ГЕРБ внесоха поправка "Полфрийман" за ревизия на условното пускане от затвора

Мотивите сочат, че целта е да се легитимира искането на Цацаров за отмяна на условното освобождаване на Джок Полфрийман, въпреки че законът не предвижда такава възможност

Председателят на правната комисия Анна Александрова е сред вносителите на промените
Председателят на правната комисия Анна Александрова е сред вносителите на промените
Председателят на правната комисия Анна Александрова е сред вносителите на промените    ©  Георги Кожухаров
Председателят на правната комисия Анна Александрова е сред вносителите на промените    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трима депутати от ГЕРБ внесоха в парламента поредния законопроект, целящ да коригира съдебна практика, която управляващите типично популистки обявиха за неправилна. Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова и членовете на комисията Красимир Ципов и Димитър Лазаров предлагат в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) изрично да се запише, че определенията, с които се постановява условно предсрочно освобождаване (УПО) за даден осъден на лишаване от свобода, подлежат на проверка по реда на възобновяване на делата. Към момента законът не предвижда възможност за преразглеждане на тези определения. Според тримата депутати обаче това било неприемливо, "защото УПО е акт с важни последици както за осъдения, така и за държавата и обществото".

Без всякакво съмнение законопроектът е внесен като продължение на популистката вълна срещу освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман, тръгнала именно от депутатите в парламента. Седмица по-рано за такава промяна призова министърът на правосъдието Данаил Кирилов. От мотивите обаче може да се направи извод, че основната цел на този законопроект е по-скоро да легитимира действията на главния прокурор Сотир Цацаров, който въпреки липсата на такава законова възможност внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на делото и отмяна на определението на Софийския апелативен съд, с което бе постановено условното освобождаване на Полфрийман.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове