Вечерни новини: Само три строителя за детската болница за 100 млн. лв., ВСС се прицели в Лозан Панов

И още: Ердоган постави условия за примирие с кюрдите в Сирия; Ще има ли сделка за Brexit; Масови протести в Барселона заради осъдените сепаратисти

Победител в търга за строителството на националната детска болница ще бъде избран до 40 работни дни
Победител в търга за строителството на националната детска болница ще бъде избран до 40 работни дни    ©  Цветелина Белутова
Победител в търга за строителството на националната детска болница ще бъде избран до 40 работни дни
Победител в търга за строителството на националната детска болница ще бъде избран до 40 работни дни    ©  Цветелина Белутова

Пореден не особено вълнуващ ден бе срядата в България. Продължават вълненията, а и въпросите без твърде ясни отговори около футболното унижение в мача срещу Англия в неделя и последвалата оставка на председателя на БФС Борислав Михайлов. Продължава и медийното внимание около австралиеца Джок Полфрийман, който снощи бе освободен от центъра за временно настаняване на мигранти в "Бусманци", но засега не може да напусне страната, защото му е взет паспортът. Самият той коментира пред медии днес, че е възможно да остане трайно в България, за да работи за защита правата на затворниците.

Зле се разви срещата между здравния министър Кирил Ананиев и медицински сестри, на която трябваше да бъдат обсъдени заплатите в сектора. Сестрите отказаха да напуснат сградата на министерството, докато не бъдат предприети конкретни действия за удовлетворяване на исканията им. Цели 4 часа по-късно те все пак излязоха, като заявиха, че "този път има желание за диалог и промени".

Светът също продължава да следи събитията в Северна Сирия, където Ердоган е подложен на натиск да отстъпи от офанзивата си срещу кюрдите. Висящ е въпросът ще излезе ли Великобритания от ЕС на 31 октомври със сделка за Brexit, а надеждите за отговор се очакват от среща на европейските лидери утре и вдругиден.

ТРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Слаб интерес на строителните компании за новата детска болница в София

Само три оферти са подадени в търга за национална детска болница в София за внушителните 95.4 млн. лв. - те са от консорциуми с водещи участници българските компании "Главболгарстрой", "Трейс груп холд" и "Климатроник", като победител ще бъде избран до 40 работни дни. Поръчката предизвика спорове още при обявяването ѝ през лятото, защото здравното министерство иска строителят да реконструира недостроените и изоставени стари три корпуса до "Майчин дом" вместо да се съборят и на тяхно място да се изгради нова болница. Идеята бе остро критикувана от проектанти и архитекти, тъй като не е еднозначно мнението дали постройките са достатъчно здрави - първата им копка е от 1978 г., а стоманобетонните конструкции са от 1991 г., и вероятно по тази причина иначе апетитната поръчка не събира достатъчно интерес.

Съдийската колегия на ВСС се прицели в Лозан Панов

Десет от 14-те членове на съдийската колегия на ВСС определиха в своя позиция обръщението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод казуса "Полфрийман" като недопустимо нарушение на независимостта на българския съд и опит да бъде поставен "на колене" конкретен съдебен състав. Те го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионален дълг и чест", като зад тази формулировка се крие и намек за оставката му. В понеделник Панов обяви публично позицията си, че Джок Полфрийман е задържан незаконно в бежанския център в Бусманци, че според него политическата и медийната кампания срещу съдиите, пуснали предсрочно австралиеца, е преминала всякакви граници, и призова своите колеги съдии от ВКС, от които се чака решение по искането на главния прокурор за възобновяване на делото и отмяна на освобождаването на австралиеца, да се произнесат възможно най-бързо, без да се страхуват.

Ердоган постави условия за примирие с кюрдите в Сирия

Офанзивата на Турция в Североизточна Сирия може да бъде прекратена, ако кюрдите в региона спрат въоръжените действия и се оттеглят от планираната зона за сигурност до сряда вечерта, обяви президентът Реджеб Ердоган. Русия постави условие на Ердоган, че турската армия не бива да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на операцията. Според Кремъл сблъсъци със сирийската армия биха били "неприемливи" и Москва ще направи всичко възможно да ги избегне.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протести със сблъсъци и поражения в Барселона заради осъдените сепаратисти

Четиридесет хиляди демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г. Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона, като протести имаше и в други градове. Седемдесет и четири души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще излезе ли Великобритания от ЕС на 31 октомври със сделка за Brexit

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, а ключовата среща на европейските лидери ще се проведе на 17-18 октомври. Тя се възприема като последния шанс за двете страни в преговорите да постигнат споразумение. От дни се водят интензивни преговори между Лондон и Брюксел, но досега реален пробив все още не е постигнат, въпреки че надеждите за него остават. Ако двете страни не се договорят, най-вероятно Великобритания ще поиска удължаване на преговорите до 31 януари 2020 г.

ЕДНО КЪМ ЕДНО ЗА ФУТБОЛНАТА ДРАМА

"Нямам и думи да се изразя за тази секта там горе (БФС). Алкохолизирана секта, затворена. Там не може да се пипа. То по-лесно е да влезеш в Светия синод, отколкото там."

Собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев пред БНТ по повод скандалите около БФС

"Футболното хулиганство не е оправдано. Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката."

Красимир Каракачанов, вицепремиер и военен министър, сравнява пред журналисти футболните хулигани с протестиращите природозащитници

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол, и вчерашните действия са блестящо доказателство за това."

Президентът Румен Радев

МЕЖДУВРЕМЕННО НА ДРУГА ПЛАНЕТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изкачи на бял кон най-високия връх на Корейския полуостров - планината Пектусан, смятана от севернокорейците за свещена, съобщи днес държавната осведомителна агенция КЦТА. "Възседнал коня на върха на планината Пекту, той с дълбоки чувства си припомни пътя на тежката борба, изминат от него заради едно велико дело - изграждането на най-могъщата страна с вяра и воля...", се казва в съобщението. Пектусан, или в превод от корейски "планина с бял връх", е най-високата точка на Корейския полуостров - 2750 м над морското равнище.