50 хотела по Черноморието могат да изгубят милиони от фалита на Thomas Cook

В момента има близо 6 хил. туристи на групата в България

Засега 25 хотела са съобщили в министерство на туризма за чакащи плащания, но вероятно са двойно повече, съобщи Николина Ангелкова
Засега 25 хотела са съобщили в министерство на туризма за чакащи плащания, но вероятно са двойно повече, съобщи Николина Ангелкова    ©  Цветелина Белутова
Засега 25 хотела са съобщили в министерство на туризма за чакащи плащания, но вероятно са двойно повече, съобщи Николина Ангелкова
Засега 25 хотела са съобщили в министерство на туризма за чакащи плащания, но вероятно са двойно повече, съобщи Николина Ангелкова    ©  Цветелина Белутова

Около 50 хотела по българското Черноморие са заплашени да загубят милиони, след като в понеделник един от най-големите туроператори в Европа - Thomas Cook, обяви, че влиза незабавно в процедура по фалит. Това стана ясно на спешна среща в министерството на туризма между представители на бизнеса и институциите, която се проведе във вторник вечерта. В момента има близо 6 хил. чужди туристи в България, които са тук чрез Thomas Cook и негови поделения в различни държави, огромната част от които от Германия - около 4 хил. души. От българския партньор на компанията - "Астрал холидейз", съобщиха, че вече има случаи, в които хотелиери искат плащане от туристите на компаниите от групата.

Риск от големи загуби

От изявление на туристическия министър Николина Ангелкова стана ясно, че много хотели по Черноморието са изправени пред риск от "доста милиони левове" загуби заради обявения в понеделник фалит. До момента с министерството са се свързали 25 хотела, които работят с дружеството и имат вземания от него, но общият им брой вероятно е около 50. Става въпрос за плащания в пиковите месеци юли и август, които според договорите на хотелите с Thomas Cook се правят 60 дни след отпътуването на туристите от хотела. Вземания от туроператора имат и други партньори, например транспортни фирми.

На този етап официално фалит е стартиран само на компанията майка Thomas Cook, но част от поделенията й в други държави ще се опитат да продължат дейност. По данни на туристическото министерство и хотелиери звената в Германия, Русия и други държави са обявили, че ще продължат дейност. Ситуацията обаче е динамична - например Thomas Cook - Полша, обяви във вторник, че ще продължи дейност, но няколко часа по-късно решението беше променено и тя ще спре операциите си.

Близо 6 хил. туристи са в България

Броят туристи, които са в България в момента чрез различните звена на Thomas Cook, са двойно повече от предварителните съобщения. По данни на партньора на компанията в България - "Астрал холидейз", в момента в курортите има 5940 туристи, като огромната част от тях са германци. В понеделник информацията беше за между 2000 и 2500 души, но това вероятно е само броят британци по Черноморието, част от които са излетели в понеделник вечерта и вторник от страната с няколко полета.

След обявения фалит се оказа, че по света има около 600 хил. туристи чрез различни звена на групата, които са на почивка в чужбина. Около 150 хил. от тях са британци. Пред журналисти британският посланик в България Ема Хопкинс обяви, че в момента британската агенция за гражданска авиация и правителството "работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома" в следващите две седмици и възможно най-близо до датите, планирани за пътуванията си. По думите й обаче хората трябва да се подготвят за сериозни закъснения.

А управителят на "Астрал холидейз" Христо Гълбачев съобщи и за случаи, в които хотели отказват да настаняват повече туристи на компанията, изискват плащания от самите тях, както и за транспортни фирми, които отказват да извършват трансфери до летищата, ако не получат предварително сумите за това, което по думите му ще се отрази на имиджа на страната. По план лятната програма на Thomas Cook и всички звена в различни държави приключва на 13 октомври.