Държавата предлага последна порция ДЦК за годината

На предстоящия аукцион Министерството на финансите ще преотвори 20-годишната емисия и ще търси 95 млн. лв. от пазара

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Държавата ще преотвори за трети път 20-годишна емисия облигации на 7 октомври и ще търси 95 млн. лв. от вътрешния пазар, става ясно от обявление на БНБ. Това е седмият и вероятно последен аукцион за тази година, като с него общият обем поет нов дълг ще достигне законовия лимит от 1 млрд. лв.

На последния търг през август доходността по 20-годишните ДЦК падна до 1.42%. Министерството на финансите предложи за първи път книжа с подобна срочност през юни, като тогава постигнатата доходност беше 1.60%. Емисията е с купон 1.5%, като до момента от нея са продадени книжа на обща стойност от 506 млн. лв.

Вероятно на предстоящия аукцион доходността ще е по-ниска, след като ЕЦБ рестартира програмата си за изкупуване на книжа и понижи лихвите заради влошените прогнози за икономиката на еврозоната. Това от своя страна кара инвеститорите да се насочват към държавни ценни книжа, което пък сваля доходността им на исторически ниски нива. През последните месеци редица държави излязоха на пазара на дълг, като Австрия дори успя да пласира емисия 100-годишни книжа, а Испания 50-годишни.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Сега е момента ударно да се инвестира в инфраструктура. Магистрала Черно море, тунел под Шипка и всякакви други дълго отлагани проекти могат да се финансират почти безлихвено.

    Единствените причини това да не става е алчността на държавата за Еврофондове и недостигът на политически обвързани фирми, които да намажат. С чужди изпълнителни можем рязко да подобрим инфраструктурата за броени години, а дългът би си останал близко до сегашния процент от БВП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал