Уикенд новини: Слави Трифонов тихо учреди партията си, СЕМ трябва да махне шефа на БНР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уикенд новини: Слави Трифонов тихо учреди партията си, СЕМ трябва да махне шефа на БНР

Партия НТД

Уикенд новини: Слави Трифонов тихо учреди партията си, СЕМ трябва да махне шефа на БНР

И още: Започва натоварена евроседмица - изслушване на ключови комисари, решение за Северна Македония и Албания, яснота за мониторинга над България

5846 прочитания

Партия НТД

© Партия НТД


Рязкото застудяване и партията на Слави Трифонов бяха двете най-забелязани от медиите събития през уикенда. И докато снежната покривка по високите върхове не е неочаквана за октомври, то партийното събитие на водещия не създаде шоу. Съвсем според прогнозите водещият стана лидер, а негови заместници са сценаристите му, учудващият елемент беше конспиративната атмосфера на съботното събитие и избягването на медиите.

Иначе три седмици преди местния вот предизборната атмосфера е по-скоро скучна: ГЕРБ разпръсква новини за увеличения на заплати, а БСП търси видимост, например през парите за медицинските сестри.

ТРИ ПО ТРИ

Останалите новини от почивните дни в три изречения

Слави Трифонов създаде партията си далече от медиите

Само за 20 минути и без допуснати медии в събота Слави Трифонов учреди и оглави партията "Няма такава държава", както обяви преди повече от три месеца. По-късно беше разпространено клипче, което не даде повече детайли от това, че Трифонов ще се бори за целите си от референдума преди години. За зам.-председатели са избрани двама от сценаристите на "Шоуто на Слави" - Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, а останалите от екипа - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев, са в изпълнителния съвет (тясното ръководство) на партията.

Над 100 са жертвите на протестите срещу правителството в Ирак

Демонстрантите са на улицата вече пет дни и се бунтуват срещу високата безработица, лошото качество на обществените услуги (например на електропреносната и водоснабдителната мрежа) и корупцията, като атакуват и правителствени сгради. Високият брой жертви и ранените близо 4000 души принудиха ООН да призове за край на "безсмислената загуба на живот". В опит да се овладее хаосът в столицата властите обявиха полицейски час и въведоха ограничения за интернет.

САЩ махат визите за поляци

Решението на Държавния департамент беше съобщено лично от президента Доналд Тръмп. Условието на САЩ е броят на отказите на визи да е под 3%. България не отговаря на изискването (показателят е 11% по последни данни), като визи има и за други държави в ЕС - Румъния, Хърватия и Кипър.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

СЕМ маха директора на БНР

Съветът за електронни медии обяви, че в периода 7-11 октомври ще започне процедура по предсрочното прекратяване мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. До края на седмицата медийните надзорници му бяха дали срок той сам да подаде оставка и да поеме отговорност за кризата в радиото, но Костов отказа.

Върховният касационен съд се произнася по казуса "Джок Полфрийман"

В понеделник тричленен състав на Върховния касационен съд се произнася по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и отмяна на пускането му. Първоначално делото бе насрочено за 23 октомври, но после съдът изтегли заседанието по-напред заради широкия обществен отзвук, който до голяма степен е резултат от целенасоченото манипулиране на общественото мнение от страна на политиците и насъскването на хората срещу съда, постановил освобождаването на австралиеца. Принципно законът не допуска възобновяване на делото, каквото поиска Цацаров.

Полша гласува на парламентарни избори

Поляците ще гласуват на парламентарни избори на 13 октомври след четири години управление на "Право и справедливост" (ПиС), която предприе конфронтационен курс спрямо Брюксел. Управляващите националисти продължават да се радват на най-голяма подкрепа сред електората. Според последните социологически изследвания водената от ПиС коалиция ще получи 42.4% от вота, а основният й съперник - проевропейската "Гражданска коалиция", включваща "Гражданска платформа", ще вземе 25%.

Натоварена евроседмица

Докладът на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и проверка (по-популярен като "мониторинга") продължава да се отлага. Първоначалната дата за публикуването му беше 25 септември, но заради изслушването на кандидатите за комисари от Европейския парламент публикуването беше отложено, вероятно за по-следващата седмица. Докладът се очаква с повишен интерес, тъй като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща през 2014 г. мониторингът над българската и румънската съдебна система да отпадне до края на мандата му, т.е. 31 октомври.

В понеделник и вторник министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС ще обсъждат как към постигнатата сделка между Германия, Франция, Малта и Италия за преразпределение на бежанците, които пристигат по средиземноморския маршрут, да се присъединят и други страни членки. Вероятно министрите ще обсъдят и ситуацията с бежанците в Турция.

В понеделник са изслушванията в Европейския парламент на ключовите зам.-председатели – Вера Йоурова, която ще отговаря за гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи, и на Жозеп Борел, който е предложен за Върховен представител на ЕС в областта на външните работи и сигурността. На следващия ден са изслушванията на тримата изпълнителни зам.-председатели на Европейската комисия – Валдис Домбровскис, който е натоварен с координация на икономическите ресори, Маргрете Вестагер с ресори конкуренция и дигитална политика и Франс Тимерманс, които ще координира климатичните политики на ЕК.

В сряда Еврогрупата (министрите на финансите на страните, приели еврото) ще обсъдят заключителните детайли от бъдещия бюджет на еврозоната. Той е важен за България, тъй като в периода до приемане на европейската валута страната също ще може да се възползва от него. От общия бюджет на ЕС за Бюджетния инструмент за сближаване и конкурентоспособност са предвидени 25 млрд. евро, от които 7 млрд. могат да се ползват от страните извън еврозоната. Към тези средства страните членки могат да добавят и допълнителни. Новият инструмент ще се използва за подкрепа на реформи в страните, които изпитват финансови трудности.

В сряда посланиците на страните членки в Брюксел ще обсъдят за пореден път дали Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство. Засега техните кандидатури са блокирани от Франция, Дания и Холандия, но в проекта за заключение на срещата на лидерите на 27-те на 17-18 октомври финландското председателство на Съвета на ЕС е записало, че Скопие и Тирана ще бъдат поканени. Поканата обаче може да отпадне, ако продължава опозицията на трите страни. Германия предложи двете страни да бъдат поканени под условие, т.е. преговорите с тях да започнат едва след като те са изпълнили дълъг списък с изисквания. Тъй като този на Албания ще бъде по-дълъг, това ще позволи на Северна Македония да започне преговори по-бързо.

МАСКИ НА УИКЕНДА

Управляващите в Хонконг забраниха на участниците в протестите да носят маски, скриващи лицата им. Мярката отразява втвърдяването на позицията на изпълнителната власт срещу продължаващите от четири месеца демонстрации. Според Reuters на полицията вече е разрешено да използва по-груба сила срещу протестиращи, отколкото досега. Забраната на маските провокира разрастване на протестите, при това - с маски.

OUT_OF_OFFICE

Раздвижи се

7.10

По време на курса по катерене за начинаещи всеки желаещ ще има възможност да се запознае с принципите на катеренето, методите за осигуряване, както и с основните катерачни техники. Курсът е с продължителност три седмици или осем занимания по два часа и половина. За да се включите, не е необходимо да имате предишен опит.

В Walltopia Climbing Center, от 19 ч.

Нещо родно

10.10

Първият български спортен електрически автомобил ще бъде представен на специално събитие в Sofia Tech Park. Той носи името Kinetik, а в рамките на презентацията му ще бъде показан самият автомобил, както и използваните в него технологии и създадените по време на разработката му иновации.

Входът е безплатен, но изисква предварителна регистрация. В Sofia Tech Park, от 19.30 ч.

Бягство от града

10.10

Празникът на сламата ще отбележи края на земеделския сезон. Идеята на инициативата освен това е да обърне внимание на ежедневните избори в храненето, които всеки от нас прави. Тази година тема на събитието е и намаляването на отпадъците, затова организаторите призовават всички присъстващи да носят своя посуда за многократна употреба.

В Мало Бучино, от 12 ч.

Рязкото застудяване и партията на Слави Трифонов бяха двете най-забелязани от медиите събития през уикенда. И докато снежната покривка по високите върхове не е неочаквана за октомври, то партийното събитие на водещия не създаде шоу. Съвсем според прогнозите водещият стана лидер, а негови заместници са сценаристите му, учудващият елемент беше конспиративната атмосфера на съботното събитие и избягването на медиите.

Иначе три седмици преди местния вот предизборната атмосфера е по-скоро скучна: ГЕРБ разпръсква новини за увеличения на заплати, а БСП търси видимост, например през парите за медицинските сестри.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    rdb41527334 avatar :-|
    rdb41527334

    Щом е позволено да има партия няма такава държава аз мисля да основа партия "Мамка ви"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.