Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 18 окт 2019, 13:00, 4636 прочитания

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Голямата софийска интрига

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

В началото на октомври журналисти от "Капитал" прекараха по един ден с четирима от водещи кандидати за кмет на София. Тук сме събрали отговорите им на някои от въпросите, които читателите на "Капитал" зададоха по ключови теми като замърсяването на въздуха, проблемите на градски транспорт, дълговете на "Топлофикация София", обещаната от всички дигитализация на Столичната община и презастрояването на града.

Замърсяване на въздуха


Каква програма ще въведат кандидатите за ограничаване на изгарянето на твърди и замърсяващи горива за битови нужди.

Фандъкова: "Защитили сме проект, с който може да подменим на 20 хил. домакинства отоплението с екологично такова - парно, газ, климатизация, пелети. При първото проучване обаче желание изявиха само 600 домакинства, при положение че всичко е напълно безплатно.Трябва желание и от хората."

Манолова: Липсата на интерес не е извинение. Общината трябва да проведе информационна кампания, "от врата на врата, ако трябва", за ползите от екологичните уреди за отопление. "Всички зони с високо замърсяване могат да бъдат проверявани от мултидисциплинарни екипи на Столичната община, общинска полиция, дори МВР. Там, където се горят дограма, дрехи, автомобилни гуми, да следват санкции."Игнатов: "Трябва да се фокусират инвестиции в топлопреносната мрежа и съществуващи и нови съоръжения, като "Топлофикация" да се превърне от монополист в истинска комунална услуга, която да се ползва от повече хора. "Това е и единственият начин да спрем горенето на дърва и въглища, което води до замърсяване на въздуха в града."

Бонев: "Планът за отказване трябва да бъде дългосрочен и ясен, с цялата възможна подкрепа към хората, които се отопляват по този начин. Да се търсят възможности за нискоемисионни начини на отопление, включително чрез "Топлофикация", и разширяване на топлофикационната мрежа след преструктуриране на дружеството."

Градски транспорт

Какви планове имат кандидатите за оптимизиране на сегашната транспортна схема и развитие на по-достъпен и адаптивен градски транспорт.

Фандъкова: "Важна мярка, която изпълнихме, е подмяната на превозните средства на градския транспорт. Вече 90% от автопарка е обновен и продължаваме в тази посока с нови поръчки за електробуси. Разработихме и проект за довеждащ електротранспорт в кварталите, като постепенно съкращаваме и интервалите по натоварените линии. Също така разширяваме бус лентите, от които ефектът е видим, когато поставим камери."

Манолова: "Градският транспорт трябва да стане бърз, удобен и комфортен, с обмислени разписания и да е достатъчно начесто, за да се ползва от гражданите - сега само се говори за буферни паркинги на крайните спирки на метрото. Липсата на шофьори не може да бъде оправдание - вижте как изглеждат съблекалните на шофьорите на градския транспорт и в какви условия работят. Ще има хора при подобрени условия и възнаграждения." Също набляга, че трябва да се инвестира в трамвайния транспорт и градската железница.

Игнатов: За градския транспорт трябва да се прилагат умни градски системи. Това включва дигитална връзка и синхронизация между различните диспечерски системи, така че, когато човек пристигне с метрото и излезе от станцията, да хване автобус, а не той току-що да е тръгнал и да чака още 10 минути. Налага се и оптимизация на линиите и довеждащия транспорт, за да не вървят автобусите успоредно на метрото.

Бонев: "Повече транспортни средства, които да се движат по повече линии, защото единственият начин хората да предпочетат него пред автомобила си е да е бърз и редовен. Това става чрез обособени коридори, повече бус ленти и трамвайни ограничители. Нашият фокус е върху развитието на трамвайната мрежа. Предвиждаме закупуването на 100 нови трамвая по рамков договор, както и повече газови съчленени автобуси със стандарт Евро 6."

"Топлофикация София"

Ще се връщат ли натрупаните 860 млн. лева дългове на "Топлофикация" и как може Христо Ковачки да бъде изкаран от дружеството.

Фандъкова: "От една страна, това което направихме, е, да се даде възможност за диверсифициране на доставките на природен газ, така че да се плаща по-малко. От друга, е промяната в структурата на управление. През лятото общинският съвет прие доклад, с който се предлага да се започне процедура по намирането на т.нар. външен мениджмънт, който да привлече сериозен и авторитетен инвеститор." За договора с фирмата на Ковачки казва, че е поръчала проверка и чака резултати.

Манолова: Трябва от дружеството да се изкара "частният субект", който купува ток евтино от "Топлофикация" и го продава скъпо на гражданите. Вместо това "Топлофикация" трябва да извършва продажбата на ток и да прибира печалбата от нея, за да се заздрави дружеството. Според Манолова общинското дружество е било източвано от общинския съвет и преди в него да заиграе Христо Ковачки.

Игнатов: "Топлофикация" трябва да се преструктурира и дейностите трябва да се разделят на трите основни - генерация на топло- и електроенергия, преносна мрежа и търговия." По този начин ще се види къде са загубите и проблемите, за да се предприемат оздравителни мерки. Печалбите на дружеството трябва да отиват не при посредници като Ковачки, а в самото дружество.

Бонев: "Топлофикация" трябва да се преструктурира, да се смени ръководството и "да не се допускат излишни посредници, като например фирмата на Ковачки." Според него си струва да се провери кои партии в Столичния общински съвет са гласували за назначението на надзорен съвет в "Топлофикация", чрез който общината се отказва от правото си на директен контрол над дружеството.

Дигитализация на общината

Какви са плановете и очакванията за дигитализация на Столичната община.

Фандъкова: Следва да се създаде специално звено със зам.-кмет координатор и екип от IT сектора, както и консултативен съвет за дигитализацията. Голям проблем според нея е, че всички системи досега са създавани на парче и свързването им изисква промени в законодателството.

Манолова: "Столичани трябва в реално време да могат да виждат всички детайли по обществените поръчки - кой е гласувал за тях, какво целят, колко струват и какви са сроковете по тях." Манолова също обещава "електронни референдуми с консултативен характер".

Игнатов: "Първото е дигитална работа на цялата община, което означава изграждане на цялостна система не само за електронно деловодство, но система за управление на процесите. Всички преписки, жалби, молби, които се подават от гражданите, трябва да влизат в тази система, за да може кметът и общинският съвет да имат ясна картина къде какво става, колко време отнема, кои процедури са тромави."

Бонев: "Документооборотът например се случва чрез принтиране и сканиране и липсва четивност." Според него първо трябва да се случи оптимизация на съществуващите процеси, като администрацията се подготви да работи с виртуална идентичност и електронни подписи, "за да не се размятат папки и документи из целия град".

Презастрояване

Как точно кандидатите смятат да променят общия устройствен план в борба с презастрояването на квартали като "Младост".

Фандъкова: В момента общината работи "случай по случай, там, където е наистина драстично. На последната сесия на СОС се е взело решение да се обезщетят 5 собственици на междублокови пространства в кв. "Младост", но процесите вървят бавно заради големия частен интерес.

Манолова: "Трябва да се отвори устройственият план, да има обществено обсъждане, да има ясно отношение към собствениците." Необходими са справедливи обезщетения за законни собственици в адекватни срокове - нещо, което в момента общината не прави. София трябва да се развие на север, като общината да инвестира в инфраструктура.

Игнатов: Модерният град трябва да бъде полицентричен, с бизнес центрове на пешеходно разстояние от жилищните. Това според Игнатов не се случва заради общинската "катастрофа с отчуждаването на имоти. "В бюджета остават средства, които не се реализират и на тази база намаляват бюджета за следващата година. От друга страна предлагат на собствениците жълти стотинки, които обжалват, и става един затворен кръг - нито плащат на хората, нито свършват работа."

Бонев: Презастрояването на места като "Младост" се дължи на липсата на достатъчно зелени площи или на тяхната поддръжка. Той предлага изграждане на нов северен квартал "Нова София", изцяло на общински терен. "Така нуждата от отчуждаване отпада и общината ще заменя по специален механизъм проблемни имоти в презастроени квартали с готови за строеж имоти в този нов квартал."

* Използвани са въпроси на Христо Ценев, Николай Любенов, Людмил Йоцов, Георги Георгиев и др.

Капитал #42

Текстът е част от новия брой на седмичния Капитал (18-24 октомври). В броя ще прочетете още:

- Балканска телекомуникационна компания
- Втори опит: Келнер взима bTV
- Да сготвиш Боби Михайлов

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума

НАП претендира за вземане от 135 хил. лв., а причината е ползван данъчен кредит за ремонт на имота

27 май 2020, 864 прочитания

Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси 1 Вечерни новини: Мерките се разхлабват още, нова вълна оптимизъм на световните борси

И още: В сряда ЕК ще представи идеята си за Фонд за възстановяване; Германия ще помогне на Lufthansa с 9 млрд. евро

26 май 2020, 2409 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово

Обектът се строи от шест години и се забави по ред неочаквани причини. Трябва да е готов през ноември

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10