Новият брой:
Какво се случва в държавата

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето    ©  Юлия Лазарова
Протести срещу демонизираната Стратегия за детето продължиха и след като тя бе оттеглена, защото според организаторите им "философията" на документа е залегнала в Закона за детето    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Паниката, че държавата ще отнема деца и ще ги дава на норвежците, е обхванала хиляди българи.
 • Истерията бе умело нагнетявана от ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти.
 • Зад огромния шум в социалните мрежи все пак се различават групите и хората, провокирали с месеци страховете на хората.

Антиутопията "Стратегия за детето, или как държавата ще ни вземе децата и ще ги даде на норвежците" е боксофисът на годината. Толкова успешен, че затъмни хоръра "Истанбулската конвенция - джендърът идва". Не става дума просто за ромската истерия в Сливен и други градове, в които хората от махалите спряха децата си от училище, за да не бъдат взети и дадени на норвежци. Хиляди българи вече искрено се страхуват, че социалните служби могат да направят това и с техните деца, стига да поискат - по донос и без съд.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

28 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vinetu avatar :-|
  vinetu
  • - 9
  • + 13

  Докато противниците на "стратегията" посочват конкретни членове в закона, типичните аргументи на "стратезите" са ad hominem, обиди и общи приказки.

  Нередност?
 • 2
  cxi30623906 avatar :-|
  cxi30623906
  • - 8
  • + 10

  Добре де, приемеме, че РОД, АОЦ, всякаквите там пастори и т.н. верно са рубладжии и хибридчици, пратени от Путин да сринат либералния ред.

  Дори при това положение, наистина ли не разбирате защо хората са меко казано скептични към допълнителна намеса на бюрокрацията в живота им? Самите вие с право громите правосъдната система, обществените поръчки, изпълнителната власт, местната власт. Защо си мислите, че социалните служби са нещо по-различно от повсеместната корупция, простотия и алчност?

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 16
  • + 11

  Разбира се, че български деца няма да се изнасят в клетки за Норвегия!

  И това е единственото, с което съм съгласен с авторката на тоя пасквил. А е пасквил, защото в него освен пренебрежителни коментари и унизителни квалификации към част от противниците на Норвежкия модел - друго няма. Няма едно-единствено изречение за доводите на тия, дето отхвърляме налагането на чужд модел в БГ. Пък и доводи в своя полза авторката също не дава.

  Дебат няма, има омаскаряване.
  Капитал та дрънка! Пълно падение!

  Че кой ще повярва на тия глупости, че чрез т.н. ювенална юстиция Путин иска да разруши НАТО и да вземе пресъхващите нефтени полета на Норвегия? На неосвидитилстван ще му е неудобно да постави името си под такива скудоумици.

  Майките от махалите в Сливен, Ямбол и Карнобат с кожата си почувстваха заплахата от нашествието на неолибералните еничари., които се изтягат из тая газета.
  Техните деца са таргета - "деца в риск". И тъй като в БГ едва ли има толкова мераклии да осиновяват отнетите от семействата им сополиви циганета, уреждането на тяхното задгранично (в Норвегия?) осиновяване ще се превърне в много доходен бизнес на ратуващите за тази промяна НПО-та.
  Нищо, че се родее с търговията с роби.
  Парите не миришат...

  Какво представлява т.н. норвежки модел, за който авторката дума не казва?

  Началото е поставено през 1992 г, когато в Норвегия е основана Барневернет – тамошния аналог на българската Агенция за закрила на детето. В норвежкото законодателство се налага концепцията, че интересите на детето са различни от интересите на семейството/родителите. Така държавната Барневернет се самоназначава за адвокат на детето спрямо неговите родители и е овластена от законодателя да преценява къде е най-добре да бъде отглеждано детето – при родителите, в приемно семейство или в институция.

  Това каза в прав текст в речта си пред Генералната асамблея на ООН външната Захариева, че държавата ще отстоява интересите на детето, а не на родителите му или семейството...Български вицпремиер е първопроходец на норвежкия модел в БГ.

  В Норвегия социалната дейност по отношение на децата е в частни ръце и се държи от чужди и местни НПО-та. Държавата излива огромни пари в тия структури
  В норвежкото законодателство е въведено безкрайно обтекаемото понятие „дете в риск“. Такова понятие вече има и в българското законодателство. Щом едно дете е обявено от Барневернет за дете в риск, това е основание то да бъде отнето от родителите му.

  Какви могат да бъдат основанията ли?
  През септември 2008 г норвежката Странд Лобен ражда тежко първото си момче. Месец по-късно то е обявено за дете в риск, защото теглото му е паднало под някакви норми на Барневарнет и й е отнето. Впоследствие са отнети и родителските й права и детето е дадено за осиновяване. Лобен губи всички дела, които води пред норвежки съдилища. Обръща се към ЕСПЧ в Страсбург, който през септември т.г. се произнася, че детето е отнето неправомерно. Норвегия не се съобразява с решението на съда.

  Това е в Норвегия.
  А какво се случва в България. Същото...

  През последните години тихо и встрани от общественото внимание законодателството чрез поправки на съществуващи текстове в ред закони се променя стъпка по стъпка. Основните насоки са като в Норвегия: въвежда се понятието „дете в риск“ , което е нещо различно от „жертва на насилие или експлоатация“.
  Съгласно § 1.т.11 от Допълнителните разпоредби към Закона за защита на детето (ЗЗД) “дете в риск” е дете, което:
  “.. е жертва на … насилие, … в или извън семейството му …. “;
  Какво е “насилие” пък е дефинирано в § 1 на Правилника за прилагане на ЗЗД:
  1. "Насилие" над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване ... водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда.
  2. "Физическо насилие" е …. причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето.
  3. "Психическо насилие" са всички действия, … като подценяване, подигравателно отношение, заплаха, дискриминация, отхвърляне или други форми на отрицателно отношение, както и неспособността на родителя, настойника и попечителя или на лицето, което полага грижи за детето, да осигури подходяща подкрепяща среда. …”

  С други думи няма дете, което да не може да се обяви за „дете в риск“!!! Дори и вашето... Стига някой да му се нагледа...

  На 1 януари догодина влизат в сила поправките в Закона за социалните услуги, (чл. 29, 30 и чл. 31) с които широко се отварят вратите на частни доставчици на социални услуги, което ще осигури на ратуващите за това НПО-та милионна бюджетна издръжка. Както е в Норвегия.

  И както и в Норвегия, в българския ЗЗД е предвидено създаването на „мултидисциплинарен екип“, който да взема решение кое дете е в риск и как да бъде защитено. В този „екип“ законът предвижда да участва и „доставчикът на социална услуга“. Това е абсурден конфликт на интереси! Тези, които получават милиони от държавата, за да предиставят „социална услуга“ , ще определят „жертвите“ на тази услуга...

  И последно: зад норвежкия модел за дехуманизация на семейството и обществото в България стоят същите структури, които с всички сили опитаха да ни натрапят Истанбулската конвенция: НПО-та, издържани от чужди фондации, неолиберални медии и персони, ЛБГТ организации.

  Схващате ли приликите?
  Разлики няма, защото и в двата случая мишената са вашите деца.
  За щастие нашите порастнаха.

  Нередност?
 • 4
  our12595545 avatar :-P
  our12595545
  • - 10
  • + 8

  от 2021 до 2027 България ще получи поне 4 милиарда за развитие на човешките ресурси, които освен по пряко предназначение ще се използват и за (цитирам г-жа Русинова зам министър от МТСП ) "деинституционализацията и затваряне на всички домове за деца и възрастни" За какви други дейнсти ще има финансиране може само да се предполага. Та в тази връзка съвсем нормално всички родители изведнъж се оказаха неспособни да осигурят най-доброто развитие за децата си, та се налага платени доставчици на социални услуги спешно да се намесват и да спасяват децата от родителите им, а всеки дръзнал да надигне глас да бъде обявяван за untermensch.

  Нередност?
 • 5
  jcq51592520 avatar :-|
  jcq51592520
  • - 13
  • + 8

  Капитал защитава нацитката престъпна банда за бързо и насилствено отвличане на деца Барневерн(наследника на Лебенсборн, подобна извратеност, действала в Третия Райх на Хитлер), която е прикрита зад "Защита на децата"! Барнерверн(Лебенсборн) идеологията НЕ е мнение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  СТОП НА БАРНЕРВЕРН(ЛЕБЕНЕСБОРН) ИДЕОЛОГИЯ!
  СТОП НА АНТИСЕМЕЙСНИТЕ ПОЛИТИКИ И ЗАКОНИ!
  ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА! НЕ НА КРЪВНИЯ ДАНЪК!
  ДЕЦАТА НИ НЕ СА ЗА ПРОДАН!

  Нередност?
 • 6
  jcq51592520 avatar :-|
  jcq51592520
  • - 11
  • + 7

  Колкото до Русия и Путин - за съжаление отровата на Барневерн(Лебенсборн) е стигнала и там , и там се отвличат деца , даже имат сътрудничество с финландската Барневерн, която не се различава от норвежката! Така, че за съжаление и Путин е либераст и прилага антисемейсни политики! Важи и за Тръмп,важи и за Меркел, и за Солберг, и за Макрон, и за Борис Джонсън!Аз съм БЕЗКОМПРОМИСЕН към всеки, който прилага антисемейни и антидетски политики и закони!


  В България ще се противопоставим силно, защото ние българите сме преживели 500 години кръвен данък и ще направим всичко, което е по силите ни ВТОРИ КРЪВЕН ДАНЪК ДА НЯМА!

  Нередност?
 • 7
  jcq51592520 avatar :-|
  jcq51592520
  • - 13
  • + 9

  Материалът е жалък либерстки пасквил пълен с дезинформация!

  Нередност?
 • 8
  jcq51592520 avatar :-|
  jcq51592520
  • - 9
  • + 7

  Който иска да провери кое е истина и кое е лъжа може да го направи като прочете Държавен Вестник брой 24 от 22 Март 2019г. и ДВ брой 37 от 7 Май 2019г. !Там всичко е написано!

  Нередност?
 • 9
  xfh59608894 avatar :-P
  xfh59608894
  • - 8
  • + 9

  Точно грантаджии, получаващи милиони от чужда правителствена фондация с цел да променят общественото мнение чрез внушения и пропаганда, да пишат за "хибридчици" и "пропаганди" е леко цинично, нелепо и комично ...

  Нередност?
 • 10
  ogp03622986 avatar :-|
  Al Tatzov
  • - 8
  • + 8

  ЛЕВИЧАРСКАТА ПРОПАГАНДА НЕ МЛЪКВА

  Имам смътното чуство, че се връщам във времето и чета официоза Работническо дело - същите инсинуаци, лъжи и етикети, същата "прогресивна" риторика...
  То няма нищо чудно, идеологията в сърцето си е същата.
  Левичарите неомарксисти вече захапаха България. Огромни финансови потоци се изливат към НПО-та, държавни структури и физически лица. Усилено се купуват съвести и се поръчват медии. В СУ вече има курс по джендър-идеология и по "История на жените", а в училищата и детските градини бавно прониква неомарксизма...От повече от 10 години купени структури в държавната администрация подготвят неомарксистки нормативни актове (виж следв материал)
  Ако искате фактите, вижте ги по-долу. Тъкмо ще разберете защо адвокат Маркус Рейкерос има интересна биография и защо е осъждан няколко пъти:

  Мариус Рейкерас Норвегия
  https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/445653486067052/

  Габриеле Куби Германия https://www.youtube.com/watch?v=3CqyBXbAA9Y&fbclid=IwAR1jr9cwtKG0BD_Nd5mTtfHAwCPXcfnwR084E25feKfcT77ek3BT6sxzyLE

  Адв Виктор Костов https://www.youtube.com/watch?v=7nVF2aOB4c8&fbclid=IwAR3mbLmjjN4RQ_e30Lq2LwU0-a_mrWDnrE7-MPUJxk4G7jMrH18b5FfraCI

  Тимотеус Зих Полша
  https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/2676187209069645/

  Бьорн Корф Австрия
  https://www.facebook.com/2658770244198317/videos/450625139133226/

  Нередност?
Нов коментар