Само "Заубермахер" кандидатства за зимна поддръжка на пътища около София

Поръчката включва и почистване и е на стойност 8.4 млн. лв. без ДДС за общо 29 км

Единствено австрийската "Заубермахер" (ЗМБГ) подаде документи за изпълнение на обществената поръчка, която включва почистване и зимна поддръжка на участъци от републикански пътища около София. Тя е за 8.4 млн. лв. със срок за изпълнение 4 години и обхваща общо 29 км. Това е поредното дългогодишно споразумение, което Столичната община ще подпише преди изборите. Другите досега бяха търговете за сметопочистването на столицата и поддръжката на пътната мрежа в столицата. И двете бяха обявени през летния сезон и приключиха малко преди края на мандата на Йорданка Фандъкова.

Кои са пътищата

Обществената поръчка, която най-вероятно ще бъде спечелена от единствения кандидат, обхваща два участъка. Първият е за отсечка от републиканския път София - Самоков, която започва от село Кокаляне, минава през Панчарево и стига до София. Другият е по-дълъг - 24 км, които са част от Южната дъга на околовръстното. Става въпрос за пътя, който се отклонява след "Ботевградско шосе" към с. Кривина, минава през "Цариградско", "Самоковско" и "Симеоновско шосе", бул. "Черни връх" и "България" и излиза на бул. "Цар Борис III".

В условията липсва критерий за качество и единственият остава предложената цена. Дейностите по почистване и зимна поддръжка включват доставка и монтаж на кофи за боклук, ръчно почистване на отпадъци, механизирано и ръчно метене на пътни платна, почистване и тесане на пораснала трева по тротоари и много други. Зимното поддържане се изразява в разпръскването на подходящи смеси, снегопочистване и ръчна обработка на тротоари и пешеходни зони, товарене и извозване на сняг.

Оценяването и класирането на офертите се извършва съгласно методика за оценка, според която 40 точки са за общата цена за еднократно изпълнение на дейностите и 60 - за изпълнение на специфични дейности. Минималният оборот на кандидатите за последните три години не трябва да е по-малък от 8.4 млн. лв.

Срещата на ЗМБГ с Вълка

ЗМБГ участва и в конкурса за транспортирането на рециклируемите материали и отпадъците, включително RDF. Поръчката е с бюджет 14 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение четири години, което отново означава, че ако договорите бъдат подписани преди края на октомври, бъдещият кмет ще трябва да се съобрази с направения избор. Австрийската компания се бори за позицията с единствения си конкурент - фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Зауба". Интересите на двете фирми се преплитат и на друго място - в поръчката за почистването на столицата, в която и двете кандидатстват за 6-а зона, обхващаща "Люлин" и "Красно село".