Отново екстремистки предложения в съдебния закон

"Патриотите" искат ограничения за съсловните организации на магистратите, Сидеров - направо забрана, ГЕРБ пак предлага кариерни бонуси за ВСС

Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова
Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова    ©  Велко Ангелов
Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова
Председателката на парламентарната правна комисия Анна Александрова    ©  Велко Ангелов

Поредната политическа офанзива на управляващите срещу съда, започнала по повод условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфийман, преля в екстремистки предложения за промени в съдебния закон.

Представителите на "патриотичния" сектор в парламента предлагат ограничения за съсловните организации – от пълна забрана за магистратите да създават такива сдружения, предложена от Волен Сидеров ("Атака"), през ограничения на финансирането им от чуждестранни донори (Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев от "Обединени патриоти").

Емил Димитров-Ревизоро (ОП) и Хамид Хамид (ДПС) пък предлагат превръщането на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) в нещо като квазиразследващ орган, пред който проверяваните магистрати - за почтеност, за конфликт на интереси, за действия, които накърняват престижа на съдебната власт или нарушаване на независимостта - да се длъжни да се явяват лично, ако бъдат призовани, и да бъдат задължени да предоставят поисканите сведения и доказателства.

В същото време, петима членове на правната комисия от управляващите начело с председателката на комисията Анна Александрова предлагат за пореден път кадрови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, което откровено звучи като "стимул" за предстоящия избор на главен прокурор. Предлага се след края на мандата им в съвета те да могат да искат назначаване на длъжност в съдебната система с една степен по висока от тази, която са заемали преди влизането им във ВСС. Такъв бонус от пролетта на тази година имат инспекторите в Инспектората. Основната критика по същество на едно такова предложение е, че то на практика води до заобикаляне на конкурсното начало при заемането на дължностите в съдебната система, при това - в полза на хора, които очевидно се ползват с политически протекции.

Изненади в последния ден

Петък е последният ден за внасяне за предложения по приетия на първо четене законопроект на Министерския съвет за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В Министерството на правосъдието по този проект беше работено близо година от много широка експертна група, а самите промени имат друга насоченост. Те са обединени основно около материята за конкурсите, атестирането, дисциплинарните производства и процедурата по обезщетяване за бавно правосъдие. Това е първият законопроект от много време насам в сектора правосъдие, около който се получи някакъв вид консенсус между експертите.

По-голямата част от предложенията, внесени в днешния последен ден от срока, практически нямат нищо общо с материята, приета по принцип на първо четене, а там, където темите се покриват, на практика се предлагат противоположни неща. Показателно е, че почти всички предложени днес допълнения от депутатите вече са били предлагани при предишни промени на закона и са отхвърлени след протекли скандално дебати и със сериозна критика от международната общност, включително и разменени реплики с Европейската комисия. В този смисъл с направените днес допълнения се очертава повторение на скандалните обсъждания на промените в съдебния закон от 2017 г., а и от 2016 г., когато пак имаше предложения от практически същите играчи за ограничения в сдружаването, финансирането на сдружения на магистрати и безсрамни кариерни бонуси.

Ограничения пред съсловните организации

Любопитното е, че проектът на МС предлага в закона изрично да се впише, че съдиите, прокурорите и следователите не декларират членството си в съсловни организации, за да се избегнат опасенията за натиск върху магистратите по повод на тяхното членство. Същевременно Сидеров и компания предлагат пълна забрана да се създават такива съсловни организации на магистрати, което е нарушение на всички европейски стандарти за защита правото на сдружаване. Право на професионални сдружения имат и държавни служители, полицаи и др., но според вносителите - Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и Станислав Станилов, "в настоящия момент" участието на магистрати в професионални и неправителствени организации често ги поставя "под изключителен натиск на външни интереси". Подобно твърдение звучи парадоксално от представители на "Атака", тъй като партията често е определяна като проводник на руски интереси в България.

През юли 2017 г. законопроектът за промени в ЗСВ и за ограничаване на финансирането на съсловните организации на магистратите само до членски внос и дарения от членовете беше внесен от Данаил Кирилов, Емил Димитров–Ревизоро, Христиан Митев, Анна Александрова и Иглика Събева. Тогава проектът не мина заради острата реакция както вътре в страната, така и от международни организации и дипломатически канали. Сега под практически същата поправка са се подписали Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев от "Обединени патриоти". Те предлагат в закона изрично се запише, че съсловни организации на магистратите могат да се финансират само от "членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм". Друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма не се допуска, предвижда още проектът им.

Полицейски правомощия за Инспектората

Като поредна проява на полицейщина звучи предложението на Емил Димитров-Ревизоро и Хамид Хамид за задължително явяване на магистратите, когато бъдат призовани от Инспектората на ВСС в рамките на проверките за почтеност, конфликт на интереси, накърняване престижа на съдебната власт и действия, с които се нарушава на независимостта на магистрата. Ако имат уважителни причини да не могат да се явят, тогава да им се дава допълнителна дата за явяване. Същевременно за всички граждани да е задължително да предоставят сведения и документи на ИВСС, които са им поискани в рамките на тези проверки, освен ако това не застрашава техните права. Принципно това превръща ИВСС в квазиразследващ орган, а не в администрация, каквато е по същество. Предложението звучи много симптоматично в светлината на наскоро образуваните проверки срещу председателя на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев и съдията Весислава Иванова, което стана по сигнал на младежкото поделение на ВМРО, както и на "изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации". В проекта не се казва какво би следвало да се направи, ако "задълженият" да се яви не го направи или откаже да представи исканите му "сведения и доказателства".

Нови кариерни бонуси за ВСС

Кариерен бонус за членовете на ВСС се предлага най-малко за трети път. С изтичане на мандата на предишния ВСС специално за членовете му беше създадена законова възможност да искат преместване в същото по ниво звено на съдебната власт, но в друг град. От това се възползваха доста голяма част от членовете му, които "попълниха" спецправосъдието. Сега петимата вносители - председателката на правната комисия Анна Александрова, Красимир Ципов и Иглика Събева от ГЕРБ, Християн Митев и Емил Симеонов от "Обединени патриоти", предлагат направо членовете на ВСС след края на мандата да могат да искат назначение в по-високо ниво. Такава екстра депутатите гласуваха за ИВСС през пролетта на тази година въпреки възраженията. Сега пък се позовават на нея.

При избора на Анна Александрова за председател на правната комисия "Капитал" отбеляза, че тя е сред депутатите на управляващите, които са подписали двата най-мракобесни проекта (до момента) за промени в Закона за съдебната власт в този парламент - от юли и от октомври 2017 г. Това са именно законопроектите, които за пръв път предложиха множество ограничения пред финансирането на съсловните организации на магистратите, изрична забрана тези организации да получават външно финансиране, забрана за магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от "чужда държава или чуждестранно лице", но пък същевременно се предвиждаха финансови бонуси за съдиите и прокурорите от специализирания съд и прокуратура с неверния аргумент, че те са по-натоварени. Пак в тези законопроекти се предлагаха и кадрови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Анна Александрова и Данаил Кирилов са вносителите и на текста за безусловно отстраняване на магистрати, срещу които е повдигнато обвинение, който по-късно Конституционният съд обяви за противоконституционен.