Държавата рязко свива ограниченията за горския бизнес покрай чумата по свинете

Ключовият ловен сезон на глигани започва в края на седмицата

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Земеделското министерство рязко ще свие досегашните ограничения за горския бизнес, които през последните месеци бяха налагани покрай африканската чума по свинете. Това става ясно от информация на ведомството ден след като земеделският министър Десислава Танева коментира, че пикът на заболяването в страната е приключил, но не и кризата с него.

Забраните за влизане в горите, които през последния месец създадоха проблеми за бизнеси като дърводобив, билкарство, гъбарство, туризъм и др., оттук нататък ще важат за по-кратко време и в по-ограничен периметър.

В края на седмицата започва и ключовият ловен сезон, през който агроведомството разчита, че ще бъде намалена драстично популацията на глигани като спешна мярка за борба с чумата по прасетата.

По-малко ограничения

Досега за всеки случай при диво прасе в горските територии се определяше зона от 200 кв. км около огнището, в която беше въвеждана пълна забрана за влизане на хора за период от поне два месеца. Това създаде проблеми на локално ниво на редица бизнеси, свързани с горите - дърводобив, билкарство, гъбарство, събиране на трюфели, туризъм и др. В сряда земеделското министерство съобщи, че заради намаляването на случаите на африканска чума при домашни прасета сега ограниченията в горите ще бъдат смекчени. Оттук нататък инфектираните зони около установено огнище на чума ще продължават да бъдат 200 кв. км, но от тях само 3 кв. км в непосредствена близост до него ще бъдат напълно забранени за влизане на хора.

В останалите територии ще могат да се извършват горски дейности с изключение на някои ограничения при лова, важащи за територия от 27 кв. км, която е в близост до забранената. В нея ще бъде допустим единствено индивидуален лов или групов лов на глигани, но без използване на кучета, става ясно от разпорежданията на земеделското министерство.

Втората промяна в мерките покрай чумата в горите, е свързана със срока на забраните. Вместо досегашния период от два месеца, в който беше ограничен достъпът на хора до засегнатите гори, оттук нататък срокът ще бъде един месец.

Ловният сезон започва на 5 октомври

Този уикенд официално се открива груповият лов на глигани. Освен по-малките ограничения в горите за ловците е предвидено и удължаване на срока за разрешен лов, който ще бъде три дни седмично вместо обичайните два досега. Драстичното намаляване на популацията на глигани през предстоящата зима се определя от агенцията по храните, като ключова мярка за борба с африканската чума и превенция на ново избухване на криза със заболяването през следващото лято. През последния ловен сезон популацията на глигани не само не беше намалена до ниски нива, но и ловците не успяха да отстрелят обичайно разрешената годишна квота животни. Така след пролетния размножителен период популацията на диви свине нарасна, като през лятото агенцията по горите съобщи, че те са между 90 и 100 хил. в страната.

Африканската чума по свинете, която навлезе ударно в България от началото на юли, досега успя да унищожи около 21% от промишленото производство в страната. Заболяването влезе в осем свинекомплекса, като последният случай е отпреди две седмици, когато заболяването беше регистрирано в единствената промишлена ферма във Видинска област, която се намира в село Новоселци. Към момента в страната има регистрирани 36 случая на чума в лични и промишлени стопанства. Случаите на чума при диви животни са 65, като последният е отпреди два дни в Сливенска област. На практика в момента единствената област в Северна България, в която не е регистрирано огнище на чума, е Габрово. В южните части на страната "чисти" от заболяването са областите Стара Загора, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Перник.