Правната общност реагира на атаките срещу съда заради случая "Полфрийман"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правната общност реагира на атаките срещу съда заради случая "Полфрийман"

Правната общност реагира на атаките срещу съда заради случая "Полфрийман"

Съдии и адвокати се противопоставят на "манипулирането на обществото и използването на един съдебен акт за насаждане на омраза"

3422 прочитания

© Анелия Николова


Правната общност в България се събуди от шока, предизвикан от призивите за саморазправа срещу съда по повод на освобождаването на Джок Полфрийман от затвора, и реагира с позиции.

Атаките дойдоха първо от политическата класа, а после и от неадекватната институционална реакция на Висшия съдебен съвет, който на практика се присъедини към атаките срещу съда.

Първи в сряда реагира Управителният съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) с остро обръщение към ВСС, в което ги призова, ако не могат да изпълняват задълженията си, да подадат оставка. Силни изявления направиха авторитетни юристи, сред които адвокат Даниела Доковска и българската съдийка в ЕСПЧ Здравка Калайджиева. В четвъртък пък едновременно бяха публикувани две институционални позиции. Първата е обръщение към българските граждани на близо 300 съдии от различни нива на системата, а второто – позиция на фондация "Български адвокати за правата на човека" (БАПЧ).

Съдии: Насажда се страх и разединение в българското общество, недоверие и омраза към съда

Общо 292 съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани по повод ескалиращото напрежение след условното предсрочно освобождаване от затвора на Джок Полфрийман. Под обръщението са се подписали съдии от близо 40 съдилища в страната. Те призовават българските граждани към "осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир", тъй като "системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава".

"В последните дни по повод на съдебен акт за условно предсрочно освобождаване сме свидетели на злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация. Резултатът е видим – насаждане на страх и разединение в българското общество, на недоверие и омраза към съда, дискредитиране на дългогодишни правни институти, обезценяване на отговорността на държавата да провежда смислена и полезна работа, от една страна, с осъдените, за да бъдат подготвени след годините на социална изолация за законосъобразен живот, така че да не представляват обществена опасност, а от друга страна – с близките на жертвите, за да могат да продължат да живеят достойно след тежката им невъзвратима загуба", пише в позицията. (Пълния текст на документа вижте в прикачения файл)

И продължава: "Не оспорваме правото на гражданите да водят свободна дискусия за смисъла на правосъдието и за съдържанието на съдебните актове, за целите на наказанието и на държавната политика за успешна ресоциализация на лишените от свобода. Не омаловажаваме скръбта на близките на убития млад мъж и правото им да изискват уважение от всички към трагичната им загуба и паметта на починалия. Конкретният съдебен акт за условно предсрочно освобождаване на осъден за извършено престъпление обаче беше използван от различни представители на политическата система единствено като повод за обругаване на съда и за отправяне на заплахи към членовете на съдебния състав. Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата."

Адвокати правозащитници: Недопустимо е поведението на министъра и зам.-министъра на правосъдието и Съдийската колегия на ВСС

Позиция до Съдийската колегия на ВСС и до министъра на правосъдието разпространи и Фондация "Български адвокати за правата на човека". Адвокатите правозащитници са много по-остри и категорични в оценките си за събитията и най-вече за поведението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, заместник-министъра Николай Проданов и съдийската колегия. (Пълния текст на позицията тук, а за новата реакция на Съдийската колегия - в карето най-долу.)

"Популисткото поведение на политици, особено в предизборно време, вече не изненадва никого. На близките на жертвата е простено да реагират емоционално. Ясни са и причините за лекотата, с която много хора в едно или друго качество публично правят откровено неверни твърдения за лесно проверими факти (като подписването на определението с особено мнение и мотивирането му едва ли не само със становището на председателя на Българския хелзинкски комитет) или изразяват становища, без да познават фактите и правната материя, или пък призовават председателя на съдебния състав да даде на обществото обяснения за едно надлежно мотивирано решение.

Различно е обаче, когато министър и заместник-министър на правосъдието обявят публично например, че Полфрийман е освободен въпреки негови незаличени дисциплинарни наказания, след като съдът е изложил подробни мотиви защо съгласно закона осъденият следва да се счита за ненаказван. Различно е и когато Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, веднага след изричната уговорка, че нe може да ce нaмecвa в пpaвopaздaвaтeлнaтa дeйнocт и дa oбcъждa, ĸoнтpoлиpa или peвизиpa cъдeбни aĸтoвe, в действителност изразява становище по съществото на съдебния акт, като го обявява за постановен при "нapyшeн бaлaнc мeждy пpaвoтo и cпpaвeдливocттa". Неопределеността на тази формулировка и представянето й като споделяне на "усещане" или уговорката, че дадени изявления се правят "като гражданин", не могат да завоалират, а още по-малко да оправдаят подобно вмешателство в съдебната дейност и посегателство срещу авторитета и независимостта на съда. Според нас в една правова държава е недопустимо подобно поведение да възприемат именно органите, призвани да защитават независимостта на съда и да реагират в съответствие с правомощията си, когато й се посяга", се казва в позицията на правозащитниците.

Допълнена в 14,13 ч

Съдийската колегия към ВСС - в опит да се поправи

Три дни след злополучната си позиция от вторник, която предизвика унищожителни критики от гражданското общество и правната общност, в петък Съдийската колегия публикува нова позиция по случая с освобождаването на Полфрийман и атаките срещу съда. С нея колегията се опитва да коригира пълната си абдикация от законовото си задължение да защитава независимостта и безпристрастността на съдиите, както и оставеното впечатление, че вместо това се присъединява към безпринципните критики към съда и състава, постановел решението за условното предсрочно освобождаване не Полфрийман.

В днешната си позиция колегията посочва, че при "направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично". Това очевидно е обяснението на колегията защо е изпратила сигнала на "Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации" до Инспектората на ВСС, с които да се провери основателността на твърденията, че двама съдии от състава са имали контакти с Българския хелзинкски комитет и по тази причина е трябвало да си направят отвод. Проблемът с тази позиция на съдийската колегия идва от това, че тя не прилага същия стандарт при много по-драстични нарушения на съдии, станали публично известни. Само един такъв случай бе осъждането на журналиста Росен Босев от "Капитал" на 1000 лева административна глоба за изразено мнение в публикация, като решението бе постановено от състав с председател Петя Крънчева, която многократно е била обект на критични публикации от страна на Босев и въпреки другите признаци за явна тенденциозност на състава. Там отвод на съдията беше искан на няколко пъти, но безуспешно, за разлика от делото на Полфрийман, където прокуратурата постфактум тръгна да обосновава пристрастност.

Извън това, Съдийската колегия заявява, че "недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент" и призовава обществото да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт, заявява колегията с доста голямо закъснение.

Правната общност в България се събуди от шока, предизвикан от призивите за саморазправа срещу съда по повод на освобождаването на Джок Полфрийман от затвора, и реагира с позиции.

Атаките дойдоха първо от политическата класа, а после и от неадекватната институционална реакция на Висшия съдебен съвет, който на практика се присъедини към атаките срещу съда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK