През Гоце Делчев към ЕС

България все пак ще подкрепи Северна Македония по пътя й към ЕС, но ще обвърже по-нататъшните преговори с историческия спор

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че откритите въпроси за съвместната историческа комисия на правителството на Борисов могат да бъдат решени бързо, но е необходима воля за компромис и от българската страна
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че откритите въпроси за съвместната историческа комисия на правителството на Борисов могат да бъдат решени бързо, но е необходима воля за компромис и от българската страна
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че откритите въпроси за съвместната историческа комисия на правителството на Борисов могат да бъдат решени бързо, но е необходима воля за компромис и от българската страна    ©  Julia Lazarova
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че откритите въпроси за съвместната историческа комисия на правителството на Борисов могат да бъдат решени бързо, но е необходима воля за компромис и от българската страна    ©  Julia Lazarova
Темата накратко
 • Защо миналото се оказа спирачка за европейското бъдеще на Северна Македония.
 • Съвместната експертна комисия работи в обстановка на недоверие и обструкции, което има отражение върху външната политика на страната.

Какъв е модерният македонски въпрос за България? Ако съдим по новините от последните две седмици, постигането на съгласие за личността на Гоце Делчев е едва ли не екзистенциален за правителството въпрос. Екзистенциален, защото вицепремиерът Красимир Каракачанов заплаши, че ВМРО ще напусне правителството и властта, ако България подкрепи Северна Македония на 17 октомври. Тогава ще се реши дали да бъде насрочена дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС - дата, за която Северна Македония чака от 2006 г. насам, а Германия вече я е подкрепила.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lii07621540 avatar :-|
  lii07621540
  • - 1
  • + 5

  Много опити за внушения има в тезите на Дичев,Дечев и Бечев.Внушава се на читателя,че СМ е вкарала в комисията млади,модерни учени,следователно нашите са"закоктеняли старчета".Те са същите македонисти,отричащи всичко свързано с България,чрез теории за модерната нация,която използват за свеждането на всичко българско в наличните документи до славянско,християнско,простонародно само не и национално такова.Внушават,че приемането на СМ в ЕС е едва ли не по-важно за България,отколкото за самата СМ.Намеква се ,че Германия е застанала на страната на СМ и така ще бъдем изолирани в ЕС,което не е вярно.Истината и ,че ЕС не иска такива спорове вътре и трябва да се разрешат преди какъвто и да е прием.Ясно се виждат опитите на списващите в дойче веле,да се вмъкнат като медиатори между България и СМ и да подкопават от вътре българската страна.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 8

  Търкалянето на македонския въпрос и ЕС точно сега е елементарна предизборна пушилка, която цели да налее актив в нацитата и в пушилката да се поскрие противоестестваното съешаване на Герб с ДПС.

  Наивно е да смятаме, че има сила, която за месец-два ще обърне наопаки представите на три поколения славомакедонци (защото албанските македонци си знаят, че са албанци и хич им не е зор славомакедонците откъде произлизат и кои са им войводите), чието съзнание е тъпкано с пропагандни антибългарски югоклишета.

  Гърците се взеха античността след десетилетна категорична и неотстъпчива политика, водена спрямо БЮРМ от леви, десни, кансервативни и т.н гръцки правителства, като накрая й смениха името, знамето и химна.
  Няма български политик, който да може да го направи!

  Крайно време е да се освестим, че на югозапад БГ граничи с друг народ и с друга държава, а не с някакви трети братовчеди, към които политици продължават да ни внушават, че изпитваме национални патерналистични мераци. Помпането на романтичните представи за оная Майка Македония отпреди век и кусур е противоестествено.
  Граничим с друг народ с друго национално самосъзнание, което нямаме механизъм да променим. При това това съзнание е враждебно към България, българите и всичко българско.


  Нередност?
 • 3
  beky avatar :-|
  beky
  • + 1

  Франция и Холандия са против разширяването на ЕС с Македония и Албания, но виновна ще е България заради историческите си спорове. Класика.

  Нередност?
 • 4
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • - 3
  • + 2

  Политизирането на историята и историзирането на политиката не са добри неща : https://clubz.bg/79078-spornite_vyprosi

  Нашите се опитват да го играят като гърците, но двата случая са много различни. Нашите играят елементарно и което е най-зле не знаят какво искат. Въпросната комисия се превърна ненужно в център на вниманието, вместо да се съсредоточим върху икономическата и комуникационна интеграция. Тълкувания и "четене" на историята , което е различно винаги е имало и има при съседни държави, в което драма няма. Самият подход за "обща история" е дълбоко погрешен. https://clubz.bg/86476-bylgariq_i_severna_makedoniq_a_sega_nakyde .
  Нашите вместо да се съсредоточат върху истинските неща се забиха в ненужни исторически препирни и глупости, а сега правят поредната глупост да поставят условия. Какви са условията? И те самите не знаят.
  Президентът-пилот, вместо да обсъди тихо нещата с правителството наля масло в огъня с тази безсмислена пиар среща.
  Ясно е, че няма да спрем поканата за членство на СМ, но да се поставят условия от историческо естество е пълна тъпотия.
  Тия нашите не погледнаха ли каква беше целта на гърците - по същество политическа. Името.
  Ако нашите имат цел тя следва да е политическа, а не какво работи някаква комисия по учебниците.
  Такава цел може да бъде вписване на българите изрично в Преамбюла на тяхната конституция заедно с албанци, турци, власи, роми. ИЗРИЧНО. А не да бъдат включвани в "другите националности. Нека си е държава на "македонския народ" и ....., но българите да бъдат изрично упоменати. Пък като почнем да се броим след това ще видим ....Там преброяване не е правено от 20 години. В момента над 110 000 имат и българско гражданство (български паспорти) - повече от турците, власите и циганите им взети заедно. Ето това е политическа цел, а не дърлянето за учебниците по история. В нашите учебници преди 1989 г. пишеше едно, сега пише друго. Това с учебниците и увирането на главите е процес.

  Нередност?
 • 5
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • - 1
  • + 1

  "През Гоце Делчев към ЕС. България все пак ще подкрепи Северна Македония по пътя й към ЕС, но ще обвърже по-нататъшните преговори с историческия спор.
  Какъв е залогът в тези спорове:
  Въпреки че на преден план излезе Гоце Делчев, това е само част от голямата игра за влизането на Северна Македония в НАТО и ЕС. Премиерът на западната ни съседка Зоран Заев активно се опитва най-сетне да завърши забуксувалите за последните 14 години амбиции на Северна Македония да се присъедини към двете международни институции. Както политологът Димитър Бечев посочва в публикация за "Свободна Европа", Северна Македония се намира в преломен момент, като до края на годината Заев се надява да може да се похвали с двоен успех- НАТО и начало на преговорите с ЕС, Европейската интеграция на съседката ни е важна и за България.
  Цел на съвместната историческа комисия:
  Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония, като основната и цел е научно тълкуване на историческите събития".
  "Ако с нещо България и Македония в момента си приличат, това е, че в централните медии и в София и в Скопие специално темата "Македония" си има абонирани говорители или пък какъвто случаят беше наскоро в Македония, дори не се говореше за Гоце Делчев, като че ли България няма такива претенции. Истината е, че двете общества не са много узрели за това което става", смята Дечев.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  "...дали очакваме Северна Македония да обяви всички части от Титовата югославска пропаганда за исторически манипулации и да отрече голяма част от националната си идентичност, или самата България е готова на отстъпки"

  Какви отстъпки? Защо ние трябва да правим отстъпки. Ние сме от страната на силата. Гърците успяха да ги накарат да преименуват магистрали, летища, статуи и дори държавата. Време е ние да получим своето.

  Нередност?
 • 7
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  И кой от басамаците ни ще го направи? Гърците може да се бият по стадионите, по улиците и в парламента, ама Елада ги обединява всичките. И колкото и да се продажни, политиците им имат червена линия, която не пристъпват.

  Нередност?
 • 8
  lii07621540 avatar :-|
  lii07621540

  През катарзис към ЕС.Ако няма промяна в македонистката доктрина, ЕС ще минава през българските паспорти.Яростното отричане на произхода на Г.Делчев е основополагащо за юго-македонизма.Той търси винаги разграничение и отричане на българското от македонското.За това и се шикалкави,че се ровят костите му,не е важно как се е декларирал, а за какво се е борил,че не е можел да се пише като македонец и още куп обяснения,от смешни по-смешни.Като говорят за модерен поглед на историята,нека първо признаят модерната си нация и още по модерните си историци,които са надскочили времето си и още през 1945г. са интерпретирали модернистично.Пример за модернизъм е цар Самуил. Цар на България,но модернистично е да е цар на Самуиловото(македонското) царство, освободил македонците от българско робство и им взел короната защото била свободна и затова се води български цар.Все едно я намерил на пътя и си казал-защо да губя време и да се моля на Рим или Константинопол като си имам готова българска корона?

  Нередност?
 • 9
  oii34567760 avatar :-|
  oii34567760

  Стига с тази българщина, македонщина, сръбщина и не знам каква си още (идиот)щина! Баста! Хората от Брюксел ни казват да спрем с тези (........)щини и да станем европейци, ама - не-е-е, не ставало така. Защото искаме да сме нам-кво си и нам-що си, па на две морета, па на три морета, па ВасилЛевски, па Гоце Делчев, па история, па идентичност. Пфу-у, че потрес! Няма и кандисване! Бактън шишкъния!

  Нередност?
Нов коментар