла да постигне успех. Така, ако отиде на балотаж с Фандъкова, и двете ще се борят за десния електорат извън ГЕРБ с различните си роли - на власт и опозиция. Манолова е привлякла за каузата си ДБГ и различни отломки от дясното политическо пространство като Единната народна партия на Мария Капон и ВОЛТ на Настимир Ананиев (отцепил се от ДЛГ), но подкрепата от БСП може да се окаже нож с две остриета. На 11 септември се очаква столичната организация на социалистите да обяви официално, че застава зад кандидатурата й, а по-късно решение трябва да вземе и централното ръководство на "Позитано" 20.

"Този танц на Манолова е много сложен. От една страна, тя е граждански кандидат, от друга страна обаче тя не трябва да обижда избирателите на БСП, които са чувствителни на тема лоялност. Ако в един момент Манолова започне да казва, че БСП е една от многото партии, които я подкрепят, това може да отблъсне избирателя на БСП. Това е партия с традиции и не можеш просто да излезеш и да им кажеш - я тук сега тихичко ме подкрепете, защото ми трябва. Опасността за Манолова е очевидна - българинът обича силния, победителя. Евентуална нейна загуба в София може да я постави в ситуацията на постоянен негативен тренд, в която изпадна Кунева след президентските избори през 2011 г.", смята Ганев.

Манолова няма своя листа - зад нея със сигурност ще са съветниците от БСП, начело с председателя на столичната организация Калоян Паргов. По неофициална информация е възможно да се опита да вкара свои кандидати в Столичния общински съвет с общата листа на малки десни партии.

По неофициална информация, ако стигне до балотаж, тя може да предложи зам.-кметско място на кандидата на гражданското обединение "Спаси София" Борис Бонев, за да привлече подкрепа. Възможно е да получи такава и от бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която се очаква също да се кандидатира за кмет. На европейските избори тя получи около 10 хил. гласа в София като независим кандидат за евродепутат.

В надпреварата за привличане на десни гласове на балотажа със сигурност ще се включи и Фандъкова. В едно от първите си интервюта, след като обяви официално кандидатурата си, тя определи конкуренцията на Манолова като сериозна, но заяви, че в надпреварата ще участва и още един сериозен кандидат - издигнатият от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. "Той има какво да покаже на хората. Работила съм с него и знам, че може да се работи с него и в бъдеще", каза Фандъкова пред bTV.

Включването на Манолова в кметската надпревара в София изостря битката за достигане до балотаж, която ще се определи до голяма степен от участието на т.нар. градска десница. За Манолова работи и фактът, че тези гласове отново не са консолидирани около един кандидат и ще се разсеят - основно между кандидатите на "Демократична България" и "Спаси София"

Политологът Димитър Ганев е убеден, че именно избирателите на градската десница ще решат изборите за кмет на София. "Предизборната кампания както на Фандъкова, така и на Манолова, ще бъде обърната към тези хора", смята той. Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" за Манолова няма да е трудно да привлече "леви и части от избирателите без ясна политическа идентификация, включително по-популистки и анти елитарно настроените". "Десните столичани обаче продължават да са предизвикателство за нея: до момента нито те са демонстрирали готовност за подобен политически компромис, нито тя е заела позиция, която да ги мотивира", казва Петрова.

Не по-малко сложен е танцът на Мая Манолова вляво - с Корнелия Нинова, с която според представител на ръководството на БСП "не могат една без друга на тези избори, но и взаимно си пречат". Той също смята, че Нинова ще спечели и от победата, и от загубата на Манолова, във втори случай - защото това би било спирачка в политическите й амбиции, включително за възможността да конкурира Нинова за лидерството в партията. На "Позитано 20" са наясно също така, че без мобилизация на избирателите на БСП Мая Манолова не може да стигне до балотажа, така че ще е нужно базисно съгласие между двете страни, което още липсва и "всичко е в мъгла".

На тепиха за монополите

Както на европейските избори през май, и в тази кампания основен герой може да се окаже премиерът Борисов, който разполага с голям ресурс да обработва общественото мнение в полза на кандидатите на ГЕРБ. Манолова заема позиции, с които може да го предизвика. Тя обещава да продължи битката, която е подела като национален омбудсман: "Срещу монополите и картела, които изсмукват средствата на българските граждани; срещу несправедливостите с повишаването на цените на водата, на тока, на парното без за това да има обективни и разумни причини, по една проста единствена причина - жаждата за богатеене на силните на деня, на монополите. Както й казвам - на групата на организираната алчност, която изсмуква от българските граждани всичко, което й бъде позволено. За съжаление властта, силните на деня, работят именно в интерес на монополите, на близките до властта, а потърпевшите са гражданите".

Говорейки в този стил, Манолова може да печели политически точки и да се превърне в реално предизвикателство за Борисов. Самият той засега се въздържа от контраатаки и предпочита да омаловажава завръщането й на политическата сцена. На пресконференция в централата на ГЕРБ във вторник той заяви, че тя е видяла от него повече помощ в сравнение с Йорданка Фандъкова и че лично не е позволил на партията си да й отмъсти за участието й в аферата "Костинброд" през 2013 г., когато ГЕРБ изгуби изборите и остана в опозиция за една година, а също и че е готов да се закълне във внуците си, че тя е ходила при него с молба да я направи омбудсман.

Премиерът със сигурност има едно наум от президентските избори и е вероятно да се намеси активно в кампанията за София и в още няколко от големите градове, където победата на ГЕРБ се очертава като проблематична - като в Пловдив, Русе и Ямбол. Проблемът му обаче е, че за разлика от обиколките с джипа в страната, в София такъв тип кампания трудно може да донесе бонуси на Фандъкова. "Мисля, че популярността на Борисов много по-ефективно помага на кандидатите на ГЕРБ в провинцията, отколкото в София. Столицата е особен случай", смята Цветозар Томов.

Подобно е мнението и на Димитър Ганев."Борисов направи силна кампания на европейските избори, обаче кампания в София е по-особена. Очакванията са на изборите да гласуват половин милион души и тук никой не може да разчита на местни мрежи или на контролиран вот", коментира той. Освен това според него за разлика от предишните местни избори през 2015 г. сега БСП е в добра кондиция. "Ще има и истинска битка и за районни кметове", допълни Ганев.

Геновева Петрова допуска, че Бойко Борисов ще бъде активен не само в столицата, но и в други общини, за да мобилизира партиен вот в подкрепа на кандидат-кметовете на ГЕРБ, но "централна фигура в кампанията на все пак вероятно ще остане Йорданка Фандъкова – достатъчно разпознаваема е, а предвид колебанията на столичните избиратели тя също ще се нуждае от по-широк от строго партийния вот за ГЕРБ".

Въпреки появилите се проучвания с недоказана представителност, които дават шансове на Манолова за победа на балотажа, социолозите далеч не са убедени в крайния резултат. Според един от тях между двете претендентки има паритет, който е в рамките на статистическата грешка от 3%, и всичко ще се реши в предизборната кампания - с уговорката, че тези данни са от юни и тепърва ще правят актуални сондажи.

Засега е излишно рано да се говори за генерална промяна на "генералната промяна" - лозунгът, с който ГЕРБ дойде на власт преди 10 години след управлението на тройната коалиция. Сред "греховете" на Мая Манолова, които Борисов припомни на публиката, по обясними причини липсваше изявлението й към протестиращите през 2013 г. - "Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател на ДАНС". Шест години по-късно и по ирония на съдбата Манолова се нуждае и от техните гласове, за да спечели на евентуален балотаж срещу Фандъкова. Тези хора сега участват в протести срещу избора на нов главен прокурор и използването на прокуратурата за политически цели - тема, по която връщащата се в политиката Манолова също предпочита да не говори, докато издига лозунга за борба със статуквото.

Общинският съвет - на ръба на промяната

На практика по-осезаема промяна се очаква в разпределението на местата в Общинския съвет в София, от който ще зависят решенията на бъдещия чисто нов или нов стар кмет. Почти сигурно е, че броят на общинските съветници от ГЕРБ, който в момента е на едно място от пълното мнозинство - 30, след изборите ще бъде чувствително по-малък. Социологическите сондажи сочат, че ГЕРБ може да спечели между 21 и 24 общински съветници. Заради червената биография на Манолова и на база резултатите от европейските избори се очаква социалистите да спечелят двойно повече места в общинския съвет в сравнение с изборите през 2015 г. - между 17 и 21. "Демократична България" се очертава като трета политическа сила с между 10 и 13 общински съветници. Голямата въпросителна е резултатът на ВМРО. Сега формацията на Каракачанов има трима общински съветници, но резултатът й на вота ще зависи много от това дали евродепутатът Ангел Джамбазки, който има голям личен рейтинг, ще се кандидатира и за кмет. Ако това се случи според сондажите, ВМРО може да има между 7 и 8 общински съветници. При друг кандидат за кмет местата на партията на Каракачанов в столичния общински съвет се изчисляват на четири. Неизвестно засега е какъв е ресурсът на "Спаси София" да има свои представители в съвета, доколкото заявката на организацията е, че кандидатите им за общински съветници ще се явят като независими.

При тази ситуация от ключово значение как ще се сформира мнозинството в общинския съвет и решаващи за това могат да се окажат гласовете на "Демократична България". От обединението засега не казват дали биха участвали в мнозинство с кмет Фандъкова, или такова с кмет Манолова. Най-вероятно позицията им ще бъде, че няма да влизат в определен коалиционен формат, а общинските съветници на "Демократична България" ще подкрепят определени политики.
Темата накратко
 • Контролът на Борисов и ГЕРБ в София в продължение на 14 поредни години на тези избори може да се пропука.
 • След три победи на първи тур Йорданка Фандъкова ще отиде на несигурен балотаж – най-вероятно с Мая Манолова.
 • Ако стигне до балотаж, Манолова ще трябва да разчита и на гласовете на т.нар. градска десница, което ще е най-сложната й задача.

За първи път има реална политическа интрига в София, откакто преди 14 години Бойко Борисов стана столичен кмет като независим кандидат, побеждавайки на балотаж Татяна Дончева, издигната от БСП. Оттогава той, а после и Йорданка Фандъкова като кандидат на ГЕРБ печелеха всички местни избори в столицата - редовни и частични, от първия тур.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  vhv31612799 avatar :-|
  ефрейтора

  Този дълъг материал има кратък отговор : Не , ГЕРБ няма да загуби София !

 • 2
  vasill avatar :-|
  vasill

  До коментар [#1] от "ефрейтора":

  А правилното е, че с некадърното си и аругантно управление, трябва да я загуби!

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  На двамата преди мен ++.
  Трябва да я загуби, защото ББойко винаги се продаваше на БСП. Крадат и не търсят отговорност.
  Не трябва да я загуби, защото ако дойде озверелия червен реваншизъм.... трябва да сменяме континента!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Въпросът е не само в това да го загуби, но и да го загуби достатъчно катастрофално, че да не може да го компенсира с помощта на патериците си от патриоти, комунисти и люспи от РБ. ГЕРБ и в момента има 30 от 61 общински съветника, но благодарение на изброените васални партии и личности това не се усеща.

 • 5
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Не виждам причина БСП да не издигне свой кандидат.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  От обемната програмна статия става много видимо как Капитал се гласи да осветява предизборните баталии цял месец и половина: ще подскача, балансирайки по неадекватната схема ляво (комунизъм) - дясно (антикомунизъм). Неадекватна, защото проблемите на града ни не са идеологически, а с дебилното управление и с К Р А Ж Б И Т Е !!!

  Разбира се лошото ляво е сочено гневно с пръст - Мая Манолова, но кое е дясното?
  Десен ли е представителят на Спаси София и ако е десен, с какво искането на сдружението за прозрачност при вземането на решения и харчовете е дясно?
  По дефиниция десен е изборната вата (пълнеж) арх. Борислав.
  А Гербавата Дана къде е в системата ляво-дясно?

  Може на Капитал хич да не му харесва, ама Дана също е при десните. Дори нещо повече - в трите й мандата досега представителите на десните формации в СОС задължително гласуват заедно с Герб, което много ясно дефинира виновниците за днежното дередже на града ми. И темите, по които крепят Борисовата "изпълнителна директорка" три мандата изобщо не са идеологически, а келепирджийски:
  - продажбата на Общинска банка;
  - преструктурирането на Софийски имоти;
  - преструктурирането на Паркинги и гаражи (Градска мобилност);
  - заверяването на поголовно дефицитните годишни отчети на общинските фирми и свалянето на отговорност от членовета на управителните им органи.

  Десните (Гебр, ДСБ, РБ, ДБГ и пр) почти три десетилетия без прекъсване управляват София - и като кметове, и като мнозинства в СОС. И в този смисъл отговорността за:
  - презастрояването (минете през Лозенец, Младост, Манастирски ливади, където хората могат да се здрависват от балконите си);
  - за хаотичните неспирни ремонти, които абсурдно блокират града; - за ужасяващите "обновявания" на Дондуков, Графа, градинките Кристал и пред Университета, Иван Вазов и Шишман;
  - за убийственото несъгласуване при копането между СО и Соф.вода и Топлофикация, като често се разкопава току-що асфалтирана след копане улица;
  - вечното кърпене на скоро кърпена улица;
  - откровеното крадене с т.н. саниране, когато непипвали мистрия цигани "санират", влагайки възможно най-евтините и некачествени материали;

  Всеки софиянец може да даде още десетки примери за безсмислени, но колосални харчове: кошче за боклук 1000 лв, бетонна пейка, с вид на дисекционна маса - 10 000 лв!!!

  Така че, уважаеми Капитал, корелацията, която налагате: дясно - ляво не работи от 30 г. Противопоставянето на тези избори е между оялите се крадльовци и възможността да ги пратим да пишат "именувам се..." при Цацаровата дружина.

  ММ каза няколко много съществени неща:
  - не иска партийна подкрепа, а подкрепата на ГРАЖДАНИТЕ за разрушаването на модела Герб;
  - иска да консолидира протествия вот, който цвят няма, защото когато СО издаде строително разрешително за нов блок на детската ви площадка, заминава детската площадка, където играят децата и на левите, и на десните, и на тия, дето не се интересуват.
  - и най-важното: ММ няма собствена партия, която да й осигурава рахат в СОС. Решенията й като евентуален кмет ще минават през чутовни битки в съвета.

  София не е лява и дясна.
  София е наша и трябва да си я вземем от разбойниците от Герб.
  Първо София, после и страната.


 • 7
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Обновеният екип" на г-жа Фандъкова:

  Прошко Прошков - започнал кариерата си в ДСБ, преминал в ДБГ, сега отива в ГЕРБ, но от квотата на СДС. Както съм написал милиони пъти, ГЕРБ е прахосмукачката, която изсмуква целия отпадък от политическия пазар.

  Стефан Марков от ДБГ от първия си ден гласува само и изключително с ГЕРБ. Един от тези, заради които писах по-горе, как ГЕРБ може да управлява и без аритметично мнозинство. Зам. председател на Комисията по екология и с това виден съзаклятник в една от най-големите софийски далавери - опитът София да изгаря боклука на Палермо, по светлия пример на Перник и Гълъбово.

 • 9
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Мая реши, че понеже криво ляво вършеше работа като омбудсман някак ще забравим мръсното и минало. Не, София не е била и няма да стане град на БСП. Въпрос към голямата дясна алтернатива - кой е виновен, че не можете да привлечете съмишленици - самите избиратели?

 • 10
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  С ГЕРБ обричаме децата си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход