Протест на сестрите и в най-голямата частна болница

Общо 21 души от централна реанимация на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" подадоха оставки

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Протестът срещу ниското заплащане на сестринския труд обхвана и най-голямата като приходи от дейността частна болница в България. Всички 18 сестри - заедно със старшата сестра на отделението и трима санитари в централна реанимация, са подали оставка в знак на солидарност с уволнената им колежка Мая Илиева и като протест срещу финансовите условия на труд.

От "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" признаха, че има проблем и ще водят разговори с всеки от подалите заявления поотделно. Клиниката е трета по приходи в национален мащаб и най-голямата частна болница със 106.9 млн. лв. през 2018 г. и печалба 1.2 млн. лв. Приходите от здравната каса са 75% от общо постъпилите в клиниката средства от здравни фондове и пациенти.

Проблемът "заплати"

В края на миналата година здравното министерство подписа колективен трудов договор със синдикатите, според който минималните работни заплати на медицинските сестри в извънболничната помощ, детските градини и училищата да бъдат 900 лв., а на работещите в болниците – 950 лв. В повечето лечебни заведения обаче това така и не се случи и сестрите организираха национални протести.

Здравното министерство е собственик само на 65 държавни болници от общо близо 300. Това означава, че то назначава директорите и борда на клиниката и има пряка роля и в определянето на работните заплати. То обаче няма как да направи това в останалите здравни заведения. Затова ведомството извоюва първоначално увеличение на средствата за общински болници с 26 млн. лв., след това 50 млн. лв. за дейности, с които да се увеличат заплатите на сестрите.

За да получи средствата обаче, болницата трябва да е лекувала определен брой пациенти. В част от по-малките общински клиники това така и не се случи и в много от тях минималният праг от 950 лв. все още не е достигнат. В момента например на протест за заплати излязоха и в общинската болница в Карлово. Има и редица болници, в които нивото не е достигнато, защото клиниката има много задължения или няма голяма дейност.

Стачката в "Токуда"

Лидер на протестите на сестрите от началото на година е Мая Илиева, която работеше в кардиохирургията на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Илиева беше дисциплинарно уволнена преди няколко месеца от клиниката, но не заради протеста, а защото според ръководството снимала манипулация в реанимацията, вместо да се включи в спасяването на пациента. Илиева е в предизборния щаб на кандидата за кмет на София Мая Манолова, която и като омбудсман подкрепяше протеста на специалистите по здравни грижи.

Според източници на "Капитал" вчера оставка са подали работещите в централна реанимация на болницата, а днес се очаквало да връчат заявленията си и анестезиологичните сестри от следващата смяна в реанимацията. В болницата има три реанимационни крила – централна реанимация, кардиохирургична реанимация и неонатологична реанимация. В тях работят общо 60 сестри.

Стачка на сестрите на практика може напълно да блокира операциите в болницата, а това е най-скъпоплатената й дейност. Според източник на "Капитал" сутринта е работила само една операционна за спешни случаи. Пак според работещи в болницата в момента заплатите на реанимационните сестри са средно между 1100 и 1500 лв. По думите на Мая Илиева всяко отделение в болницата има собствен бюджет, който се разпределя от завеждащия клиниката.

"Няма правила за разпределяне на приходите и никой не знае каква заплата ще получи въпреки печалбата на клиниката. Получава се така, че най-тежките отделения са най-зле платени. Основната заплата няма две минимални работни заплати, моята в кардиореанимация беше 1073 лв.", коментира Илиева. Тя допълва, че в случая с централна реанимация колегите й са претоварени и всеки съчетава длъжност и половина.

"В реанимацията се работи в много намален състав, текучеството е много голямо, почти няма млади специалисти, дупките се попълват от студенти по медицина и болногледачи без медицинско образование", казва тя.

От "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" обясниха, че не могат да коментират заплащането, но то определено е над средното за страната и за специалистите по здравни грижи. Те допълниха, че тъй като няма колективна оставка, а индивидуално подадени заявления, ще водят разговор с всеки поотделно, за да се опитат да ги задържат на работа. В болницата работят 600 сестри, в краен случай ще бъде търсен вариант да бъдат назначени нови хора, казаха още оттам.

Неясни обещания

В същото време директорът на карловската болница събрал лекарите, сестрите и кмета на общината и обещал увеличение със 100 лева на заплатите, което потушило стачката, съобщава zdrave.net.

Здравният министър Кирил Ананиев квалифицира протестите като притеснителни и обеща да се срещне с ръководствата на болниците. Освен това той обеща, че през следващата година ще има повече средства за здравеопазване, но не посочи конкретно увеличение.

"Министърът трябва да въведе еднакви правила за разпределянето на публичните средства от здравната каса за заплати, защото има много голяма ножица – има медицински сестри, които взимат повече от лекари, има лекари милионери, има и много мизерни възнаграждения", казва Мая Илиева.