Бързай да бързаме

"ЦСКА - София" получи скоростна лента за строежа на нов стадион

ЦСКА може да получи зелена улица за нов стадион още преди изборите за кмет на София
ЦСКА може да получи зелена улица за нов стадион още преди изборите за кмет на София    ©  Цветелина Белутова
ЦСКА може да получи зелена улица за нов стадион още преди изборите за кмет на София
ЦСКА може да получи зелена улица за нов стадион още преди изборите за кмет на София    ©  Цветелина Белутова
Червените искат да се учреди съвместно дружество с държавата, вместо да плаща наем.

Всеки инвеститор в България в последните дни вероятно си мечтае да се казва ЦСКА и да се занимава с футбол, защото плановете за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" внезапно се ускориха с бясно темпо. И то със значително променени идеи от "ЦСКА - София" за отношенията с държавата.

За последната една седмица бяха извървени толкова стъпки, колкото обикновено отнемат месеци. Залпът дойде от кмета на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, която обяви, че няма проблем да се изгради нов стадион в чашата на настоящия. Само в рамките на няколко дни ЦСКА внесе инвестиционен план в спортното министерство, който скоростно беше одобрен. Преди да е изтекла и една седмица, от червения клуб се срещнаха с главния архитект на столицата Здравко Здравков, за да се издаде виза за проектиране. И според клуба има обещание това да се случи скоро, до 15-20 септември.

Най-добре е изборите да дойдат

Тази промяна в отношението на общината към "ЦСКА - София" идва на фона на все още течащата процедура за приемане на нов план за управление на Борисовата градина и местните избори. Само преди месец Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се допусне разширение на стадиона, докато устройственият план предвиждаше само реконструкция с възможност за поставяне на козирки. Междувременно кметът върна плана за преработка, но не заради стадиона, а заради забележки в други области.

"Това е наистина една манипулация - няма подобно нещо (че има пречка). Ние сме обявили и сме готови и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата - такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране - няма никаква пречка да се реновира или изгради. Отново ще кажа: имаме такова съгласие всички, че това може да стане в рамките на съществуващите граници за момента и няма никакви граници за това", заяви Фандъкова преди седмица.

Обратът обаче дойде в момента, в който премиерът Бойко Борисов започна футболен тур из страната с обещания за помощ. Обиколката започна от Кърджали и новия член на Първа лига "Арда", след което Борисов присъства на подновяването на строителството на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. И обеща, ако види крановете да работят, да окаже финансова подкрепа, "както сме помагали и на други места".

Че темата е част от предизборната кампания, вече е безспорно. Кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов лансира идеята ЦСКА да построи новия си стадион на мястото на националния "Васил Левски", а "Българска армия" да остане тренировъчен. Според него при действащата нормативна база е невъзможно да се построи стадион от категорията, която ЦСКА иска и има нужда.

Няма яснота как на "ЦСКА - София" изведнъж им потръгна след толкова упорито противопоставяне от общината, но вероятно са улучили добър момент. В клуба на Гриша Ганчев обаче, изглежда, бяха готови за подобно развитие и не се бавиха нито миг. И дори поискаха много повече, отколкото досега.

Стига "робски" наем

Инвестиционното предложение включваше и промяна на формата на стопанисване на стадиона. От миналата година "ЦСКА - София" има договор за наем с държавното дружество "Сердика Спортни имоти" ЕАД, което е в активите на спортното министерство. Сега обаче от клуба искат този договор да се развали, а да бъде учредено смесено дружество, в което държавата да апортира стадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево. От своя страна "ЦСКА - София" се ангажира с финансова вноска на стойността на апорта, като по този начин двете страни си поделят участието. "Тази идея не е изцяло наша, а се роди в разговорите с представителите на държавата за най-удачната формула. От една страна, ние искаме гаранции, че няма да ни бъде прекратен договорът, а държавата ще си запази собствеността", коментира за "Капитал" адвокатът на футболния клуб Станислав Трендафилов.

От "ЦСКА - София" изтъкват още, че наемът заедно с данъците формират сума "която е по-голяма от бюджета на "повечето клубове" в Първа професионална лига. В същото време от клуба твърдят, че при сегашните отношения не е възможна процедура, при която дружеството да осъществи необходимите инвестиции за строителство на нов стадион. "Освен това ние сме надхвърлили четири пъти заложената инвестиционна програма само за Панчарево", коментира Трендафилов.

Преди месец и от "ЦСКА - София" имаха други идеи. Техният вариант беше футболният клуб да не плаща наем на държавата, а на инвеститорите. Тази идея обаче криеше в себе си редица проблеми. Това можеше да се тълкува като държавна помощ, защото се явява пряко финансиране от страна на министерството.

Сегашният вариант с учредяването на изцяло ново дружество с поделена собственост обаче крие обичайните за отношенията в България рискове. Не са един и два случаите в последните 30 години, в които впоследствие частната компания чрез юридически хватки, най-вече чрез увеличение на капитала, е успявала да приватизира дружеството. Освен това тогава ще отпадне необходимостта да се плаща наем на държавата, а и разходите по изплащането на данъците ще трябва да се поделят между двете страни.

"Няма начин това да се случи, защото за увеличение на капитала ще трябва решение на Министерски съвет. Предлагаме разпределението на дяловете да е по равно и ръководството да е общо. Няма по-чист вариант, за да си гарантираме инвестицията", коментира Трендафиломв.

Все още няма потвърждение от спортното министерство дали е съгласно на такъв вариант, но до момента министър Красен Кралев стои на страната на червените по конфликтните точки за изграждането на стадиона и вероятно тази промяна е съгласувана с него.

И отново препъни-паркинг

Както и при обсъждането на новия ПУП на Борисовата градина, остава неясно как ще се развие казусът с изграждането на паркинг и достъпа на автомобили до стадиона. Идеята на екипа на Гриша Ганчев е да се изгради подземен паркинг под настоящите тренировъчни игрища и евентуално да се построи тунел от бул. "Драган Цанков", който да отвежда колите от и до стадиона. Тази идея обаче драстично надхвърля рамките на чашата на стадиона и дори изисква да се разкопае част от парка, за да се осъществи.

Именно в концепцията за подземния паркинг, според арх. Борислав Игнатов, се крие проблемът с новия стадион. Той смята, че подобно нещо не може да се случи според Закона за устройство на територията, тъй като паркоместата трябва да са в границата на имота, а исканите 3000 места няма къде да се разположат. "Тези имоти имат основен недостатък, че до тях няма достъп, няма съществуваща улица, затова не може да има и паркоместа", заяви той. Спортното министерство вече поиска от главния архитект на София и община "Средец" "територията около стадиона да бъде предоставена на "Национална спортна база" ЕАД, респективно на ММС" заради изискванията за изграждане на паркинг. Но дори и да се развие положително това искане, остава въпросът как ще стига до този нов паркинг.

В цялата история вероятно са преекспонирани и изискванията на УЕФА за категоризацията на стадионите. Лансира се версията, че за четвърта категория са необходими 3000 паркоместа, но всъщност изискванията са за 150 места за VIP паркинг и 1000 кв.м за разполагане на телевизионното оборудване. Новият стадион на "Атлетик" (Билбао) например разполага с 300 паркоместа при капацитет от 53 хиляди зрители и догодина ще домакинства мачове от груповата фаза на европейското първенство по футбол.

"Този въпрос има много различни решения. Знаейки каква е реакцията на обществеността, ние смятаме, че е редно да не стои на първо място, а да се подхожда поетапно. Искаме хората се убедят в добрите ни намерения със стадиона и тогава да преминем на тази тема", казва адв. Трендафилов.

Сега остава да се види колко време ще отнеме на "ЦСКА - София" да извърви процедурите и дали изборите и резултатите от тях няма да повлияят на темпото.

Какво ще се строи?

Въпреки че в последните месеци "ЦСКА - София" показа три проекта като вариант за новия стадион, все още не е ясно дали някой от тях е предпочитан или могат да се очакват и още. От клуба обявиха, че се разработват проекти от белгийски и американски архитектурни бюра. Единият от вече представените проекти точно пасва на размерите на "Българска армия" и спазва изискването "да не се излиза от чашата". Той предвижда също премахването на тренировъчните игрища пред стадиона и обособяването на парково пространство с обществен достъп.

Собственикът на клуба Гриша Ганчев обяви, че за да се изплати строежът, стадионът трябва да прилича на "Паркен" в Копенхаген и да помещава минимол с ресторанти, кафенета, детски увеселителни центрове. "И ще има много тоалетни, защото в момента в парка има само една", каза той.