Хеликоптер не е успял да излети за тежко пострадала туристка в Пирин

Жената с черепно-мозъчна травма и фрактури на крайници и таза е била носена на ръка от спасителите с часове

Тежка акция в Пирин е провела Планинската спасителна служба (ППС) в понеделник вечерта. Тя е продължила над 8 часа, през които от района на връх Джангал до болницата в Разлог е пренесена на носилка пострадала с черепно-мозъчна травма, фрактури на крайниците и счупен таз. Повиканият военен хеликоптер не е успял да излети, тъй като е оставало "кратко време до края на светлата част на деня", пише в съобщението на планинските спасители.

Два дни по-рано вертолет на правителствения авиоотряд се притече на помощ на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева заради счупената й ключица в катастрофа с кортежа на Националната служба охрана (НСО).

От три месеца в България няма хеликоптер-линейка, който да се ползва за спасителни акции в планините или при катастрофи по пътищата. Причината е, че частният собственик на машините "Хели ер" ги продаде след близо пет години опити да получи някаква подкрепа от държавата.

Инцидентът

Тежкият инцидент в Пирин е станал в късния следобед на 16-и септември. ПСС е задействана по сигнал за паднала жена по североизточния склон на връх Джангал, който е висок 2730 м. Веднага са изпратени 8 спасители от Банско и се започва комуникация с Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за вдигане на хеликоптер. "За съжаление трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не позволиха излитането на хеликоптера", пише в информацията на ПСС. Така след 18:30 ч. спасителната операция продължава само като наземна.

Мобилизирани са 22-ма спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище. Те са достигнали пострадалата в 20:20 ч. и са я пренесли с носилка до най-близката болница в Разлог в 2 ч. на 17-и септември. В спешния център се констатират черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на краката и на едната ръка, счупване на таза.

Като благодари на участвалите в тежката акция, които са доброволци, ПСС призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България. "Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности", пише в съобщението след операцията.

Без помощ по въздуха

България остана без нито един хеликоптер-линейка, след като това лято частната компания "Хели ер" продаде и последната си специализирана машина в Грузия. Опитът да създаде система, която се е ползвала от планинската служба и застрахователя "Лев инс", не е сполучил заради липсата на институционална подкрепа, обясни пред "Капитал" собственикът на компанията Георги Спасов. Хеликоптерите е можело да бъдат запазени, ако са били включени в системата на телефона за спешна помощ 112 и им се разреши да са базирани върху покривите на болници.

Повече по темата защо в България няма хеликоптерно спасяване и какви са плановете на държавата в тази насока четете в седмичния "Капитал".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • kdo52372883

  Разбира се, за Цвеца Специалната може, но за редови гражданин - не може!! Уелкъм ту Булгаристан!!

 • 2
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Респект пред участниците в спасителната операция! И дано пострадалата жена се възстанови!

  До коментар [#1] от "kdo52372883":
  Информация за размисъл за морала на Караянчева:
  https://19min.bg/news/8/118699.html#118699

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Bramasole":

  Какво да го четем: всеизвестно е че Гербавата Пекинска патица в Шумен се е шмугнала в правителствения хеликоптер и бързайки за Правителствена, е зарязала там раненото от нейните гавази 10-годишно дете. Защо не го взе, ма?

  Тази женица няма човешки инстинкти!

 • 4
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  позор

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  За някой от кортежа със сигурност щеше да излети. Принцесте и принцовете в тази държава край нямат.

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Срам за ПСС и срам за Българската Армия.
  Вие сте позор, срам ме е от вас.

 • 7
  vba1568343842621098 avatar :-|
  Stella Dineva


  До коментар [#6]: Защо срам за ПСС? Хората са си свършили работата по най-добрия възможен начин! Носили са я на ръце в продължение на часове! Срам за управляващите!

 • 8
  Slick avatar :-(
  Slick

  Хора, ето за това е важно за кого гласуваме. "Моралът" на ГЕРБ е ясен от години. Липсата му убива.

 • 9
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#7] от "Stella Dineva":

  Защо срам за ПСС ли?
  Защото е позорно 2019-та организацията да е на ниво по-лошо то първото българско царство. Сама написахте "носили са я на ръце в продължение на часове".
  Това ако не е СРАМ и ПОЗОР!!! през 2019-та - не знам кое друго е.

  Момчетата и момичетата отреагирани на сигнала, самите носачи, са герои.

  Но от ПСС са напълно наясно, че са крайно неподготвени. Щом единствената реакция и най-доброто което можеш да нарпавиш е - да разчиташ на това да ИЗТЕЗАВАШ и свойте ("носачите" от ПСС) и клиентите (тези с черепно-мозъчна травма дето ги носят на ръце).
  Ние сега разбираме - защото сега се е случила публичната случка - но и ПСС и всички останали по веригата са били наясно, че "работят" без възможност да изпълняват работата.

  Това трябваше да му се даде гланост много отдавна, трябваше мерки да са взети отдавна.
  Или смятате, че мениджмънта на ПСС не е бил наясно, че при критична ситуацитяа единственото което могат да направят е да изпратят "на нож" спасители-носачи? Ако не е бил наясно - защо? Ако са били наясно, но решение не е намерено - ЗАЩО?

  Виновни ИМА. Тези, които според вас (а и според мен) - "са си свършили работата по най-добрия възможен начин" - са го свършили въпреки ПСС, те са герой. Но допустимо ли е да докараш работниците си до ситуация в която трябва да носят с часове човек с черепно-мозъчна травма - на ръце.

  Впречем, според капитал, отново по темата - "Като благодари на участвалите в тежката акция, които са доброволци, ПСС призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушното спасяване в България."

 • 10
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Една времева-графика на инцидента много добре ще покаже позора за МВР и Министерство на Отбраната.
  17:25 - подаден сигнал в ПСС.
  ПСС започва комуникация с МВР и МО за предоставяне на хеликоптер.
  18:30 - МВР и МО са вдигнали ръце - нищо не могат да направят
  20:20 - ПСС са пристигнали при жената, установени са черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник.
  Няма какво да се прави носят я на ръце пет часа и половина.
  02:00 - жената е занесена благополучно в болница.

  Да разбираме ли, че Българската Армия и МВР след 17:00 са аут?
  Не могат един хеликоптер да изпратят, хайде стига глупости. Направо да те хване яд. Понеже това е чудесен шанс за малко ПР на БА - да покаже как се грижи за населението, да свърши реално нещо. Да не говорим, че помощ при подобна случка би била благоприятна за обществения имдиж, пък и за позиция в бюджета... Ужас, направо да те е яд на всеобщата..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход