Расизмът и Борисов свалиха Бoрислав Михайлов

Скандалът от мача с Англия е резултат и от дългогодишното бездействие на БФС и държавата спрямо футболното хулиганство

В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов обясни, че такъв проблем в България не съществува
В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов обясни, че такъв проблем в България не съществува    ©  Анелия Николова
В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов обясни, че такъв проблем в България не съществува
В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов обясни, че такъв проблем в България не съществува    ©  Анелия Николова

Комбинацията между проявите на расизъм и срамната загуба на българския национален отбор по футбол от Англия, доведоха до подканата от премиера Бойко Борисов към Борислав Михайлов да си подаде оставката. Президентът на БФС се съобрази и с това сложи край на едно безлично и крайно неуспешно управление на българския футбол.

Поражението от Англия с 0:6 беляза най-слабата година в историята на националите, които нямат победа в рамките на 12 месеца. При управлението на Михайлов те никога не са се класирали за голям футболен форум, въпреки че в този период европейското първенство се разшири до 24 отбора (малко по-малко от половината държави в Европа). Но ако досега системният срив в представянето на българските национали и системното влошено състояние на клубовете (с изключение на "Лудогорец") бяха толерирани от управляващите, то комбинацията от расистки скандали пред чужденците и увеличаващото недоволство от резултатите на тима на Красимир Балъков накараха Бойко Борисов да се стресне. И отношението му към Михайлов се преобърна.

Двубоят с Англия беше спиран два пъти през първото полувреме след сигнали на английски национали за прояви на расизъм. Британските телевизии излъчваха кадри с фенове от агитката на "Левски", които правят нацистки знаци. По чудо мачът не беше прекратен, тъй като при трето спиране съдията е длъжен да прибегне към тази крайна мярка. Англичаните предупреждаваха в дните преди мача, че са готови на крайни мерки, ако забележат проявите на расизъм (термин, който във футболно отношение не се ограничава само с расови обиди, но и обиди на антисемитистка и друга основа). В този смисъл те бяха подготвени и вероятно свръхчувствителни на тази тема.

Реакцията от българска страна обаче беше в поза на обида. В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов обясни, че такъв проблем в България не съществува и че англичаните преиграват и нагнетяват атмосферата преди мача. Скандалът с расистки прояви на български запалянковци обаче не е изолиран случай. Той идва след години на нищоправене от страна на БФС и държавата по отношение на хулиганите, които посещават стадионите. Неведнъж националният отбор и "Левски" са били наказвани с финансови глоби, предупреждение, затваряне на сектори и дори на целия стадион заради подобни прояви.

Виновниците обикновено са едни и същи запалянковци на "Левски" с черни суичъри и качулки и досега никой никога не е успял да ги изолира от посещението на стадионите.

В опит да се справи с проблема правителството начело със спортния министър Красен Кралев обявиха за своя гордост промяната на закона за борба с футболното хулиганство. Но както обикновено става – приемането на нови мерки не струва нищо, ако те не се прилагат. Така най-проблемите запалянковци продължават да посещават стадионите и да създават проблеми за клубовете си и за националния отбор, от което страдат най-вече самите клубове и БФС. Този път обаче скандалът от мача с Англия придоби международен характер, а британското правителство призова УЕФА да разследва бързо инцидентите на стадион "Васил Левски".

Международният отзвук, както и растящото разочарование от състоянието на футбола вероятно бяха това, което накара Бойко Борисов да призове Михайлов да си подаде оставката. Правителството няма право да смени ръководството на БФС, защото това се смята за директна държавна намеса и съюзът може да бъде изключен от ФИФА. Но Михайлов показа, че на Борисов трудно се отказва.

Всъщност през всичките си години начело на правителството Борисов и спортният министър Кралев толерираха управлението на футбола, въпреки че видимо състоянието на играта в България се влошаваше. Те абсолютно категорично застанаха зад Михайлов на последния конгрес на БФС, когато конкурент за президентския пост беше Любослав Пенев.

Правителството и спортното министерство са и основните двигатели на проекта за домакинство на световно или европейско първенство – идея, за която в последните месеци не се чува нищо. Когато обаче срамът от случващото се в БФС стана по-болезнен и шумен, Борисов и Кралев решиха да сложат край на агонизиращото управление на Михайлов.