Вечерни новини: ЕЦБ с нови стимули срещу рецесия, кои са кандидат-кметовете на ГЕРБ

И още: Българският износ расте по-бавно; БСП - Варна, изненадващо предлага да подкрепят лидера за "Възраждане" за кмет; Журналистът от БНР Силвия Великова е свалена от ефир

Президентът на ЕЦБ Марио Драги
Президентът на ЕЦБ Марио Драги    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Марио Драги
Президентът на ЕЦБ Марио Драги    ©  Reuters

Четвъртъкът в България мина под знака на местните избори. ГЕРБ обяви няколко нови имена сред кандидатите си за големите градове. БСП пък шокира с "интересно" предложение във Варна. А партията на Меглена Кунева ДБГ се разцепи заради обявената подкрепа за Мая Манолова, като зам-председателят Найден Зеленогорски и трима членове напуснаха възмутени и обявиха, че ще подкрепят кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

Денят донесе и пореден удар за медиите в България с новината, че един от най-разпознаваемите и критични журналисти в БНР - Силвия Великова, е свалена от ефир. Водещата и съдебен журналист Великова отдавна е мишена на клеветнически публикации в близките до Делян Пеевски медии и отстраняването й идва в контекста на предстоящия избор на нов главен прокурор.

Президентът Тръмп пък успокои временно света, като обяви, че отлага с близо месец планираните нови мита за китайски внос за 250 млрд. долара.

ЕЦБ обяви нов пакет стимули за икономиката на еврозоната

Информацията накратко: Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов пакет стимули, каквито бяха очакванията на инвеститорите. Управителният съвет, който за последно се ръководи от президента Марио Драги, намали лихвата и реши да започне ново изкупуване на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да овладее притеснителния спад на инфлацията. Мерките се налагат също така заради негативните ефекти от разрастващата се търговска война и свиването на германската икономика.

  • ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите до рекордно ниското ниво от -0.5% при -0.4% в момента. Останалите лихви се запазват.
  • Банката ще започне отново да купува облигации - в размер на 20 млрд. евро на месец от ноември.
  • ЕЦБ също така облекчава условията на дългосрочните си заеми за банките и въвежда диференцирана депозитна ставка за резервите, които банките съхраняват при нея, за да им помогне.
  • Управителният съвет на ЕЦБ предвижда лихвите да останат непроменени, докато инфлацията не се задържи за постоянно на исканото ниво от малко под 2%.
  • Анкетирани от Reuters икономисти очакваха намаление на лихвения процент по депозитите от 10 базисни пункта, изкупуване на облигации от 30 млрд. евро на месец от октомври и ново обещание ниските нива на лихвите да се запазят по-дълго.

Какво предстои: Очакванията са намалението на лихвата да накара банките да кредитират повече реалната икономика. Финансовите институции обаче са против продължаващото понижение на лихвите, защото от отрицателната им стойност те губят пари. През програмата си за изкупуване на облигации ЕЦБ ще вкарва в икономиката по 20 млрд. евро на месец, което ще е допълнителен стимул.

Защо е важно: Разхлабването на паричната политика от ЕЦБ трябва да помогне на еврозоната да не изпадне в рецесия. Политиките на ЕЦБ често са критикувани от по-богатите страни във валутния съюз като Германия, но оттеглящият се президент на банката Марио Драги нееднократно е заявявал, че правителствата в еврозоната не са извършили необходимите реформи, за да стабилизират икономика на съюза. Сега погледите отново са насочени към ЕЦБ и Федералния резерв в САЩ, които да спасят забавящите се икономики от двете страни на океана.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

ГЕРБ с нови имена за местния вот в Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол

ГЕРБ очаквано сменя с нови номинации четирима свои сегашни кметове - на Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол, с които имаше проблеми в настоящия мандат. Новите имена са тримата сегашни областни управители от ГЕРБ – на Пловдив - Здравко Димитров, на Хасково - Станислав Дечев, и на Ямбол - Димитър Иванов, а в Русе кандидат е директорката на гимназията по облекло в града Диана Иванова, която на миналите местни избори бе кандидат за общински съветник от БДЦ (предишен "Лидер") на енергийния бос Христо Ковачки. Освен това ГЕРБ ще подкрепи трима дългогодишни кметове на коалиционния партньор СДС, които продължават да със силни позиции - Златко Живков в Монтана, Петър Паунов в Кюстендил и Любомир Христов в Шумен.

БСП във Варна предлага лидера на "Възраждане" за кандидат-кмет

След скандали в сряда вечерта варненската структура на БСП е решила да преговаря с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат-кмет на Варна по предложение на местния лидер на левицата Борислав Гуцанов, след като всички номинирани си направили самоотвод. От "Позитано" 20 обаче казват, че в неделя на Националния си съвет няма да одобрят идеята. Костадинов, който е бивш зам.-председател на ВМРО и настоящ общински съветник във Варна, е популярен със спорните си силно националистически позиции, а партията му е единствената извънпарламентарна формация, която получава субсидия, тъй като събра над 1% гласове на последния парламентарен вот.

Износът расте по-бавно. Падат продажбите към Германия и Турция

Българският износ на стоки продължава да расте към края на юли, но темпът видимо се забавя: падат продажбите към двата най-големи пазара във и извън ЕС – Германия (данните са за юни) и Турция. Общо продажбите на български продукти в държави от ЕС от началото на годината се увеличават с едва 4.7% спрямо същия период на 2018 г., а в трети страни - с 3%. Така общата стойност на експорта през периода януари - юли достига 33.1 млрд. лв., като 22.6 млрд. се дължат на продажби в ЕС, показват предварителните данни на НСИ.

България се изкачва в класацията за икономическа свобода на "Фрейзър"

България се изкачва с 9 места в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър" и в последното издание за 2019 г., което ползва данни от 2017 г., тя заема 37-о място от 162 държави. Преди година страната бе поставена на 46-о място, като в момента най-добри са оценките й в критериите свобода на международната търговия и стабилни пари, но сравнително лоша без изненада е оценката за правната система и особено за независимостта на съдебната система. Лидери по икономическа свобода и тази година са Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия, а челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното кралство, Канада, Австралия и о. Мавриций.

САЩ отлагат мита за китайски внос за 250 млрд. долара

САЩ ще отложат планираното повишаване на митата върху китайски внос за 250 млрд. долара за 15 октомври, обяви в Twitter американският президент Доналд Тръмп. Планът беше от 1 октомври митата върху тези стоки да нараснат от 25 на 30%. Според Тръмп решението е взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей. В сряда Китай обяви, че ще освободи от допълнителните мита 16 вида американски стоки.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Тримата фаворити за кандидат за президент на демократите в САЩ - бившият вицепрезидент Джо Байдън и двамата сенатори Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, ще се съберат за пръв път на една сцена по-късно днес в рамките на третия дебат за официалната номинация на партията. В Хюстън тримата ще дебатират заедно с Камала Харис, Пийт Бутиджеж, Андрю Янг, Кори Букър, Бето О'Рорк, Ейми Клобушар и Хулиан Кастро. Това са десетимата претенденти, които останаха след първоначалното пресяване. В момента лидер е Байдън с 22% подкрепа, втори с 16% е Сандърс.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Астрономи откриха за пръв път вода в атмосферата на планета с орбита около далечна звезда, съобщи НАСА. Откритието прави далечния свят на име K2-18b възможен кандидат за място, където да се търси извънземен живот. "Това е първият случай, в който намерихме вода на планета в обитаемата зона около звезда, където температурата е потенциално съвместима с наличието на живот", казва Джована Тинети от "Юнивърсити колидж Лондон" (UCL), ръководила екипа. Авторите очакват в бъдеще изследвания да могат да определят дали атмосферата на тази планета съдържа газове, които може да са произведени от живи организми - като азот и метан.