Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка

И още: Слави пуска телевизия "7/8TV"; Франция блокира Северна Македония и Албания за ЕС; БНБ разреши на Пощенска банка да погълне "Пиреос"

Нацистките и расистки скандирания на вчерашния мач в София получиха широк международен отзвук във всички големи медии по света.
Нацистките и расистки скандирания на вчерашния мач в София получиха широк международен отзвук във всички големи медии по света.    ©  Reuters
Нацистките и расистки скандирания на вчерашния мач в София получиха широк международен отзвук във всички големи медии по света.
Нацистките и расистки скандирания на вчерашния мач в София получиха широк международен отзвук във всички големи медии по света.    ©  Reuters

Днешният ден мина основно под знака на две новини – непредсказуемото развитие на ситуацията около турската военна кампания срещу сирийските кюрди и вторичните трусове след вчерашните расистки изстъпления на футболния мач България – Англия, който националният ни отбор загуби с позорното 0:6.

Вероятността турската операция "Извор на мира" да доведе до директен сблъсък между редовните армии на Анкара и Дамаск провокира спешна среща на съвета за сигурност към Министерския съвет тази сутрин. В условията на ескалиращо напрежение страната ни зае разкрачена позиция – за спиране на бойните действия, но и против санкции срещу Турция, ако не спре по-нататъшното нахлуване в Сирия. След заседанието премиерът Бойко Борисов дори намекна, че Анкара може да поиска активиране на член 5 на НАТО, който задължава всички съюзници да я защитят в случай на външно нападение.

Нацистките и расистки скандирания на вчерашния мач в София пък получиха широк международен отзвук във всички големи медии по света. По казуса се изказа дори британският министър-председател Борис Джонсън, който за момент остави вълненията около наближаващия Brexit и поиска светкавично разследване на UEFA и сурови наказания. Така че оттеглянето на председателя на БФС Борислав Михайлов едва ли ще е последният акорд на скандала около все по-деградиралия български футбол.

ПЕТ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

България не иска санкции срещу Турция заради Сирия

Правителството се обяви днес против евентуалното налагане на икономически санкции на ЕС срещу Турция заради операцията на Анкара срещу кюрдските сили в Северна Сирия, стана ясно след днешното заседание на съвета за сигурност към Министерския съвет. Причината за това според премиера Бойко Борисов е силната икономическа обвързаност с югоизточната ни съседка – стокооборотът между двете държави възлизал на "пет милиарда долара". Същевременно страната ни е категорично за спиране на военната операция, тъй като създава риск от хуманитарна криза и увеличава шансовете за нова бежанска вълна.

Борислав Михайлов подаде оставка след натиск от Борисов

Премиерът Бойко Борисов притисна Борислав Михайлов да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз (БФС), след като националният отбор допусна най-тежката си домакинска загуба в историята – с 0:6 от Англия. Михайлов първо отказа да направи това, а по-късно през деня реши да се оттегли след 14 години начело на БФС. България попадна в новините с расисткия скандал по време на мача, Борисов посъветва британците да са по-смирени в коментарите и обяви България за най-толерантната държава. Британското правителство обаче ще поиска УЕФА да проведе светкавично разследване.

Слави пуска телевизия "7/8TV"

Начало в най-скоро време на телевизията си "7/8TV" обяви шоуменът и лидер на партия "Няма такава държава" Слави Трифонов в специален клип, в който той спазва досегашната си политика срещу статуквото, срещу традиционните партии и политици, били във властта през годините. Видеото беше пуснато днес във "Фейсбук" профила на Трифонов. От екипа му засега отказват подробности дали телевизията ще е само онлайн, или ще бъде излъчвана и ефирно - очаква се това да бъде обявено в близките дни.

Франция блокира преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания

Франция остава на позицията си, че е твърде рано Северна Македония и Албания да получат дата за преговори с ЕС и положителен сигнал за членство може да се изпрати само дългосрочно. Според френския министър по европейските въпроси Амели дьо Моншалан "първото, за което трябва да говорим, е как Европа трябва да реформира начина, по който се разширява и преговаря". Коментарът й предполага, че Франция ще наложи вето на началото на преговорите и на Европейския съвет след няколко дни. Почти всички други членки на ЕС настояват, че Скопие и Тирана трябва да започнат преговори, за да бъдат окуражени да продължат с реформите.

БНБ одобри вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка

Очаквано управителният съвет на Българска народна банка одобри вливането на Банка Пиреос в Пощенска банка. Заявката, че ще остане само една институция, беше дадена още при обявяването на сделката за 75 млн. евро в края на 2018 г., както и при финализирането на покупката през юни 2019 г. След като вече и свиканите през септември общи събрания на двете банки формално одобриха вливането, няма други пречки и така, съдейки по пазарните дялове към средата на годината, Пощенска банка вероятно ще я завърши като четвърта по активи, близо до третата ОББ.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кралица Елизабет Втора сложи по-лека корона

Британската кралица Елизабет Втора скъса с традицията и на церемонията за откриването на новата сесия на парламента днес беше с по-лека корона вместо с по-тежката имперска, носена от нея преди това на същото събитие 64 пъти и направена за коронацията на баща й крал Джордж Шести през 1937 г. Имперската корона е инкрустирана с близо 3000 диаманта и тежи 1.3 кг. Миналата година във филм за BBC обаче 93-годишната кралица призна, че тя вече е "много тежка". Сега британският монарх носеше по-лека диамантена версия, известна още като короната на Джордж Четвърти.