Делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман е пренасрочено за 7 октомври

Мотивът е общественият отзвук и твърденията на МВР, че пускането на австралиеца зависи от произнасянето на върховния съд

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова разпореди пренасрочване на делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за отмяна на условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. "Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове", се казва в разпореждането на зам.-председателя на ВКС Галина Захарова, с което се пренасрочва делото.

Делото ще се гледа на 7 октомври, т.е. идния понеделник. Първоначално то бе насрочено за 23 октомври, ден преди предизвестения избор на Иван Гешев за главен прокурор. А точно изборът на Гешев е и една от очевидните причини случаят "Полфрийман" да се използва за персонална атака срещу съдиите от тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС), постановили определението.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се