Да насъскаш хората срещу съда

Казусът с Джок Полфрийман все още не е приключил - нито политически, нито юридически. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска във вторник възобновяване на делото с мотиви, които юристи оцениха, меко казано, като съмнителни

Да насъскаш хората срещу съда

Безпрецедентни призиви за саморазправа със съдии тръгнаха от политическата класа и бяха подкрепени от институциите, ефектът ще е дългосрочен

17804 прочитания

Казусът с Джок Полфрийман все още не е приключил - нито политически, нито юридически. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска във вторник възобновяване на делото с мотиви, които юристи оцениха, меко казано, като съмнителни

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Темата накратко
  • Българските политици използваха освобождаването на Джок Полфрийман като повод да насъскат обществото срещу съда и опонентите на Иван Гешев
  • Опорните точки в кампанията са изцяло лъжливи
  • Управляващите са готови на всичко, за да гарантират избора на главен прокурор по свой вкус

Вече седмица публичното пространство е овладяно от безпрецедентна атака срещу съдии, която премина в призиви за саморазправа.

Първите, които още в петък насъскаха обществото срещу съдебния състав, постановил условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, бяха български политици в кулоарите на Народното събрание, заедно с част от медиите, принадлежащи към кръга "Пеевски".

Във вторник лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова привържениците си да разлепят из София стикери с лицето на председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, ръководил състава на съда.

По същото време Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), вместо да защити съдиите, се присъедини към кампанията по тяхното охулване и заяви, че споделя усещането за "нарушен баланс между правото и справедливостта".

И пак същия ден главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови делото и да отмени определението на съда с мотиви, които юристи обявиха за абсурдни и излагащи. (В сряда пък зам.- председателят на ВКС и шеф на Наказателната колегия Галина Захарова върна делото, защото в бързането да бъде препратено делото не е уведомен основният засегнат - Джок Полфрийман.)

Още в първите часове от разиграването на този скеч отпаднаха всички илюзии за целта на атаката – Полфрийман е само поводът да се организира публичен линч върху председателя на ССБ Калин Калпакчиев, а чрез него – и на критиците на избора на Иван Гешев за главен прокурор.

По принцип публичният дебат върху съдебните решения би трябвало да има даже оздравителна сила за обществото, доколкото помага и за правната култура на хората, и повишава доверието им в правосъдието. В случая обаче ефектът е точно обратен - хората излизат все по-объркани от този "дебат", а доверието в съда се срива все повече. Причината е очевидна - до момента смислени аргументи срещу акта на съдебния състав няма по простата причина, че атаката не е срещу решението, а срещу съдебния състав, чийто председател е сред откритите привърженици на независимото правосъдие.

Парадоксално, повечето критици заявяват, че не са чели определението, което принципно изключва възможността за дискусия. Очевидно няма и нужда - мишената не е решението, а хората зад него.

Какво се случи

Състав на Софийския апелативен съд постанови условно предсрочно освобождаване (УПО) за Полфрийман с изпитателен срок, равен на остатъка от присъдата – 6 години, 6 месеца и 25 дни. Австралиецът беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г., когато при сбиване в центъра на София намушка и неговия приятел Антоан Захариев. До момента ефективно е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни, допълнително му се приспадат около година и осем месеца заради времето, което е работил в затвора.

Става въпрос за един напълно рутинен акт, годишно съдилищата в България произнасят хиляди определения, с които разрешават или отказват условно освобождаване - било по искане на затворниците, или по предложение на администрацията. По целия свят институтът на предсрочното освобождаване цели да не стоят в затвора хора, които са се поправили и успешно могат да се интегрират в обществото. Точен измерител за това няма, но един от критериите по нашия закон е да е изтърпяна поне половината от присъдата. Освен това трябва да има обективни признаци, че човекът е осъзнал грешката си.

Определението на съда по случая "Полфрийман" е повече от осем страници и вероятно е един от най-подробно мотивираните актове от този вид. Парадоксалното е, че то беше оспорвано предимно от хора, които в прав текст заявяват, че не са го чели. "Аз не съм чел акта на съда, от медиите научих...", заяви в сряда бившият правосъден министър Антон Станков непосредствено преди да започне да критикува същия акт.

Кампания от лъжи

Всъщност най-точният ориентир за характера на тази кампания срещу съда е, че неин основен арсенал станаха очевидни лъжи за напълно проверими факти, изречени от публично разпознаваеми лица. В този смисъл кампанията напълно отговаря на признаците на Гьобелсовата пропаганда – многократно повтаряш една лъжа по един и същ начин от уж различни източници, като канализираш агресията към предварително съгласувани обекти; за целта си осигуряваш съдействието на медиите (към които в случая се включи и обществената БНТ, където дни наред събеседници рецитират едни и същи опорни точки, без да има кой да зададе належащи въпроси).

Тезата, че третият член на състава - Виолета Магдалинчева, е останала на особено мнение, се промъкна първо в някои медии ("станало им известно"), а после бе възпроизведена от куп хора с дипломи за юристи - в интервю на Никола Филчев за кафявия сайт "Блиц", в предаването "Референдум" на БНТ, от Ясен Тодоров и Антон Станков в сутрешен блок и още много знайни и незнайни герои, които отлично знаят, че особеното мнение се отбелязва в стенограмата, а не се предава от ухо на ухо. (Магдалинчева, която се ползва с име на отличен наказателен съдия, е дъщеря на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, виден представител на статуквото в системата.)

Досега винаги съдът се е съобразявал с мнението на затворническата администрация, казва Станков. Всъщност има немалко случаи, когато се отхвърля дори предложението на началника на затвора за освобождаване.

Най-упорито се лансира тезата, че е недопустимо в процедурата по УПО да бъде "опростен" такъв голям срок от наказанието, както в случая - на Полфрийман му остават неизтърпени шест години и половина, по време на които освобождаването е условно. Съдебната практика не познава "опрощаване" на такъв голям срок, максимум година-две, и то по изключение – обясняваха повечето критици, с ясното съзнание, че никой не е изследвал съдебната практика по въпроса.

Всъщност в масовия случай на УПО действително става дума за около година-две неизтърпян остатък, даже и по-малко. Има случай и на 10 дни. Обяснението е много просто – в масовия случай присъдите у нас са за по 3-5-7 години. Но има случаи, когато УПО се прилага и при неизтърпян срок от 7 години, свидетелства адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов. А в социалните мрежи се завъртяха не едно или две определения, при които неизтърпеният срок надхвърля 4-5 години.

Оценка

Адвокат Даниела Доковска


"Главният прокурор вече поиска възобновяване на делото. Не, той не е неук. Той отлично знае, че тези дела не подлежат на възобновяване. Но ако Върховният касационен съд спази закона и откаже да възобнови делото, виновен ще е пак съдът. И пак няма да се постигне така желаният "баланс между правото и справедливостта"! (пред "Свободна Европа")

Здравка Калайджиева, съдия в ЕСПЧ в Страсбург

"Една лична атака срещу съдии, която започва по идея на бивш главен прокурор (Филчев - бел. ред.) и по искане на действащ главен прокурор, във връзка със съдия, който се е произнесъл негативно за кандидатурата за бъдещия главен прокурор. Ако тези съображения могат да настройват гражданите, съдилищата или институциите срещу конкретен съдия, това означава прокурорите да могат да си избират съдиите. Тази политическа истерия се ползва срещу конкретни съдии. Това разклаща конституционния строй, справедливостта, законността." (пред БНР)

Елена Авдева, съдия във ВКС

От четиридесет години съм в съдебната система и не помня подобна мащабна и злостна кампания срещу съдии. Неутешимата мъка на родителите се използва по начин и с цели, които нямат нищо общо с върховенството на правото. Общественото пространство бе отровено с пропагандни изявления, показващи неуважение както към закона, така и към фактите. Прозрачно е желанието за разправа със съдиите Калпакчиев и Иванова.

Определение или решение - изберете сами

Но всички тези аргументи олекнаха, след като главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо и с много години закъснение откри, че съдилищата се произнасят по предсрочното освобождаване с определение, а не с решение. Според Цацаров, произнасянето на съда с определение вместо с решение е съществено процесуално нарушение и аргумент да иска възобновяване на делото и отмяна на акта.

"Над 95% от всички такива дела, гледани от апелативни съдилища от цялата страна, приключват с определения. Ако главният прокурор иска възобновяване на делото, защото УПО не е постановено с решение, значи трябва да поиска възобновяване на всички определения на всички апелативни съдилища по същия тип дела". Това коментира в сряда съдия Емил Дечев, член на УС на ССБ пред bTV.

Друг наказателен съдия обясни принципа пред "Капитал": Съдът се произнася с присъда и решение по основните въпроси на наказателния процес – вината и деянието, размера на наказанието. По съпътстващите процедурни въпроси се произнася с определение, а касационно обжалване има само ако е изрично предвидено. Извън това - независимо дали един акт е наречен решение или определение, той си остава валиден, ако е произнесен по предвидения ред и има изискваното от закона съдържание. В искането си Цацаров не сочи такива доводи.

Другият аргумент на Цацаров, че съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да си направят отвод, защото са участвали в прояви на БХК, а в делото се цитира становище на председателя на БХК Красимир Кънев в лично качество, заслужава само една отметка - ако Цацаров цитира това като ноторен факт, защо участващият по делото прокурор не е поискал отвод на двамата съдии?

Отговора защо се случва това го дадоха самите действащи лица, които още в самото начало използваха пускането на Полфрийман като компромат срещу опонентите на избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Полфрийман е само повод, а най-вероятно - няма да остане единствен. Целта е да се направи разграничение – Калпакчиев, който пуска престъпници, като опонент на Иван Гешев, който пък ги лови. А когато ВКС откаже възобновяване на делото, в компанията на Калпакчиев ще се появи и председателят на съда Лозан Панов.

Да се атакуват персонално съдии по конкретни дела, при това в кампания, насъсквана от политическата класа, е недопустимо безобразие във всяка цивилизована държава. У нас то се случва в навечерието на обявяването на мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, когато правителството прави неистови усилия – явно посъветвано от доброжелатели от Брюксел – да бележи червени точки пред еврокомисията на финала.

Във вторник Министерството на правосъдието обяви, че министър Данаил Кирилов е поканил посланиците на държавите от ЕС и пред тях е подписал искане до Венецианската комисия за становище по проекта за промени в НПК за разследване и отстраняване на "тримата големи". Полагането на подпис пред посланици и документирането на събитието със снимка е трогателен израз на безпомощност за нещо по-смислено, но не е единственият опит за наваксване в последния момент. Интригата обаче вече е другаде - как в доклада ще бъде отразен скандалът с натиска и обругаването на съда.

За наблюдателите у нас отдавна е ясно, че управляващите в България са готови на всичко, за да гарантират избора на главен прокурор по свой вкус.

Колко струва преценката на затворната администрация

Критиците на решението за пускането на Полфрийман сочат, че то е трябвало да се съобрази с преценката на затворната администрация, което поставя въпрос защо тогава е необходим състезателен съдебен процес. Но стенограмата от заседанието дава интересни щрихи по въпроса колко струва всъщност преценката на администрацията. Едно от нейните възражения е, че Полфрийман все още не е преминал на лек режим, който по правило се прилагал към затворниците преди предсрочното освобождаване. По този повод адвокатът на австралиеца цитира статистика, че от 172 затворници чужденци в Софийския затвор, едва четирима ползват лек режим, който дава право на отпуск и други екстри, а една от причините е, че чуждите граждани по правило нямат квартири и адресна регистрация тук. Един от тези четирима обаче е осъденият за трафик на наркотици черногорец Будимир Куйович, който в края на август бе хванат край Пловдив да шофира с фалшива книжка, докато бе по време на отпуск. И стана повод шефът на затвора да подаде оставка.
Темата накратко
  • Българските политици използваха освобождаването на Джок Полфрийман като повод да насъскат обществото срещу съда и опонентите на Иван Гешев
  • Опорните точки в кампанията са изцяло лъжливи
  • Управляващите са готови на всичко, за да гарантират избора на главен прокурор по свой вкус

Вече седмица публичното пространство е овладяно от безпрецедентна атака срещу съдии, която премина в призиви за саморазправа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход