Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

И още: Кьовеши официално е европейски главен прокурор; Борисов свиква Съвета за сигурност заради Сирия

Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската офанзива в Сирия
Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската офанзива в Сирия    ©  Reuters
Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската офанзива в Сирия
Демонстрация в Лондон в подкрепа на кюрдите и срещу турската офанзива в Сирия    ©  Reuters

Седмицата в България започна без съществени новини. По света топ събитието е пренареждането на световните сили и напрежението с кюрдите и Сирия. Както и анализите на изборите в Полша и кметският вот в Будапеща. Европа продължава да гадае и дали ще има Brexit в края на месеца.

В страната предизборната кампания е направо незабележима извън платените дебати. Едно от най-видимите събития на деня беше дълго отлаганата поява на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев като свидетел по делото за продажбата на остатъчните дялове на ЕВН (какво каза вижте тук). А спящата от месеци антикорупционна комисия днес публикува странно решение, с което санкционира само един бивш мениджър за многогодишната практика в държавния енергиен холдинг директорите да са в бордове и на дъщерни дружества.

ТРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Кюрдите обявиха, че са сключили сделка с Москва и Дамаск срещу Ердоган

Кюрдските сили обявиха, че са сключили сделка със Сирия и подкрепящата я Русия, за да противодействат на турската офанзива. Това се случва часове след като президентът Доналд Тръмп нареди изтегляне на останалите американски сили от североизточната част на страната. По този начин се покачва несигурността за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а планът му за установяване на 30-километрова "зона за сигурност" в региона също е под въпрос. Ердоган от своя страна заяви, че Анкара е в преговори с Москва относно съдбата на стратегическия град Манбидж, а Кремъл не иска да мисли за сблъсък между руски и турски сили.

Опозицията проби хегемонията на Орбан на местните избори в Унгария

За пръв път от десетилетие насам Будапеща ще се управлява от опозицията, след като либералът Гергей Карачон победи подкрепения от управляващата партия "Фидес" Ищван Тарлош в надпреварата за кметското място. Добрите новини за унгарската опозиция не идват само от столицата - екзит половете показват успех и в други големи градове. Загубата в тях е силен удар по Орбан, но според анализатори това няма да се отрази на "Фидес", която има удобно мнозинство в парламента и се радва на висока подкрепа в по-малките населени места.

Лаура Кьовеши вече официално е първият европейски главен прокурор

Днес страните членки на ЕС взеха формалното решение за назначаването на бившия румънски антикорупционнен прокурор Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор. Кьовеши срещна силна съпротива, най-вече от собственото си румънско правителство, но в крайна сметка успя да се пребори за поста. Самата европейска прокуратура трябва да започне работа през ноември 2020 г.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия. В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международната сигурност.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

УЕФА ще разследва турския футболен отбор заради военен жест с козируване

УЕФА ще разследва турския национален отбор по футбол заради жест с козируване на играчите по време на мача с Албания, който Турция спечели, както и след срещата. Жестът бе направен след победния гол на Дженк Тосун. А след мача в профила на турския отбор в "Туитър" се появи и снимка, на която целият състав - играчи и треньори, козируват. Тя е съпроводена с текст, че победата се посвещава на "нашите смели войници". Подозренията са, че футболистите адмирират действията на турската армия срещу кюрдите в Сирия. Дисциплинарният правилник на УЕФА забранява използването на "жестове, думи, предмети или каквито и да е други средства за предаване на провокативни послания, които са от политическо, идеологическо или религиозно естество".