Защо обещаните нови милиони за сестрите няма да решат проблема

Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от здравни вноски, което така или иначе ще се случи

Защо обещаните нови милиони за сестрите няма да решат проблема

След протест в понеделник здравният министър обяви, че догодина са предвидени още 200 млн. лв. за болниците

Десислава Николова
5980 прочитания

Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от здравни вноски, което така или иначе ще се случи

© Юлия Лазарова


За да потуши минипротеста пред Министерския съвет на около 500 души от КНСБ и съсловната организация на медицинските сестри, здравният министър Кирил Ананиев обеща увеличение на средствата за болници през следващата година с 200 млн. лв.

Независимо дали е невинна или нарочна, това е поредната лъжа за ръста на парите за заплати в сектора. На среща в сградата на правителството с протестиращите Ананиев обяви, че "за първи път е предвиден такъв огромен ресурс, а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците".

Всъщност 2020 г. ще бъде втората поредна година, през която средствата за болници нарастват с 200 млн. лв., а общо парите на здравната каса - с 400 млн. лв., и това е в резултат на ръста на минималната работна заплата и доходите в реалния сектор и оттам - на здравните вноски. Т.е. правителството ще увеличи средствата за здраве в бюджета за догодина просто защото постъпленията от вноски вероятно също ще растат и това не са извънредни пари, пренасочени от друго перо. Затова и обещаните 200 млн. лв. в повече сега по-скоро изглеждат като удобно подаване на топката между синдиката и управляващите. КНСБ от години са част от надзора на касата и по традиция гласуват заедно с държавната квота.

Още обещания

Здравният министър съобщи още, че министерството ще настоява в Националния рамков договор с лекарския съюз да бъде записано, че не по-малко от 50% от средствата от НЗОК от клинични пътеки трябва да отиват за заплати. Освен това той ще иска да бъде записано и конкретно съотношение между заплатите на лекарите и професионалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, лаборанти и др.), което трябва да се спазва.

През годините в Националния рамков договор с лекарите са били залагани различни проценти от клиничните пътеки за заплати в болниците - в началото 40%, след това 60%. В различните лечебни заведения съотношението заплати - други разходи е различно, като в много от малките общински болници 90% отиват за заплати. Т.е. не е ясно как при тях ще се изпълни задължението за 50% от постъпленията от клиничните пътеки да се отделят за възнаграждения на персонала. Все още властта не е обяснила и колко пари са нужни за увеличение на заплатите до минималните нива в подписания колективен трудов договор в сектора от миналата година (900 лв. за сестрите).

Откъде идва увеличението

Бюджетът на здравната каса през тази година също нарасна с 400 млн. лв. За болнична помощ са предвидени 1.8 млрд. лв., а през следващата се очаква те да бъдат 2 млрд. лв. Тези средства представляват 50% от парите за здраве, които здравната каса плаща на лекарите, както и за медикаменти. Останалата половина от здравните вноски се разпределя за извънболнична, дентална помощ и лекарства. Така се очаква и през следващата година бюджетът на здравната каса да нарасне с 400 млн. лв. и да достигне 4.7 млрд. лв.

"Приходната част на здравната каса така или иначе ще се увеличи с 400 млн. лв. заради увеличението на минималната работна заплата, от естествения ръст на икономиката и ръста на заплатите, така че министърът не може да отпуска 200 млн. лв., нито да ги обещава - това са си очакваните приходи от здравни вноски", коментира д-р Димитър Петров, бивш управител и подуправител на НЗОК, в момента консултант в здравния сектор.

Осигуряващите се в частния сектор осигуряват 2/3 от приходите на здравната каса, а държавата внася под формата на трансфер останалата 1/3. През тази година те са за осигуровките за здраве на 4.5 млн. души (пенсионери, деца, студенти, държавни служители). Този трансфер обаче не е достатъчен да покрие осигуровка върху минималната работна заплата за всеки осигурен от държавата и затова тя беше задължена в период от 10 години да достигне минималната здравна вноска в частния сектор и всяка година да увеличава трансфера си с 5%. От това увеличение през следващата година в НЗОК ще постъпят около 70-80 млн. лв.

Повече за това как се формират и какви са работните заплати в здравния сектор и как могат да се увеличат четете в седмичния брой на "Капитал" в петък.

За да потуши минипротеста пред Министерския съвет на около 500 души от КНСБ и съсловната организация на медицинските сестри, здравният министър Кирил Ананиев обеща увеличение на средствата за болници през следващата година с 200 млн. лв.

Независимо дали е невинна или нарочна, това е поредната лъжа за ръста на парите за заплати в сектора. На среща в сградата на правителството с протестиращите Ананиев обяви, че "за първи път е предвиден такъв огромен ресурс, а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Крайно време е масово да се появи предупреждението: Управлението на Герб е доказано опасно за вашето здраве!
  И ще е животоспасително да се вслушате в него.

  При Борисов 2.0 бях убеден, че по-нефелен министър от Москов не може да има! И съм се лъгал. Счетоводителят подмина нулата и продължава да рови надолу...

  Когато си купувате сирене в магазина казват ли ви каква част от парите ви отиват за заплата на продавачката? Или на бензиностанцията? Или в банката? Или в химическото чистене?
  И защо тогава счетоводителят-здравен министър смята, че може в болницата, която е същото такова търговско дружество като магазина, бензиностанцията, банката, хим.чистене и т.н., повишените приходи да отиват за заплати на мед.сестрите?! Да, 5-10 лв може и да отидат, ама голямата пара ще отиде пак там, където е ходила и досега - при нашите хора.

  Хайде да мислим!

  По кои здравни пътеки се увеличават парите? В кардиологията най-вече.
  Къде са концентрирани кардиоклиниките със съвременна техника и квалифициран персонал? В големите държавни и университетски и големите частни болници, които са в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. Ако сте от Н.Загора, Силистра, Петрич, Годеч, Търговище, Ямбол, Ивайловград, Габрово или Видин това какво ви ползва?

  С това изкривяване в остойностяването на клиничните пътеки след 5-6 г. от МА ще излизат единствено кардиолози и хирурзи и няма да има нито един мераклия за ОПЛ, педиатър, пулмолог, невролог, патолог, психиатър, ендокринолог, ОРЛаринголог и да ни изреждам останалите неперспективни специалности. А, ще има и психолози на корем...

  Някой ли кой да светне счетоводителя, че няма механизъм, който да нареди на съвета на директорите или на собственика на частната балница по какъв алгоритъм да разпределя приходите. Няма! Болниците са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, бе, Ананиев!! При това умишлено недофинансирани търговски дружества!

  Герб и Ананиев убиват здравеопазването, като бутат милиардите му по предпназначение.
  Както и във всичко останало...

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Като човек в сиситемата,как виждаш най добрия начин за реформа на Здравеопазването и финансирането и?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#] от "
  kapitalcho
  ":

  Както и във всички останали сфери:
  - спиране на корупцията;
  - честни конкурси;
  - строг контрол;
  - издигане на професионалисти;
  - достъпност на здр.помощ.

  Нищо от това няма да се случи, докато гербавата върхушка не вземе да търка наровете.

 • 4
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  До коментар [#1] от "D-r D":

  В Германия как има съгласувани нива на заплатите, които даже се цитират и в обявите за работа? (И за непълния работен ден също се цитира, проратно от съответната ставка). И тези заплати са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за съотвентия бранш и са установени с участието на синдикатите посредством колективно договаряне. Защо не може да има в България? Какво ни пречи? А, май няма да може да се краде вече,така безогледно!?

 • 5
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  А като за икономист решението е просто и то е:
  Определяне на потребността от здравни грижи,
  посредством работеща информационна система към НЗОК.
  Локализирането на потребностите на картата на страната
  (т. нар. Здравна карта),
  и после търгове за осигуряване на тези потребности и който предложи най-добра комбинация от качество/цена + там където няма достатъчно предлагане, създаване на защитени болници (напр. в Девин).Излишно е да твърдим,че при сегашните това е абсолютно невъзможно. Щото най-добре се лови риба в мътна вода, пък и едни 300 болници изведнъж ще станат излишни...
  Все пак настоящият министър не са го харесали от някое улично кръстовище, което е някакъв напредък.

 • 6
  antipa avatar :-?
  D-r D


  До коментар [#] от "
  Vassil Stoychev
  ":
  Намерили сте много неудачна област да срав нявате Германия с БГ. Там да има такова корумпирано управление? Да има олигарси? Да има нагласени обществени поръчки?

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Как го виждаш това на практика(нагледно с примери)?

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "kapitalcho":

  Не го виждам за съжаление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход