Две години CETA: канадските пържоли все още не са залели България

Въпреки прогнозите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че споразумението за свободна търговия с Канада ще е "тежък удар по българските животновъди", реалността е точно обратната

Канадските износители на земеделска продукция имат проблеми да изпълнят стандартите на ЕС
Канадските износители на земеделска продукция имат проблеми да изпълнят стандартите на ЕС    ©  Reuters
Канадските износители на земеделска продукция имат проблеми да изпълнят стандартите на ЕС
Канадските износители на земеделска продукция имат проблеми да изпълнят стандартите на ЕС    ©  Reuters

Само преди две години лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви за предатели всички български евродепутати (включително предшественика й Сергей Станишев), които подкрепиха Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (CETA). Тогава Нинова обясни, че споразумението "отваря широко и без никакви пречки вноса на ГМО в България", както и че позволява "голям внос на канадско месо, което е тежък удар по българските животновъди".

Самото споразумение влезе в сила условно на 21 септември 2017 г. (окончателно CETA ще влезе в сила след ратификация от националните парламенти), като от този момент се прилагат търговските му разпоредби, т.е. вече близо две години. Те премахнаха взаимни мита за 500 милиона евро годишно и според Европейската комисия до края на 2018 г. двустранната търговия е нараснала с 4.5% спрямо 2017 г.

След близо две години прогнозите, че Европа и в частност България ще бъдат залети от генномодифицирано телешко и пилета, третирани с хлор, се оказват, меко казано, пресилени. Вместо това към края на миналата година износът на земеделска продукция от ЕС за Канада е нараснал 4%, а като цяло търговският излишък на ЕК е достигнал 10 мрлд. евро през 2018 г. спрямо 6 млрд. евро през преходната година.

Основната причина да не се сбъднат пророкуванията за нашествието на канадските пържоли, както се и очакваше, са строгите норми на ЕС. Например през 2017 г. канадските износители на говеждо меса са използвали 2.3% от отредената им безмитна квота, докато през 2018 г. - 3.1%. В представения тази седмица отчет за приложението на Споразуменията за свободна търговия Европейската комисия отбелязва, че канадската страна е "изразила притеснения" от някои санитарни и фитосанитарни стандарти на ЕС, както и от изискванията за обозначаване на страната на произход на хранителните продукти.

От своя страна ЕК подчертава, че европейските износители на вино и сирене срещат проблеми, въпреки че според CETA Канада е трябвало да премахне квотните и извънтарифните ограничения.

Най-големият скок в износа на ЕС към Канада са отбелязали химическите продукти – 23%, следвани от машините и оборудването – 9.2%, и земеделието. Конкретно за България данните на Националния статистически институт показват спад на износа за Канада, но и драстично свиване на вноса, което подобрява търговското салдо на страната.