Мая Манолова: Засега няма да цитирам имена на олигарси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мая Манолова: Засега няма да цитирам имена на олигарси

Мая Манолова

Мая Манолова: Засега няма да цитирам имена на олигарси

Кандидатът за кмет на София пред "Капитал"

Йово Николов, Деян Димитров
17221 прочитания

Мая Манолова

© Георги Кожухаров


Визитка

Вече бившият омбудсман Мая Манолова е родена в Кюстендил през 1965 г. Завършва икономика и право в УНСС, а през 1998 става и практикуващ адвокат.

От 1989 г. Манолова е член на БСП, а от 2005 до 2015 г. е народен представител, когато напуска партията. Избрана е на тайно гласуване от парламента за омбудсман на Република България със значително мнозинство. По време на омбудсманството си Манолова се ангажира с редица протестни и антисистемни каузи, като натрупа висок институционален рейтинг.

Манолова подаде оставка като омбудсман и на 4 септември официално представи кандидатурата си за кмет на София.

Съжалявате ли, че не се кандидатирахте за президент, можехте да стe първата жена - президент на България ?

В политиката и в живота се говори в сегашно време – това е, което е. Какво би могло да бъде или какво ще бъде няма значение.

Защо тогава усилено се говореше, че вие сте кандидат-президента на БСП?

Е, определено не бях. Президентът е Румен Радев и това е минало, така че да гледаме напред.

Сега как избрахте инициативния комитет за кандидатурата си за кмет?

Това са хора, с които сме стояли зад общи каузи, подкрепяли сме се, не сме се огъвали, когато е имало натиск или когато е трябвало да се даде всичко и да се стои докрай. Ние сме изпитани в битки за каузи. Това са хора, които знаят коя съм, каква съм и какво мога; за които аз знам всичко, кои са, какви са и какво могат и за мен наистина е безценна тяхната подкрепа. Това са специални за мен хора, много специални. Силни характери, водачи.

Но повечето са с десни убеждения, противно на очакванията, че ще бъдете подкрепени от такива с леви и БСП.

В работата си, а и в живота досега не съм делила хората на леви и десни. Имам много приятели от целия политически спектър, и от ляво, и от дясно, и съм работила в последните четири години като омбудсман с тях. Имали сме общи каузи и с десните: Гласуването на българите зад граница, електронното гласуване, машинното гласуване, презастрояването, дивото къмпингуване, зелена София – каузи, за които сме стояли заедно.

Моделът на управление в София, който е и модел на властта в България, няма как да бъде победен с партийна битка. Наистина ни е необходима цялата подкрепа на гражданите, за да успеем да разградим защитната стена на властта, тухла по тухла. Няма как да се справи една партия с това. Аз съм граждански кандидат и основно ще разчитам на подкрепата на гражданите. Те са такива, каквито са – никога не съм ги питала даже кой какъв е. Една от фигурите в моя инициативен комитет е Войслав Тодоров, който казва за себе си, че е ляв. В същото време един от водещите икономисти в комитета е Бисер Манолов, който е подчертано десен.

Ще ви припознае ли БСП като свой кандидат, докъде ще ви подкрепи?

Питайте председателя на столичната организация.

Той каза, че ще ви подкрепи. Въпросът е председателят на БСП какво ще каже.

Ами питайте г-жа Нинова. Предполагам, че тя ще даде ясни отговори по конкретни въпроси.

А очаквате ли някаква организационна подкрепа от БСП или от някоя друга партия?

Не е редно партии да ми правят организацията на изборите, независимо кои са те, така че ще разчитам на доброволци, ще разчитам на моя екип. Да, ще бъде предизвикателство да си пазим изборите, но тук ако мога да направя една крачка – ние сме още на старта на кампанията.

Какви са ви отношенията със Слави Трифонов?

По принцип положителни - с него сме стояли зад общи каузи. Аз подкрепих референдума, той подкрепи протеста на хората с неравностойно положение.

Въпросът е имате ли някакви уговорки със Слави Трифонов да ви подкрепи като кандидат-кмет?

Не, нямам никакви уговорки с никого. Освен тези, които днес публично бяха представени с инициативния комитет, с хората, които влязоха.

Откъде ще дойдат парите за кампанията ви?

Инициативният комитет, след като се регистрира, ще открие банкова сметка, която ще бъде публично оповестена. Освен това в момента започнахме изработването на електронна платформа, в която граждани ще могат да даряват суми, като както пише в Изборния кодекс, суми в размер до минималната работна заплата, до 560 лева, те могат да се дарят от конкретния гражданин и без попълването на изрична декларация за произхода на средствата. Ако има граждани, които искат да дарят повече от 560 лева, ще трябва да го направят по банков път и да предоставят декларация. Аз не смятам да се възползвам от промените в законодателството, които дават право на фирми и корпорации да финансират предизборни кампании. Категорично няма да приема дарения от нито една фирма, защото аз бях в основата на съществуващите текстове от 2009 г., които забраниха на юридически лица и фирми да правят дарения на партии, и смятам, че това беше правилно.

Кои са хората в предизборния ви щаб?

Ами там са пет-шест млади хора от "Път на младите". Това е гражданско сдружение. Те участваха на евроизборите, ползваха регистрациите на други партии, но са си направили гражданско сдружение – "Път на младите", и там са млади, активни и креативни столичани, учили в чужбина.

Това е бившият "Милениум клуб"? *

Да. Техният председател Румен Чолаков е част от моя инициативен комитет. Много съм им задължена, защото два месеца те ще отделят от времето си, тъй като кампанията си иска работа. Има и други хора от инициативния комитет, които ще се включат, ето Войслав например. Предполагам, че и други, които могат да си го позволят, ще го направят. Имам и екип разбира се, с който бях в омбудсманството, който ще излезе в неплатен отпуск, който включва PR, шефа ми на кабинет – хора, с които сме заедно от дълги години, с които ще продължим да бъдем заедно и в Столичната община.

Кога ще обявите програмата си за управление и ако получите подкрепата на БСП, ще бъде ли съгласувана с тях?

Моята програма ще бъде оповестена, предполагам, на 15 септември. Имам намерения да я оставя отворена известен период от време, може би до началото на кампанията – хората да прочетат и да направят конкретни предложения, да я допишат, да я пренапишат, да се дадат други идеи.

В историята на местните избори през последните 30 години София никога не се е управлявала от ляв човек. Дори ако вземем за аналог вашата колежка Татяна Дончева през 2005 г. с подкрепата на БСП, не можа да победи Бойко Борисов.

Мога ли да ви отговоря с въпрос. Смятате ли, че управлението на София в момента е дясно? Не е дясно определено. Управлението на София няма да бъде ляво или дясно, ако бъда избрана за кмет. Управлението на София ще бъде с гражданите – за гражданите. Предизвикателството наистина е да сменим модела – модел, при който всички виждаме как функционира. Има формална власт, формални органи на власт, но всъщност нещата се решават от някой друг. Има кмет, който по-скоро прилича на изпълнителен директор, и има кмет в сянка.

Кой е кметът в сянка?

Тук трябва да попитате г-н Георги Марков, депутат от ГЕРБ, който в едно свое телевизионно интервю наскоро с удивление отбеляза "и да, има и кмет в сянка". Той обеща, че ще му каже и името.

Ама аз питам вас, той няма да се кандидатира за кмет.

Ясно е, че решенията се вземат от един солиден приятелски бизнес кръг и естествено са в интерес на този приятелски бизнес кръг.

На кого е този приятелски кръг?

Ами проследете обществените поръчки в София.

Ние в "Капитал" редовно ги следим, въпросът е дали вие знаете?

Законодателят затова е въвел предизборната кампания. За да може нещата да се случват поетапно.

Влиза ли Пеевски в този приятелски кръг?

Няма да цитирам имена.

Вие го подкрепихте за шеф на ДАНС.

Да, тогава парламентарната група, от която бях част, го подкрепи.

Вие застанахте също в контрапротестите, когато гражданите излязоха против решението Делян Пеевски да стане председател на ДАНС.

Не, не съм стояла на контрапротести. Не съм стояла нито на протести... Не, тогава излязох с лицето си пред протестиращите, защото смятах, че не е достойно да се крием и да не даваме отговори на въпросите, които задават. Смятах, че това е непочтено и срамно поведение, и затова многократно в различни ситуации излязох не да протестирам контра, защото според мен това не е автентична форма на протест – контрапротеста, а за да се опитам да разговарям с протестиращите. Можете да се върнете назад и да проследите това.

А вие в какви отношения сте с Пеевски?

Виждала съм го през 2014, когато беше в парламента и когато аз бях в парламента.

Той контролира голяма част от медиите и икономиката на България.

Ами проследете какво се случва с медиите – добра сламка – и там ще прецените. Медиите, които са близки до властта, официозите на властта, започнаха отдавна агресивна и подла кампания срещу мен. Предизборната кампания още не е започнала, а има всякакви опити да бъда дискредитирана, да бъда притисната, да бъда изложена аз и моето семейство. Те не се спират пред нищо. Тук са замесени децата, съпругът, въпроси ще правя ли партия, няма ли да правя и едни лица, които не влизат в инициативния комитет позволяват си да говорят от мое име, което е абсурдно да ми слагат думи в устата, намерения, планове, проекти.

Изпитвате ли вина, че участвахте активно в "Аферата Костинброд", все пак съдът опроверга всичките ви твърдения тогава, а ГЕРБ реално загубиха изборите заради нея?

За Костинброд съм подала сигнал, защото имах информация за подготвени фалшиви половин милион бюлетини. Всеки гражданин е длъжен да сигнализира, ако разбере за готвено престъпление. И аз направих така. Борисов да си отвори медиите и да види пресконференцията на прокуратурата за Костинброд. Самата прокуратура даде този брифинг и тя обясни, че има пакетирани и подготвени за тръгване към страната половин милион допечатани бюлетини. Печатницата беше близка до управляващите от тази партия, а оттогава бюлетините вече се печатат в печатницата на БНБ и проблеми не е имало. И това стана след този случай по мое предложение и настояване. Не съм чувала Борисов да цитира пресконференцията на прокуратурата.

А какви са ви отношенията с премиера? Знаете ли, че ако станете кмет, ще имате пак кола от НСО благодарение на Бойко Борисов. За първи път столичния кмет получи кола от НСО по времето на Борисов през 2005 г.

Няма да ползвам кола на НСО. Уважавам професионалистите от НСО и не искам това да прозвучи обидно, но ако стана кмет, ще продължа да се придвижвам в София по начина, по който го правя сега – трамвай, тролей, метро, автобус, маршрутка, пеша.

Ще ме разплачете...

Аз съм в обществения транспорт от началото на тази година. Благодарение на това, че ми взеха колата от НСО. Искам да ви кажа, че имам повод да благодаря на Влади Горанов. Аз му благодарих за това, че ми взе колата.

Но ако имахте кола от НСО, може би нямаше да катастрофирате, когато отивахте на фризьор!

Сред хората от трамвая София се вижда по-ясно. И проблемите се виждат по-ясно.

Къде са милионите, които Бойко Борисов ви е дал?

Наистина е жалко, че премиерът не осъзнава или просто се прави, че всъщност това, което е направил по мое настояване, е за гражданите, то не е за мен. Аз нямам спомен да съм внесла закона "Мая Манолова". Аз внасям закони за гражданите, за банките, за защита на сираците. Законът, за който бяха отделени уж тези милиони, е законът за личната помощ, в крайна сметка тези пари изтекоха някъде.

Жалко е, че Бойко Борисов, премиерът на Република България, смята: Първо, че той дава парите; второ, че ги дава на конкретни лица – парите са на българските граждани и събрани от българските данъкоплатци и се дават в интереси на решаване на проблеми на българските граждани. Така би следвало да бъде. Наистина се изумявам, че той смята, че ни е правил някаква услуга, когато е отделил пари за българските граждани. Защото всичко, което съм искала от него, е било за гражданите.

Той твърди, че ви е избрал за омбудсман?

Продължавам да си мисля, че ние живеем в парламентарна република, че изборът на омбудсман, както е записано в конституцията, се прави от Народното събрание. За първи път чувам, че премиерът има такова влияние върху всички парламентарни групи, защото тогава ме подкрепиха всички парламентарни групи. Всъщност без ГЕРБ, без групата на ГЕРБ, които след проведена среща заявиха ясно, че няма да ми дадат своята подкрепа. Да, допускам и благодаря на народните представители и от ГЕРБ, които са гласували за мен, защото изборът беше таен. Но официалното решение на парламентарната група на ГЕРБ беше, че подкрепят другия кандидат. Те си имаха собствен кандидат.

Председателят тогава на групата на ГЕРБ, Цветан Цветанов, си обяви във Facebook бюлетината. Тъй като гласуването за омбудсман е тайно, то става с бюлетини, много от депутатите в ГЕРБ си публикуваха във Facebook бюлетините.

Ще правите ли партия?

Не, няма да правя партия. Имам кауза и тази кауза е София. И имам непосредствена задача да спечеля предстоящите кметски избори. И след като ги спечеля, да покажа, че нещата могат да се правят по правилния начин; че гражданите наистина могат да управляват; че общината наистина може да стане абсолютно електронна, да се управлява от едно гише и всеки да го носи в джоба си. Че хората могат да участват в управлението чрез обществени съвети, Столичната община, в районите и в общинските дружества. Че обществените обсъждания могат да бъдат истински, а не формални и че по всеки важен въпрос може да има електронен референдум.

Вие знаете, че всъщност общината не се управлява от кмета, а от общинския съвет. След като вие нямате партия и нямате група, как ще прокарвате всички тези добри намерения през общинския съвет, защото те взимат решенията?

Както съм работила досега. Аз нямам партия зад себе си, нямам сила, нямам олигарх, бизнес кръг или някаква друга подкрепа. Аз работя открито и почтено с гражданите. И както съм го правила досега като омбудсман, всеки ден на терен при хората, чувайки ги и решавайки техните проблеми по начина, по който те искат това да се случи, така ще работя и с общинските съветници – всички почтени общински съветници.

Омбудсманът се занимава с други задачи.

Вижте, почтеността и честността към гражданите би следвало да не бъдат само характеристика, щрих на омбудсманството. Би следвало кметът, който е представител на властта, която е най-близка до хората, да бъде като омбудсмана – да бъде сред хората, да ги чува всеки ден, да ги приема – да ги пуска в общинския съвет. Сега общинският съвет е затворен.

Ами не! Вие направихте една аналогия с кмета, че е изпълнителен директор, но в голямата си част работата на кмета е да бъде изпълнителен директор – само че действията на този изпълнителен директор се одобряват от борда на директорите, който е общинския съвет. Ако вие нямате група общински съветници, вие няма да може да прокарате нищо.

Ще го правя както съм го правила досега.

Тук става въпрос за огромен бюджет и за неговото управление, не става въпрос само за добри намерения.

Ще обявявам нещата на масата – ясни и почтени, публично огласени предложения. Пълна прозрачност и тогава да видим, когато кметът има едно добро предложение за изграждане на нови паркове, за развитие на Северна София, за достъпност на Витоша, за вземане обратно на къпалнята "Мария Луиза" – да видим тогава дали общинските съветници, когато предложението е ясно, конкретно, обосновано и в интерес на столицата, ще бъде отхвърлено от общинските съветници. Искам да видя кои ще бъдат тези, които ще кажат не на това да имат пълен контрол в общинските предприятия. Пълна прозрачност, честност, граждански съвети – кое от тези легитимни предложения, които мисля да правя публично и прозрачно, би било блокирано от общинските съветници? Аз не мисля така, мисля, че вашите опасения са абсолютно неоснователни.

Да вземем за пример "любимата" ви "Топлофикация", неин принципал е Столичната община, има огромен дълг от 800 млн., управлява се лошо, предоставя некачествена услуга, как ще се справите с това?

Казвала съм го и преди, че столичната топлофикация има политически чадър, който е опънат от общинските съветници към Столичния общински съвет и че това дружество, от една страна, ограбва столичани, от друга страна, е брутално източвано. В момента неговите задължения са в рамките на 800 млн. лева. Едно от последните действия на Столичния общински съвет по отношение на "Топлофикация" е промяна на управлението. Досега имаше съвет на директорите, а сега те въведоха двустепенна система. Има надзорен съвет, тоест Столичният общински съвет доброволно се отказа от това да надзирава работата на това дружество и назначи трима подобни хора, така че наистина си вървят скрито-покрито и без всякаква прозрачност. Смятате ли, че това е добро решение? Къде беше столичният кмет, когато беше променена структурата на управлението на това дружество? Къде бяха общинските съветници? Аз ще бъда в Столичната община - всеки път когато ще се вземат решения срещу интересите на столичани, ще реагирам. Какво се случва в дружеството? Аз наистина съм удивена как дълговете на дружеството са станали 800 милиона. То се източва. И мога да дам примери. Например електрическата енергия, която произвежда столичната топлофикация, не се продава от специално създаденото звено към столична топлофикация, а от частна фирма, която купува на 90 лева и продава на борсови цени, които стигат до 150 и 200 лева. Цялата печалба остава частна.

Знаете ли на кого е тази фирма?

Няма значение чия е фирмата...

Има значение.

Ами добре, питайте общинските съветници.

Фирмата е на Христо Ковачки и "Топлофикация" се управлява от хора на Христо Ковачки.

Ами ето, тук е отговорът. Кой го е позволил това? Къде беше столичният кмет, когато беше допуснато частно дружество на изхода на продажбата на ток? Къде беше г-жа Фандъкова? Защото ако имахме кмет, а не изпълнителен директор, тя щеше да е събрала медиите и да е дала публичност на този въпрос.

А вие ще прекратите ли тази практика?

Ще прекратя абсолютно това на практика. Защото това е един от малкото съществуващи още начини това дружество да бъде оздравено. Като то получава печалбата от продажбата на ток. Сега частно дружество купува тока евтино – продава го скъпо. Същото частно дружество или друго, не съм проверила, продава обратно ток на "Топлофикация" на по-високи цени.

Ето сега нали г-жа Фандъкова има огромна група в общинския съвет, почти пълно мнозинство, без един. И? Това с какво помага в управлението на столицата? Какво – да не би да се вземат решения в интерес на хората?

Казвате, че няма да допуснете изграждането на инсталация за горене на отпадъци в "Тополофикация София". Как ще се реши проблемът с отпадъците?

В момента ситуацията е абсурдна. София, столицата, има завод за боклук, но ползи, печалба, от него няма. Защото на входа на този завод за преработка на битови отпадъци в частта сепариране на отпадъци отново стои частна фирма.

Това, което официално твърди Столичната община, е, че така нареченият RDF отпадък се транспортира до циментовите заводи. Въпросът е, че става дума за частни фирми, които източват дружеството. Транспорт плюс изгаряне. Навсякъде философията на създаването на завод за боклук е използването на този отпадък за изгаряне и производство на ел. енергия. Само в софийския, вместо да има печалба на края на цикъла, има едни сериозни разходи за транспорт и за изгаряне. И питам ето, къде е столичният кмет, къде е Столичният общински съвет, къде е мнозинството?

Пак стигаме до група в общинския съвет?

Ами отговорът е този. Сега, като г-жа Фандъкова има пълно мнозинство, какво прави? Може би ще се справям по-добре без мнозинство, което ще ме дисциплинира да бъда максимално публична, прозрачна и честна пред гражданите, всичко да е поставено на масата. Искам да знам, ако този разговор, който ние с вас сега водим, беше поставен на масата на Столичния общински съвет по този начин, дали щеше да се стигне до тези решения? Не, просто решенията се вземат някъде на друго място.

Къде другаде? Кои са олигарсите, за които говорите?

Кампанията е дълга - има време да кажа. Не съм казвала освен това, че Ковачки диктува решенията на Фандъкова. Има приятелски бизнес кръг, от който със сигурност и Ковачки, и други се възползват добре. Но кметът в сянка със сигурност не е бизнесмен.

Аз мисля, че е изключително притеснително намерението на Столичната община да сключи договорите за сметосъбиране сега в навечерието на кметските избори. При това става дума за договори на стойност близо 400 млн. лева, става дума за нова поръчка за договори с почистващи и събиращи фирми, като сега съществуващите договори изтичат след една година, изтичат през август догодина. Кое налага това бързане?

Ама вие ми отговорете, аз не се кандидатирам за кмет.

Аз питам, ама защо аз, питайте г-жа Фандъкова.

Ние сме я питали, аз питам вас, вие как ще се справите?

Ами няма да обявявам търгове по този начин. Какво означава петгодишен договор? Предстои през 2024 г. промяна на концепцията за сметосъбиране, тоест принципът, за който всички стоим – замърсителят плаща – следва да бъде реално въведен. Как прецениха за 5 години, когато ще има тотална смяна на начина на сметосъбиране, те да направят поръчка, която да прескочи мандата на следващия кмет и да отиде с една година на по-следващия.

А вие знаете ли на кого е къпалнята "Мария Луиза"?

Не знам на кого е къпалнята "Мария Луиза", знам че 49% са собственост на Столичната община.

Аз ще ви кажа, останалите 51% са на хора, зад които стоят Румен Гайтански-Вълка и Красимир и Николай Маринови, познати като Маргините. Летният театър пък е собственост на фирми около бившата ВИС. Как ще отворите Витоша за столичани, там от години е разруха.

Не искам да казвам все още конкретни имена...

Вие не ги казвате, казвам ги аз, но ако станете кмет, ще трябва да разговаряте лице в лице с тези конкретни имена.

Разговорите, и за къпалнята, и за Витоша, трябва да се случат по един и същ начин – с ясната воля, че нещата трябва да се променят. Доколкото ми е известно, къпалнята е 49% собственост на Столичната община и според мен не е отговор да се каже, че е невъзможно да бъде постигнато споразумение и да има преговори с другия собственик.

Когато нещата се поставят на масата и се проведат публични преговори със собственик, концесионер, какъвто е случаят с Витоша, аз съм сигурна, че ще се постигнат изгодни за столичани решения.

Тези преговори с концесионера на лифтовете на Витоша - "Витоша ски", продължават повече от 10 години. А Витоша е превърната в гробище.

Абсолютно. Според мен Столичната община трябва да си върне собствеността върху двата лифта, които в момента не функционират, Драгалевския и Княжеския, и със сигурност, тъй като това са съоръжения, които са опасни за хората. Има ред, предвиден в закона, който би помогнал тези ламаринени метални конструкции да бъдат демонтирани. След това да бъдат изградени два нови лифта.

Кой да ги изгради?

Ами според мен това трябва да се случи във всички случаи с участието на Столичната община. Дали ще се търси друг стратегически инвеститор или Столичната община ще го направи сама, би следвало тези два лифта да осигурят достъп на столичани до планината. Защото в момента функционира само Симеоновският лифт, който струва 12 лв. в едната посока. Ако едно четиричленно семейство реши да отиде на Витоша, това са си едни 48 лв. Трябва да си върнем планината – най-безценното богатство на столицата, на столичани.

Ама тук се сблъсквате пак с лобитата!

Не се сблъсквам, ако нещата бъдат поставени на масата, аз съм сигурна, че с преговори, че всъщност решение може да се намери. Има решение на всеки проблем, няма воля. Или има едни други интереси, които възпрепятстват постигането на това решение.

Кои други интереси?

Кой нормален инвеститор или собственик ще остави Витоша в подобно състояние. Не е вярно и че Зелените пречат. Аз имам прекрасна комуникация с г-н Тома Белев и в случай че стартирам този проект по връщане на Витоша на гражданите, бих го поканила да бъде мой консултант.

След като за десет години ти може да оставиш двата лифта в състоянието, в което са в момента, значи не искаш да са в друго. Няма разумен и нормален човек, който да приеме, че това, което виждаме на Витоша, е нормално, извинявайте. България е в XXI век и с пазарна икономика.

Аз обаче продължавам да не разбирам как ще управлявате огромния бюджет на София без своя група, която да ви подкрепя в общинския съвет.

Да, и какво се случва с този бюджет? Харесва ли ви столицата? Чиста ли ви изглежда? Подредена ли ви изглежда? Проходима ли изглежда? Зелена ли изглежда? Погледнете кварталите. Водим спор за детските градини, колко били направени в този мандат, задочен се оказва, с г-жа Фандъкова. Колкото и да е направила са недостатъчни, след като близо 5000, ще го проверя, 6000 деца са извън детските градини. Как е възможно при тази демографска криза, при тази необходимост младите и активните да бъдат подкрепяни е елементарното, което трябва да им даде столицата. На младите и на активните, които искаме да раждат - елементарното - детски градини.

Ама вие ми задавате въпроси, а пък аз искам да ми давате отговори. Кажете ми как ще решите този проблем - с детските градини например.

Ами как – с изграждането на нови. Отговорът "няма терени" не е отговор. Отговорът "няма имоти" не е отговор. София е огромна – ако трябва, публично и прозрачно ще се наемат частни такива, ще се купят, за да се построи детска градина.

Тук се сблъсквате със собствениците на имоти.

Защо, не се сблъсквам, напротив. Всъщност замитането на този проблем със собствениците на имоти, по-точно със собствениците на отчуждени имоти или на такива, които ще бъдат отчуждени, замитането на този проблем, отлагането на неговото решение не води до нищо положително за столицата. Аз съм за честни и ясни отношения. Първо трябва да има една ревизия за това кой и как си е възстановил собствеността, задължително. Кой как се е сдобил с разрешение за строеж и всичко законно ли е по строителните книжа. Но ако всичко това е така, трябва да се търсят ефективни решения за компенсирането на тези хора, в случай че става дума за собственост на междублокови пространства, зелени площи, паркове, детски площадки.

Което означава, че първо, продажбата на имоти и общинска собственост, трябва да бъде спряна, да се даде приоритет на обезщетяването на такива собственици. И второ – София Север – северна София. Огромни перспективи за развитие на града на север. Сгъстяването на строителството доведе до ситуацията, в която сме в момента – презастроена задъхваща се столица. Тук трябват смели решения и честни решения и публично взети решения, така че всички да знаят, че подходът "на едните казваме едно, на другите – друго, и накрая ги насъскваме едни срещу друг" е нечестен подход от страна на властта. С това съм се сблъсквала на местно и на национално ниво. Най-лесно е да сблъскаш протестиращите срещу застрояването на поредния парк срещу собствениците на този парк. Справка: "Източен парк".

Отношението "едните срещу другите" – то кому носи някаква полза? Честни отношения. И тук, ако ще ме попитате откъде пари, смятам, че държавата, която е отговорна за реституцията по начина, по който беше проведена, включително да се възстановяват земеделски имоти в строителните граници на града. Държавата, която това го позволи, след като хората законно са си го възстановили, сега трябва да бъде така любезна да отдели средства за тяхното обезщетяване.

Държавата се управлява от ГЕРБ.

Ще настоявам държавата, първо, трябва да има ясен план - трябва да се направи анализ, един регистър на собствеността, особено когато става дума за зелени площи, градинки, междублокови пространства – един пълен опис на това колко са собствениците на имоти, които би следвало да бъдат съхранени като зелени площи, зелена система, детска площадка или паркове. И след това да се направи някакъв план как да се почне тяхното обезщетяване. Не може това да се отлага до безкрай. И тук трябва да бъде ангажирана държавата.

Ако стана кмет, ще настоявам отново публично държавата да създаде фонд, в който поетапно годишно да бъдат отделяни средства, с които да бъдат обезщетени всички тези реституирани собственици, които е ясно, че няма как да се възползват.

Може да е другояче. Засега аз не съм чула Фандъкова да е поставила този проблем на държавата. Не съм чула да го постави на правителството. Аз мисля, че особено с премиер, който е бил кмет, нещата могат да бъдат разбрани и ясно поставени на масата. Ето това е принципен въпрос – какво правим със собствениците на реституирани имоти, които не могат да упражняват правата си.

Интервюто взеха Йово Николов и Деян Димитров

* Румен Чолаков е бивш председател на Милениум Клуб България и ръководи независимата от клуба политическа организация "Път на младите", поясни настоящият председател на Милениум Калоян Буковски във Facebook. Буковски допълва, че след смяната на Чолаков тинк танкът няма никакво отношение към политическите процеси.

Визитка

Вече бившият омбудсман Мая Манолова е родена в Кюстендил през 1965 г. Завършва икономика и право в УНСС, а през 1998 става и практикуващ адвокат.

От 1989 г. Манолова е член на БСП, а от 2005 до 2015 г. е народен представител, когато напуска партията. Избрана е на тайно гласуване от парламента за омбудсман на Република България със значително мнозинство. По време на омбудсманството си Манолова се ангажира с редица протестни и антисистемни каузи, като натрупа висок институционален рейтинг.

Манолова подаде оставка като омбудсман и на 4 септември официално представи кандидатурата си за кмет на София.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "- Влиза ли Пеевски в този приятелски кръг?
  - Няма да цитирам имена."

  3нaчи си чeшe eзикa и ни губи вpeмeтo.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Свинските медии се занимават от сутрин до вечер с Манолова и Вапцаров. Това само им вдига акциите. Нарочно ли е или е за заблуда на противника?

 • 3
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Цитирай де, цитирай, повечето са на комунисти, облажили се с едни червени куфарчета.

 • 4
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Това интервю е в две части. В началото са поставили смислени въпроси, съответно отговорите са смислена. Във втората част журналистите губят търпение и почват да се заяждат. Опитват се да обяснят, че Мая не става за кмерт, защото не била част от мафията ?! Не е работа на журналистите да заемат позиция, че едва ли не и морални уоценки да внушават. Липса на професионализъм, жалко.

 • 5
  moonlight avatar :-|
  Moonlight

  Брутално неуважителни въпроси тип заяждане. Потресаващо ниско качество на питане. Чак от журналисти в Капитал не съм очаквал такъв смайващ стил. Отвратително проведено интервю.
  Остроумничене и заяждане. Никакъв повод да ни се хареса.
  Много, много зле.

 • 6
  mediaworld avatar :-|
  mediaworld

  Много странно интервю...
  От една страна е знаково, че Капитал отделя такова внимание на Манолова. Явно и ясно е, че е основният опонент. Вероятно ще е и бъдещ кмет, кой знае.
  От друга страна - не си спомням в интервю тук да съм виждал въпроси без въпросителен и констатации с удивителен. Ясно е, че Манолова не влиза в конкретика и още си пише програмата. Ясно е, че не е навлязла в общинските теми толкова, колкото Фандъкова. Обаче наистина отива към заяждане тук-таме интервюто.
  И сега съм объркан каква точно е целта. Усещането ми е, че хем капиталци искат да бутнат Фандъкова, хем да не стане Манолова кмет. Сори, но варненският архитект и Борис Бонев нямат шансове.
  Ситуацията е малко като с поредицата материали за БНТ, целящи да уязвят допълнително Каменаров и да го съборят. Супер, събориха го и дойде Кошлуков. Ама сега не се пише за неговите зулуми; как никой не му е виждал дипломата; как в телевизията се работи в хаос и страх... Не пишете и как кадри на Канал 3 продължават да взимат на абордаж Нова телевизия.

  Та... Чета ви, въпреки всичко оставате от срамно малкото умни и интересни медии. Ясно е, че и при вас има някакви интереси, но поне вкарвайте някаква концепция. Че малко редакционната ви политика е като партизанска борба.

 • 7
  jazzanova80 avatar :-|
  jazzanova80

  Непрофесионално интервю. Дано са стажанти щото нямат капацитет и да бършат кенефа. Манолова оттоваря доста силно, което показва че на дебата с Даскалката ще и скрие шапката.
  Уважаеми журналисти от Капитал не позволяваите на интересите да ви направят кафява медия. Има едно минимум ниво, което трябва да се държи.

 • 8
  yard avatar :-|
  Yard

  Не са заядливи въпросите, а са точно такива, каквито трябва да бъдат към един кандидат и политик. Манолова си реди общи приказки и популистки глупости, а като я питат конкретни неща "Не мога да кажа" и "Няма да споменавам имена".

 • 9
  uzm47530943 avatar :-|
  uzm47530943

  И на мен ми се сториха странни въпросите в първия момент, но при втори прочит разбрах защо, не сме свикнали да виждаме журналисти да задават такива кратки, ясни и направо в целта въпроси. Но е време...

 • 10
  orangutan avatar :-|
  Веселин Петров

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-protesti-sreshtu-kabineta/maia-manolova-az-predlozhih-delian-peevski-5993578
  Мая Манолова: Аз предложих Делян Пеевски

  И ще ме прощава госпожа Манолова, но никой не ми е плащал за да протестирам тогава. Значи сега излиза че преди 6 години е предложила напълно непознат за нея човек за шеф на ДАНС!? Е как да и имам доверие и да гласувам за нея да стане кмет!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.