20:4 за Гешев след 10-часов режисиран спектакъл. На ход е президентът

Как премина заседанието на ВСС за утвърждаване на следващия главен прокурор

След рекордно 10-часово заседание Висшият съдебен съвет (ВСС), както се очакваше, гласува за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев с голямо мнозинство. Заседанието започна точно в 10 часа сутринта, излъчвано по БНТ и онлайн на сайта на ВСС, и приключи в 20:08 часа с гласуването и поздравления към Гешев, който сега е зам. главен прокурор.

В подкрепа на неговата кандидатура гласуваха 20 от членовете на ВСС. Четирима бяха против - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. От заседанието отсъства съдия Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Президентът може да върне предложението на ВСС, но само веднъж.

ВСС гласува решението му за избора да бъде изпратено "незабавно" на президента Румен Радев, който трябва да издаде указа за назначаване на Гешев. Конституцията предвижда, че президентът може да върне предложението на ВСС, но само веднъж. При повторно направено предложение за същия кандидат той е длъжен да подпише указа. Мандатът на сегашния главен прокурор изтича в началото на януари догодина. (Повече за възможните ходове пред Радев вижте тук.)

В продължилата няколко месеца кампания по избора на Гешев се чуха много възражения срещу неговата кандидатура - както заради процедурата, преминала като състезание с един кандидат и при дирижирана подкрепа от прокурорски и следователски колективи от страната, така и заради съмнения за неговия професионализъм, спорни действия и изявления - показни арести, призив към лов на вещици, обявяване на всичките си опоненти за мотивирани политически или пък със засегнати интереси от прокуратурата, нарушаване на презумпцията за невиновност с публикуване на подбрани доказателства по висящи разследвания, дискредитиране на адвокатската професия и т.н.

На финала на днешното заседание на ВСС обаче нетрадиционно изявление направи членът на ВСС от съдийската квота Красимир Шекерджиев, който обяви, че няма да подкрепи Гешев, но не заради съмнения в професионализма му или заради процедурата с един кандидат, а защото впечатлението от досегашните му публични изяви е, че като главен прокурор той ще отвори много войни.

"Нямам никакъв проблем с това, че г-н Гешев е единствена кандидатура, това е право на тези, които го номинират, и е в изпълнение на закона. Не мога да оспоря заключението за неговия професионализъм, тъй като това е оценка на съответната специализирана комисия, нямам проблем с неговата личност, даже ми харесва чувството му за хумор", каза Шекерджиев. "Същевременно настоящата визия на Иван Гешев го прави неподходящ за тази позиция", смята той.

Красимир Шекерджиев: Главният прокурор трябва да обединява, а не да воюва. Гешев ще отвори много войни

"Като 20-годишен съдия имам представа какъв трябва да бъде главният прокурор. Властта на главния прокурор е много по-голяма, отколкото на който и да е от председателите на върховните съдилища. Фигурата на главния прокурор трябва да е на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото отколкото ще воюва. Моето впечатление от г-н Гешев е, че той е човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко нападение, в което ще бъде въвлечен. През следващите 7 години той ще бъде под прожекторите, ще има безброй врагове, не всички ще бъдат олигархични. Ако изберем главен прокурор със сегашните му правомощия, който отговаря реципрочно на правомощията, които има, ние по-скоро ще произведем много войни, от които нямаме нужда. Ние по-скоро имаме нужда от главен прокурор, който извършва една кабинетна работа, да стои настрани, а не от човек, който ще отговаря на всяко нападение и ще се бори при всяка една възможност със средствата, които има, защото това ще създаде по-голям проблем. В прокуратурата биха могли да се намерят прокурори, които да отговорят на тази визия. Говоря си с колеги от всички нива. Повечето от тях смятат, че прокурор Гешев е неподходящ за тази позиция именно поради тази негова визия", каза Шекерджиев. И отбеляза, че далеч не всички, които са против избора на Иван Гешев, са политически мотивирани.

Непосредствено след гласуването, когато Гешев бе поканен в залата, за да му бъде обявен резултатът и да получи поздравления, той направи кратка реплика само върху изказването на Шекерджиев: "Макар и да не споделям това становище, ще се радвам, ако успея да го опровергая."

Избор под грохота на протести и контрапротести

Иначе изборът на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, въпреки че беше предизвестен, пак премина като трилър. Заседанието започна и се проведе при безпрецедентно полицейско присъствие около сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" и в близките улици, чак до Халите. От сутринта ул. "Екзарх Йосиф" при бул. "Мария Луиза" бе затворена от троен кордон полиция и микробуси, за да не допуснат протестиращите срещу избора на Гешев, а движението бе спряно от полицията. Зад кордона пред сградата на ВСС останаха само дошлите за подкрепят Гешев с патриотични песни и под лозунга "Иван Гешев - достойният главен прокурор". Според обяснението на МВР, цитирано от "Дневник", агитката на подкрепящите първа си била запазила мястото и часа в Столичната община и първа получила разрешение, а протестиращите срещу Гешев били отклонени към друго място, за да няма конфликт. По-късно протестите обхванаха и други части от центъра на София, бяха блокирани и други улици, вече от протестиращите, а не от МВР.

Основното послание на Гешев: Опонентите са политически мотивирани с цел атака срещу прокуратурата

В продължение на около 6 часа в рамките на изслушването на Гешев му бяха зададени над 100 въпроса от неправителствени организации и адвокатурата - за проблемните му изказвания и действия, за правата на защита в наказателния процес, за йерарахията и отговорностите в прокуратурата, недосегаемия статут на главния прокурор и липсата на механизъм за ефективното му разследване и др. Задавани му бяха и въпроси по конкретни дела с негово участие - делото КТБ, в което липсва депутатът от ДПС Делян Пеевски, показния арест на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и др. Председателстващият правосъден министър Данаил Кирилов, който четеше въпросите поред, почти непрекъснато правеше уговорката, че не е съгласен с формулировката на голяма част от тях.

Основната теза и послание на Иван Гешев, която преминаваше през всички негови отговори и беше повторена десетки пъти през този ден на продължително изслушване, беше, че всички критики срещу него в рамките на кампанията, а и преди това, са резултат единствено на целенасочена атака срещу прокуратурата от "политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс", който е засегнат от дейността на прокуратурата. На няколко пъти даде да се разбере обаче, че няма предвид олигархичния кръг на депутата от ДПС Делян Пеевски, чието име веднага изниква при това описание. На два пъти Гешев спомена името на издателя на "Капитал" Иво Прокопиев без друга причина освен като паралел с Пеевски.

Така например на въпрос от организацията "Правосъдие за всеки" - има ли данни Пеевски и майка му Ирена Кръстева да са теглили кредити от КТБ, Гешев отговори: нямам данни и Прокопиев да е теглил кредити.

"Няма да допусна определени кръгове, медии и други да посочват на българската прокуратура срещу кого да повдигаме обвинение", повтори многократно той в отговор на това и на други подобни питания. А въпроси за Пеевски неколкократно му бяха задавани от различни организациии.

На практика по-голямата част от изслушването премина без отговори по същество, а с квалификации на въпросите като атаки с политически цели и политическо говорене и на опонентите - като политически обусловени или детерминирани от икономически, финансови и други интереси.

В този контекст, след като дойде време за задаване на въпроси от членовете на ВСС, съдия Атанаска Дишева го попита и настоя за отговор: какво според него означава "политическо говорене". Това за пръв път изнерви Гешев. На повторно зададения въпрос: "Какво все пак разбирате под политическо говорене, днес вие говорихте ли политически?", той заяви троснато: "Приемете, че не зная какво е политическо говорене, не сме на изпит по политология." После обясни, че говори политически, защото отговаря на политически зададени въпроси: "Моето говорене е политическа защита, а не политическа атака." И направи неочакван обрат: "Значи, когато се атакува съдийската независимост - може да има европейска реакция, а когато се атакува прокуратурата - не. Искам еднакво отношение, искам защита от политическа атака."

Последва нов въпрос от Дишева: "А когато политическа сила ви хвали - това политическо говорене ли е. Приемате ли похвали и само критиката ли определяте като политическо говорене."

"Нямам против коментари, но когато те са неистина, лъжа, целят манипулация, уронване престижа на съдебната власт, смятам, че съм длъжен да реагирам", каза Гешев.

Очаквано въпросите от прокурорската колегия оставиха впечатление не просто за предварително подготвени, но и съгласувани. Още през миналата седмица стана ясно, че членовете ѝ имат специална сбирка, за да се уговорят.

Дискусията

След това адвокат Боян Новански отвори дискусията с предварително написана "емоционална реч", чиято първа част бе съставена от риторични въпроси, но която той прочете леко запъване. И в нея нямаше нищо по същество за качествата (или недостатъците) на Гешев, но беше образец на отречената от самия кандидат политическа реч - атаки срещу Христо Иванов и протестиращите, срещу адвокатурата и Висшия адвокатски съвет, написал остро становище срещу кандидатурата на Гешев, срещу председателя на ВКС Лозан Панов и всички, определили се като опоненти на този избор. Самият Новански е адвокат, но член на съдийската колегия от политическата квота - номинация на "Обединени патриоти", и въпреки това в речта си пледира за правото на прокурорите сами да определят човека на върха на пирамидата в прокуратурата.

В подкрепа на Гешев се изказаха още председателят на Комисията по атестациите и конкурсите към прокурорската колегия Даниела Машева, Главният инспектор при Инспектората към ВСС Теодора Точкова, която не участва в гласуването, но има право да присъства в заседанията на съвета и да взема отношение по темите, които се разглеждат, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Вероника Имова от съдийската колегия и др..

Лозан Панов подробно обясни защо всички мотиви по номинацията и оценката на Гешев са формални и неубедителни, като направи анализ на наличните оскъдни данни за негови дела - само по статистика.

Последва остра и обидна реакция реакция на Сотир Цацаров срещу Панов, чиято основна теза някак прозвуча на принципа "и всички сме маскари". "Всички са избрани при подобна процедура, включително и аз", каза Цацаров. "Така бе избран председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, чийто избор бе наречен "избор на тишината", защото нямаше въпроси и дебат", припомни Цацаров. "Така бе избран и председателят на ВКС Лозан Панов", каза главният прокурор с очевидната теза, че няма избор по върха на съдебната система, който да не е задкулисно дирижиран, затова всички протести са лицемерни.

Много силна и арагументирана позиция изрази Атанаска Дишева, която обясни защо няма да подкрепи кандидатурата на Гешев. На първо място, тя изтъкна аргументи срещу процедурата, която изначално е била лишена от състезателност с единодушното издигане на една кандидатура от цялата прокурорска колегия и с отказа на министъра на правосъдието да издигне алтернатива. На този фон - и необяснимата масова подкрепа от прокурори, които никога не са работили с Гешев, както и от научни работници, които по правилата не могат да пращат становища, а само академични организации. На второ място, отговорите и изявленията на Гешев в днешното изслушване са съдържателно променени в сравнение с позициите и действията му по време на кампанията, а и преди това, което според Дишева е направено с цел "да станат приемливи в тази процедура". Освен това в изявленията си кандидатът Гешев е проявил неразбиране и поради това - незачитане, на основни конституционни принципи и на принципи по Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права - разделение на властите, презумпцията за невиновност, зачитане на основни права - на защита, на изразяване, недискриминация, право на граждански протест и много други.

Силно негативно впечатление сподели Дишева и от отношението на Гешев към част от зададените въпроси и към техните автори. Неговите отговори съдържат квалификации и сарказъм, намеци за политическо говорене, принадлежност към или връзки с политико-олигархични кръгове, медийни кръгове, лица със значително икономическо влияние и т.н., каза Дишева. "Подобни квалификации създават опасност за неравно третиране и за нарушаване на други принципи", каза Дишева.

Според съдия Олга Керелска обществото няма резерви към професионалните качествата на Гешев и страстта му в работата, а към неговата безпристрастност.

Какво каза още Гешев

Тепърва стенограмата от многочасовото изслушване на Гешев ще извади много въпроси около споделените от него тези, някои от които ще се развиват през следващите дни и седмици. Ето само малка част то тях:

На въпрос дължи ли прокурорът уважение на адвоката в професионалното му качество

"Не можеш да искаш уважение само защото си адвокат и съдия, след като ти не проявяваш уважение . Уважението е двустранен процес. Смятам, че отделни адвокати и служби нямат интерес от работеща прокуратура."

За растящата тенденция за осъдителни решения срещу прокуратурата за нарушени права

"Съществува една порочна тенденция чрез правата на човека да се постигат политически цели", коментира Гешев по повод на въпроси на адвокатурата. "Моето лично мнение е, че правата на човека са права на всички български граждани – на жертвите, на нарушителите, на подсъдимите, на всички."

За ниското доверие на обществото в съдебната власт и в частност към прокуратурата

"Мрачната картина съзнателно се чертае по идеологически причини и редица други – проблеми с правосъдието, финансови интереси, медийни интереси и др. Българските граждани нямат основание да се срамуват от съдебната си власт."