Кой плаща за "безплатното" здравеопазване

Пациентите доплащат 4 млрд. лв. за медицински услуги и лекарства

Темата накратко
 • Здравното министерство се опитва да ограничи доплащанията за лечение, но текстът, с който го прави, отваря още по-широко вратата за тях.
 • В проектозакона е записано, че пациентите ще доплащат за по-нови методи, лекарства и медицински изделия.
 • За да влязат в рамките на клиничните пътеки, болниците режат разходи, като ощетяват лекарите и сестрите.

Доплащането за преглед при лекар или в болница е тема на новините от началото на лятото, когато Върховна административна прокуратура възложи на здравната каса двумесечна проверка дали пациентите доплащат неоснователно. Според сегашния Национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз и наредбата за достъп до медицинска помощ болните също не трябва да доплащат за лечение, което е покрито от НЗОК.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 6

  Айде стига с тая мантра за безплатното здравеопазване!!!

  Безплатно здравеопазване няма и никога не е имало, както няма и никога не е имало безплатен обяд - все някой го плаща.

  Огромната драма на БГ здравеопазване е именно внушаването на пациента, че след като си плаща здравната вноска, всичко оттам насетне е му е безплатно! Затова и никой не се интересува кое от това, което му правят, колко струва и всъщност - какво му правят?
  И когато при изписването му връчат 2 пръста сноп листове да ги подписва на 10 места, никой не гледа какво подписва, защото не му искат пари - касата плаща...

  А защо всеки си гледа касовата бележка в магазина, като напълни количката? Защото плаща със своите пари.

  Логичният здравен модел е пациентът да плаща за всеки преглед, за всяка здравна процедура, за да може да контролира какво му се прави и колко му струва. Да търси алтернативи, ако не може да си позволи едно или друго лекарство или изследване. Окомплектованата документация да изпраща в НЗОК и оттам да му връщат платените пари.
  Такъв е работещият модел при допълнителното здравно осигуряване - ходиш на лекар. Плащаш. Вземаш амбулаторен лист, фактура и рецепта. Купуваш си лекарствата срещу фактура. Носиш документите в дружеството. Превеждат ти по сметката платеното.

  И така с мантрата за "безплатното" здравеопазване ще се приключи.
  Не стане ли пациентът контрольор на това, което му се прави и колко му струва, здравният модел ще продължи да е незапълваема бездънна яма.

  Нередност?
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 6

  Не си прав, докторе! Един пациент не може да бъде контрольор, защото няма необходимата квалификация да оцени необходимостта от определи процедури и дали предписаните лекарства са подходящи за неговия случай. Най-грубо казано, видовете лечение за пациента ще се свеждат до избор на сирене от 5 лева и сирене от 12 лева. Който няма пари, ще си поръчва за 5 лева и ще се надява да е сирене. Отделно, че ще има случаи, когато на бай Иван му отказват възстановяване на средствата с мотива, че процедурата, за която е платил, не е свързана със заболяването му. "Ама доктора ми каза, че....". В този ред на мисли, ако оставим пациентът да решава сам, да премахнем и задължението определени медикаменти да се купуват само с рецепта от лекар? Така и така пациентът си знае.... Съгласен съм обаче, че пациентът все пак може да направи разлика дали са му вадили апендицит или са му цепили цирей....

  Нередност?
 • 3
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • + 1

  И двамата сте прави. Основният проблем обаче е недофинансирането на системата. През 21 век просто НЯМА как да си закупиш адекватни здравни грижи при вноска от под 30 лева месечно. Изключено е.

  Нередност?
 • 4
  shatpat avatar :-|
  ZEN
  • + 2

  Има ли някаква, макар и минимална възможност да се спре с мушенгиите и чак тогава да говорим за финансиране, дофинансиране и пари изобщо. Щото, колкото повечеи се налива, толкова повече се краде, без да коментирам липсата на човещина у докторите, особено, когато има възможност да изкарат едни пари с операция, която ще батиса живота на дете... (истински случай). Или, когато пишем едни лечения дето никога не са се случвали и т.н. и т.н. Та, нека вкараме боклука където му е мястото и след това да видим какво ще остане и от колко има нужда...

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#2] от "kratun.ko":

  Идеален здравен модел няма приложен никъде.

  Опитът на допълнителното здравно осигуряване (ДЗО), който описах горе, е работещ като часовник. Ако имаш дискова херния и неврологът прецени, че трябва да ти се направи ЯМР, питаш осигурителното дружество покрива ли ти го пакета. Ако да, плащаш, вземаш фастура, седиш половин час в тръбата и с анамнезата от диагностиката, фактурата и амбулаторния от невролога ги пращаш в дружеството и си чакаш парите.

  Но! В ДЗО са обхванати предимно млади хора, работещи в големи компании, които могат да си позволят плащанията по този не евтин социален пакет. Азбучна истина е, че 30-годишните са значително по-здрави от 60-годишните и в този смисъл използването на медицинския пакет при тях е епизодично, за разлика от "хрониките".
  Единственият недостатък на ДЗО в този си вид е, че е скъпо и 4/5 от хората не могат да си го позволят, защото е резонно таксите в ДЗО за по-възрастните и по-болни пациенти са доста по-високи. И тук опираме до казаното от д-р Ралев в #3: с малко пари - малко лечение.

  Верно, здравноосигурителният ни модел е солидарен, ама за да има за всички, трябва да се пести от всички.
  Глупаво е да се мисли, че НЗОК някога ще покрива всичко на всички, та дори вноската да стане 20%.

  Нередност?
 • 6
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 1

  Докторе, този модел, който описваш, е супер. Но няма да се приложи в България - не и скоро. Това ще доведе до политически катаклизми - здравеопазването е много социално чувствителна тема. Ще ревнат една камара популисти - ще казват че това е геноцид над народа, че здравето се полага по право на всеки и т.н. А то всъщност си е услуга като всяка друга, и струва пари, ама ходи им обяснявяй. Но никой политик няма да си сложи скоро главата в торбата и да въведе такъв модел - това би било политическо самоубийство.

  Нередност?
 • 7
  epk1515013158546444 avatar :-?
  Венцеслав Ралев

  До Zen - хайде да смятаме. При вноска от 30 лева месечно това прави 360 лева годишно. Ако имаш късмет, ще натрупаш 40 години трудов стаж. Сумарно това прави 14400 лева. За целия ти стаж. Е, как да стигнат тия пари? При хепатоцелуларен карцином химиотерапията (Nexavar) струва 7000 лева месечно. Дори и без кражби и злоупотреби, каквито има много, натрупаните ти вноски хвръкват за два месеца. Ако се наложи операция, в случай че карциномът е операбилен, някой трябва да я направи for free. Да речем че се намери такъв колега - ентусиаст, който се съгласи да работи безплатно. Ами трудът на анестезиолигичния екип, консумативите, следоперативните грижи??? Бойко Борисов ли ще плати за тях? Очевидно е че дори при нулеви кражби и злоупотреби парите не стигат. Злоупотребите са само утежняващ фактор.

  Нередност?
 • 8
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 2

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Докторе, аз също съм ползвал частното здравно осигуряване и наистина работи добре за настинки или леки операции, но не съм съгласен, че тази система може да се приложи на национално ниво. Това няма да намали измамите, единствено ще освободи медицинските заведения от безкрайните спорове с НЗОК и забавянето на плащанията, като ги прехвърли върху пациента. Дори бих казал, че е възможно да увеличи измамите понеже пациентът няма голям ресурс за водене на съдебни дела и оспорване на решения на медицинско лице или НЗОК. Представете си само, пациентът е бил опериран по пълна упойка. При изписване получава един дълъг списък с медикаменти, материали и процедури, които са правени по време на операцията. Спомен - нула. Касата не плаща, докторите на принципа "гарван гарвану око не вади" и "аз на тебе, ти на мене" декларират, че всичко е точно и поставят честен кръст под протокола на комисията. Какво може да направи този човек? Много добре знаете какви са цените в медицината. Ще се стигне до там, че хората ще предпочитат да умират, отколкото да разоряват близките си.

  Нередност?
 • 9
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 2

  И още нещо:

  Представете си, че един прекрасен ден лекарският съюз се събере и гласува минимални цени на медицинските манипулации. Примерно: "поставяне на инжекция - 155 лева". Всички членове ще се радват вътрешно как с увеличените ще си купят това или онова и ще гласуват "за". Кой обаче ще бъде корективът, който ще прецени дали определените цени действително са мотивирани? Касата ще продължи да плаща колкото бюджетът и позволява, а пациентът остава като буфер, който ще трябва да покрива разликата.
  Такива действия се наблюдават в момента при други гилдии.
  Вярно е, че доходите в държавата са малки. От там и здравните вноски, но вината за това не носи пациентът. Знае се кои са хората, които имат задължението да задвижат и регулират основните процеси в държавата - здравеопазване, образование, сигурност, икономика.

  Нередност?
 • 10
  epk1515013158546444 avatar :-P
  Венцеслав Ралев

  БЛС и БЗС са организации от времето на Вълко Червенков и са вредни за обществото.

  Нередност?
Нов коментар