Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

ЕК раздели България от Румъния, но обещава наблюдение и за в бъдеще

Страните членки тепърва ще си кажат мнението, но ЕК предлага София да излезе от досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка

Reuters    ©  Reuters
Реално от решението на ЕК може да е доволно само българското правителство.

След дванадесетгодишна сага наблюдението на Европейската комисия (ЕК) над България и Румъния, което трябваше да подтикне двете страни да изпълнят минималните стандарти на ЕС за качество на правосъдието, борба с корупцията и организираната престъпност, приключва, но само за София. ЕК обяви, че страната е изпълнила целите, поставени през 2006 г. в Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), докато Букурещ има още работа. Накратко това означава, че занапред България няма да е подложена на унизителната процедура и, както подчертаха от ЕК, ще премине в новия механизъм за наблюдение на върховенството на правото, който ще се отнася за всички 27 страни членки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  realismisthename avatar :-P
  realismisthename
  • - 4
  • + 2

  Липсват коментари.
  Щяха ли да липсват, ако резултатите бяха обратно и статията беше “отпада за румънците, за нас остава”.
  Не, нямаше.
  Как ми липсва редовната тирада за “не мое ги стигнем романцити”.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#1] от "realismisthename":

  За разлика от румънците, ние никога не сме имали напредък, който да унищожаваме. Там тече активна кампания за разрушаване на всякакви постижения на прокуратурата. Слава Богу, приключиха с крах за правителството.

  Никога няма да ги стигнем румънците, въпреки че вървят назад. Половината министри са ни за затвора. Дори националния предател Красимир Първанов, след като набута България със стотици милиони - даже не го разследват. Те това е.

  ЕС не му пука. И да измислят санкции, те ще са за Полша и Унгария. Ние сме удобни. Полезни идиоти.

  Нередност?
 • 3
  aly02306991 avatar :-|
  aly02306991
  • + 2

  До коментар [#1] от "realismisthename":

  Сериозно ли приемаш, че мониторинга отпада заради някакъв напредък. Да си чул или видял, някое дело срещу държавен служител(депутат, кмет, главен прокурор, председател на КПКОНПИ и т.н.) да е завършило с ефективна просъда? Нали не си или си толкова наивен, че да вярваш, че всичките от изброените са чисти като планинска вода и въпреки тоновете доказателства си джиткат на свобода доволно забогатели с парите на данъкоплатците. Аз като гражданин искащ промяна и справедливост, държа мониторинга да продължи да съществува, поне докато не почне да работи правосъдната система. За момента няма никакив признаци това да се случва, дори напротив. Бих бил благодарен, ако получа по аргументиран коментар от теб по въпроса и също така защо лъха толкова голям позитивизъм от новината?

  Нередност?
 • 4
  finland avatar :-|
  Finland
  • + 1

  До коментар [#1] от "realismisthename":

  Скоро сравнявал ли си минималната заплата в Румъния и България, както и БВП на глава от населението в двете?

  Нередност?
 • 5
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#3] от "aly02306991":

  "Да си чул или видял, някое дело срещу държавен служител(депутат, кмет, главен прокурор, председател на КПКОНПИ и т.н.) да е завършило с ефективна просъда? Нали не си или си толкова наивен, че да вярваш, че всичките от изброените са чисти като планинска вода и въпреки тоновете доказателства си джиткат на свобода доволно забогатели с парите на данъкоплатците"

  Не оспорвам нищо от написаното. Имаме още много, много път да извървим и са нужни присъди на депутати, кметове, прокурори, председатели и т.н. Не вярвам, че са чисти като планинска вода, даже някой от локва на главен булевард са по-мръсни.
  Но нали не вярваме, че същите в западна Европа, Щатите, Раша, Китай, Австралия и т.н. са чисти като планинска вода, надявам се не вярваме, че те ходят с колелета на работа, винаги са честни, а заплатата си я даряват за деца в нужда.


  "Аз като гражданин искащ промяна и справедливост, държа мониторинга да продължи да съществува, поне докато не почне да работи правосъдната система. За момента няма никакив признаци това да се случва, дори напротив." - аз също ще се радвам мониторинга да продължи.
  Но има и моменти, в който трябва да седнеш и да си кажеш - БРАВО, постигаме нещо, на прав път сме (по-прав от Румънския, със сигурност).
  Важно е човек да си знае кусурите, но е важно и да има някаква самооценка, само-уважение.
  При нас се получава само едно скимтене, оплакване до небесата, от което ми писна на крачола. Нито положението при нас е ТОЛКОВА зле, колкото се скимти, нито положението на други места е ТОЛКОВА по-добре - колкот се скимти.

  Ганьо е мрънкалник. Нито работи толкова, колкото хората на запад, нито живее толкова стресиран живота, нито прекарва 3 часа и 30 минути на ден в градския, нито е толкова беден, колкото се изкарва.
  Българските заплати са по-добри от румънските, стандарта ни е по-добър, и перспективите за КАДЪРНИ хора са ПОВЕЧЕ.

  Няма да засягам МРЗ, защото не ми пука за посредствени боклуци, надяващи се възнаграждението им да бъде определено от другиго (държавата, профсъюзи и тем подобни).
  В Дания минимална заплата няма.
  Тези в България, които получават МРЗ - не работят даже и за нея.


  Аргументите ми са, че при нас не е толкова зле, колкото се търби, на други места не е толкова добре ,колкот се търби и общо-взето ако мислиш, че си боклук - ти непременно и с гаранция - ще станеш такъв. Българина се смята за такъв. Аз не съм съгласен, че сме такива и ми писна да слушам как сульо и пульо са били по-добре. По-добре дръжки, румъния е една дупка.

  Ние имаме много работа пред нас, но е хубаво и да си казваме браво, от време на време.

  Нередност?
 • 6
  pcx54625434 avatar :-|
  pcx54625434
  • + 1

  До коментар [#5] от "realismisthename":

  Разликата между 20-те% най-бедни и 20% най-богати в Словения е 3 пъти, а в България 8 пъти. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/8516131/Income+inequality/680c01d6-2c69-4ccb-9bc2-7f8ccdf0aa0c?t=1524728440168

  В Русия като стана 7 пъти, всички я плюха, а тука ти обясняват че България при 8 пъти не е толкова зле. Нищо че поне 3 милиона българи живеят в страшна мизерия.

  ПП. В Дания няма МРЗ, но с колективените трудови договори има по отрасли и са договорени добри условия на труд, Нищо общо с това у нас.

  Нередност?
 • 7
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#6] от "pcx54625434":

  Няма кадърен, работен, не-мързелив човек който да е в тези 20% най-бедни, за които говориш.
  20-те процента най-бедни са такива по техен избор или по-точно избора им да не си дават зор, да не се изпотят случайно от работа, да не хванат пневмония.

  Хубаво говорим за по-богатите от нас с парички, а е добре да се замислим дали и те са толкова "хилави" като нас, че винаги се разболяват лятото и покрай национални празници и дълги уикенди?

  Ако говорим за тези 20-те процента, бедните, те нямат никакви умения и не могат да правят нищо, което аз и ти също не можем да вършим след 2-часов инструктаж. Еми с толкова акъл и толкова работа - толкова заплащане.

  Нередност?
 • 8
  pcx54625434 avatar :-|
  pcx54625434
  • + 1

  До коментар [#7] от "realismisthename":

  Първо в тези 20% влизат и пенсионерите. Не мисля че всички са неквалифицирани и не знам какъв избор имат. Може би да си търсят работа в jobs.bg?

  Второ - предполагам че долните 20% са едни и същи и в Чехия и в България, но в другите държави системата не е такава и не знам какво общо има този аргумент.

  Трето - това води до много други проблеми (в Словения демографска криза няма, а в България никой не знае до къде ще стигне).

  Освен това така сплотено общество не се създава. Най-малкият напън от вън може да ни довърши. В Чехия, Словения и Словакия въобще не са глупави. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/8516131/Income+inequality/680c01d6-2c69-4ccb-9bc2-7f8ccdf0aa0c?t=1524728440168

  Нередност?
 • 9
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#8] от "pcx54625434":

  Разкажи ми за пенсионерите с 3-стаен на Ръковска, живеещи в собствено жилище за 260 000€ и получаващи помощи за отопление през зимата, защото са бедни и пенсията им ниска. Интересува ме живо.
  Или за тея на държавна хранилка, пенсионирали се на 41, колко тежък живот водят.

  Останалото е същото:
  Ако говорим за тези 20-те процента, бедните, те нямат никакви умения и не могат да правят нищо, което аз и ти също не можем да вършим след 2-часов инструктаж. Еми с толкова акъл и толкова работа - толкова заплащане.

  Хубаво говорим за по-богатите от нас с парички, а е добре да се замислим дали и те са толкова "хилави" като нас, че винаги се разболяват лятото и покрай национални празници и дълги уикенди?

  Няма кадърен, работен, не-мързелив човек който да е беден.

  След като толкова сочиш колко много бедни има при нас - явно има твърде много некадърни, неквалифицирани, мързеливи и често боледуващи покрай национални празници и почивки в Гърция.
  На тях - само те могат да си помогнат.

  Нередност?
 • 10
  pcx54625434 avatar :-|
  pcx54625434

  До коментар [#9] от "realismisthename":

  В Словения живеещите в собствени жилища са почти същият процент. Изненадах се като в Дненик четох статия как почти 90% от хората в Словения и Хърватия живеели в къщи (беще нещо от сорта на 80% в еднофамилни и 8-9% в двуфамилни къщи). Явно там Тито не е бил фен на панелките.

  Толкова ли не забелязваш, че ти давам пример с източноевропейски държави, а не със западноевропейски? Почти във всички източноевропейски държави процента живеещи в собствени жилища е висок.

  Наистина ли вярваш че долните 20% в Словения са почти три пъти по кадърни от долните 20% в България и сами са си извоювали стандарта? И наистина ли сами могат да стопят разликата?

  Нередност?
Нов коментар