Държавният мегатърг за лекарства за 1.3 млрд. лв. няма да донесе спад в цените

Първо ще има рамкови споразумения на максимални цени, после заложените рискове едва ли ще свалят офертите

Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат, че болниците ще могат да купуват медикаменти по-евтино
Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат, че болниците ще могат да купуват медикаменти по-евтино    ©  Юлия Лазарова
Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат, че болниците ще могат да купуват медикаменти по-евтино
Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат, че болниците ще могат да купуват медикаменти по-евтино    ©  Юлия Лазарова
На 9 октомври ще бъдат отворени офертите за медикаменти на стойност около 1.3 млрд. лв., но търговците на едро не очакват обещавания от здравното министерство спад в цените.

20% спад на цените, които плащат болниците за лекарства. Това обещават от три години всички здравни министри, докато обясняват защо не тръгва електронната система за търг за медикаменти, в която ведомството вложи около 150 хил. лв.

Здравният министър Кирил Ананиев и екипът му са на път да завършат обещавания мегатърг, като до 8 октомври приемат оферти за рамкови споразумения за доставка на лекарства за болниците за две години - от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2021 г., като първият лот е за онкомедикаменти – около 1.3 млрд. лв. от общо заявки за всички болнични продукти за 1.6 млрд. лв. Идеята е всички болници да пазаруват на постигнатата най-ниска цена на лекарствата в централизирана тръжна система.

Търговците на едро обаче продължават да смятат, че поръчката е направена, че да не доведе до намаляване на цените, още по-малко с шумно обещаваните 20% от времето на Петър Москов. Засега никой от дистрибуторите не планира да обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) самата процедура, както беше при предишните опити за търг. Министерството е отстранило голяма част от проблемите при предишните процедури, но и в новия търг има пороци.

Поръчката е по заявки на 203 болници и е за 775 лекарства, като за първия лот за онкомедикаменти за химиотерапия ще се търсят доставчици на около 50 продукта. В момента трите най-големи доставчика на болниците са "Софарма трейдинг" с дял близо 30%, следвана от "Фьоникс" с 16% и "Медекс" с 15%. Болничните продукти в момента са с годишни продажби около 650 млн. лв., като повече от половината от тях са за лечение на рак. В същото време продажбите в аптеките са за около 3 млрд. лв.

Как ще се провежда процедурата

Според новите условия на търга първо доставчиците ще се състезават да сключат рамкови споразумения, като състезанието ще бъде по цена. От предложилите оферти ще бъдат класирани най-много 20 дистрибутора. След това търговците на едро ще се състезават на минитъргове за всяка отделна болница, както е и до момента. Всяка болница може да прави заявки за всяка позиция и по всяко време през тези две години. И при двете процедури класацията е онлайн, като участниците могат само да намаляват цената, а стъпката е от 0.05% от стойността на съответната опаковка.

Министерството е подобрило значително няколко спорни преди параметъра от поръчката. В първия вариант доставчиците щяха да бъдат глобени до 90% от стойността на спечелената доставка, ако срокът на годност е минал средата си, независимо от това, че болниците обикновено ползват лекарството веднага след доставката и имат право да поръчват по всяко време.

Това например означаваше, че ако срокът на годност на едно лекарство е пет години, доставчикът няма право да доставя медикамент, който има срок на годност по-нисък от две години и половина. Сега глобата за това започва от 5% и достига до 30% от доставката, но санкцията съществува и ще затрудни много производителите и доставчиците.

Защо няма да има намаление

Според търговците на едро чрез рамковото споразумение няма как да бъдат свалени цените, защото всички ще си запазят това право за минитърговете за всяка болница.

"Нагласата на производителите и нашата е да участваме на максимални цени за споразумението, а след това да се състезаваме на ниво болница. Това означава високи цени на първия етап", коментира Емил Данев, съдружник и управител на "Медекс". Той допълва още, че търговците на едро работят с ниски маржове - от един до пет процента, и практически няма как да намалят цените с 20%, а самите цени на ниво производител са регулирани на най-ниските нива в ЕС и трудно биха могли да намалеят.

Проблемът с минитърговете пък е, че търговците нямат право на избор в кои търгове на болници да участват, а са длъжни да бъдат навсякъде, ако са класирани за рамковото споразумение.

"Тук идва фактът, че има много болници, които не си плащат редовно доставките. Така стремежът на всички ще бъде да бъдат втори, защото само първият е длъжен да доставя навсякъде на най-ниска цена. Ако болницата не си плаща редовно и всички знаят това, също няма да има възможност за намаляване на цените", допълва Данев.

Според търговците на едро участието на болничния пазар става все по-рисково и ако до вчера е трябвало да осигурят финансиране от банките, за да кредитират например три болници, които не си плащат в продължение на три години, сега ще трябва да решат как да кредитират 30 болници с проблеми.

Големи и малки проблеми

Според дистрибуторите в търга остават още два големи проблема, които могат да демотивират доставчиците на болниците. Първият е вече описаното изискване за дълъг срок на годност на лекарствата. Получава се така, че Изпълнителната агенция по лекарствата, която регистрира лекарствата, казва, че срокът на годност на едно лекарство например е пет години. Министерството обаче с тези условия твърди, че то е хубаво само в половината от срока на годност и ако го доставят тогава, дистрибуторите трябва да бъдат глобени. Търговците на едро смятат, че това изискване ще породи дефицити на доставки на определени медикаменти с кратък срок на годност, освен ако производителите им не се нагърбят да платят глобата за по-краткия срок на годност.

"И в момента заявените от болниците лекарства се използват до 30 дни от доставката им. Освен това лекарствата показват пълните си терапевтични възможности и покриват изискванията за ефективност и безопасност през целия срок на годност, включително на последния календарен срок от изтичането му", казва Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), които са изпратили специално писмо по условията на търга до здравното министерство. В него се посочва, че дистрибуторите са забелязали, че през глобите редица лечебни заведения са превърнали остатъчния срок на годност на лекарствата в доходен страничен бизнес, който не само им е абсолютно неприсъщ, но е и незаконосъобразен. Те предлагат министерството да отстрани изискването за остатъчен срок на годност или да го формулира като минимален отрязък от време - например три месеца, и освен това да намали неустойките на до 5% от доставката.

В търга има и още една голяма врата за глоби на доставчиците. Това са т.нар. спешни заявки, които трябва да се изпълнят до шест часа. При обикновените срокът на доставка е седем дни. Неустойката при неизпълнение на спешна или обикновена заявка е 10% от стойността на поръчаното.

"Няма дефиниция коя заявка е спешна, за какво количество се отнася, как да се реагира в почивни дни, всичко е оставено на чистата преценка на управителя на болничната аптека, но пък ще бъде глобен търговецът на едро", казва Данев.

Така се получава ситуация, в която принципът на реципрочност, заложен в Закона за обществените поръчки, е напълно потъпкан. Едната страна - доставчикът, може да бъде наказан за всичко - за цена, вид на лекарство, срок на годност и час на доставка, а другата - болниците могат да злоупотребят с пускането на спешни заявки или да не си плащат доставките, но за тях няма заложени никакви санкции.

Според регистриралите се търговци системата за приемане на поръчките все още продължава да блокира редовно и това може да изиграе лоша шега по време на търговете. Дистрибуторите са на мнение, че в момента все още й липсват основни параметри кой какво поправя, как реагира и в рамките на колко време, ако системата продължи да блокира, както и досега. Няма и гаранции освен обещанията на министерството, че платформата ще гарантира сигурност на информацията и достъпа до наддаването и цените на лекарствата.

От БАТЕЛ например настояват да има възможност повече от един потребител от дистрибуторите да може да въвежда и коригира оферти, за да не се губи време за създаване и преглед на офертата.

"Това ограничава възможностите за реакция при намаляването на цената, особено при търговците на едро с широко портфолио", коментира Оля Василева.