Вечерни новини: КЗК забрани на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ, протести съпътстваха избора на главен прокурор

Вечерни новини: КЗК забрани на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ, протести съпътстваха избора на главен прокурор

И още: Условията за бизнес в България се влошават; Европарламентът подкрепи удължаване на Brexit; Драги ръководи за последно заседанието на управата на ЕЦБ

4081 прочитания

© Надежда Чипева


Докато всички очакваха новината на деня да е изборът на Гешев, изненадващо бързо в следобеда Комисията за защита на конкуренцията забрани за втори път сделката за ЧЕЗ. Както и в случая с Гинка Върбакова, така и сега с "Еврохолд" аргументите на регулатора са слаби. А изводът е, че без политическа подкрепа сделки в България не стават.

Изборът на нов главен прокурор и съпътстващите го протести, контрапротести и много полиция разбираемо бяха най-коментираното събитие в България в четвъртък.

Самата прокуратура пък продължава да е в свръхактивна предизборна фаза, като днес ЦИК даде разрешение за привличане на еколога Тома Белев, който е кандидат за общински съветник за София от коалиция "Демократична България", като обвиняем по досъдебно производство по искане на Сотир Цацаров. Причината за разследването е коментар на Белев във Facebook - под пост за поскъпване на самолетни билети екологът написа, че "най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Последва осъдителна реакция от Федерацията на ционистите в България, ГЕРБ, БСП, СДС, а Белев обясни, че се е пошегувал в поста си, и първоначално отказа да се извини, но по-късно го направи. За сравнение, прокуратурата и големите партии не са толкова активни срещу представители на управляващите, когато си позволяват по различни поводи да обиждат малцинства в България.

Марио Драги пък ръководи за последен път заседание на управителния съвет на Европейската централна банка, на което не бяха направени промени на политиката и лихвите. От началото на ноември той ще отстъпи поста на Кристин Лагард, която доскоро оглавяваше Международния валутен фонд.

Американският президент Доналд Тръмп в типично свой стил – първо говори, после мисли – заяви, че Колорадо е сред щатите, в които ще бъде построена част от граничната стена с Мексико, въпреки че няма граница със съседната на САЩ държава.

НАЙ–ВАЖНОТО ДНЕС

Предизвестеният избор на Гешев за главен прокурор

Въпреки че кандидатът за нов главен прокурор е само един - Иван Гешев, и изборът му е предизвестен, Висшият съдебен съвет (ВСС) все пак реши да демонстрира "прозрачност" на процедурата днес и да я проточи повече от 8 часа. Процедурата включваше изслушването на концепцията на Гешев за управлението на прокуратурата в следващите 7 години, както и отговори на десетки въпроси от професионални и неправителствени организации, а след това и от членовете на ВСС. До момента процедурата още не е приключила, като предстои присъстващите на заседанието да изразят своите становища, след което да се премине към гласуване.

През това време по-интересни бяха събитията не вътре в сградата на ВСС, а навън.

Заседанието на ВСС се случи на фона на безпрецедентни протести и контрапротести, бомбена заплаха и изключителни мерки за сигурност. Заседанието обаче не бе прекъснато. Широка зона около сградата на ВСС бе отцепена от полиция. Силите на реда не позволиха на противниците на номинирания за поста да протестират близо до сградата на ВСС. Там бяха допуснати само хора, които го подкрепят. Те, оказа се, първи били заявили своя "протест" пред ВСС. Затова и протестиращи срещу Гешев се преместиха на Орлов мост и го блокираха.

Демонстрацията в подкрепя на Гешев бе организирана от редакционния екип на кафявия сайт "Пик" и водена лично от собственика Недялко Недялков, който дори влезе в разправа с Николай Стайков от антикорупционния фонд. Поддръжниците пък бяха основно здрави, мургави момчета с бръснати глави и черни анцузи, които бяха водени пред сградата на групи по график.

След (евентуалния) избор на Гешев за поста думата ще има президентството. По закон държавният глава може да откаже да издаде указ за назначаването на избрания от ВСС и да върне предложението. Бившият президент Росен Плевнелиев призова настоящия Румен Радев да постъпи точно така. Държавният глава обаче може да върне предложението само веднъж. Ако ВСС избере отново същия кандидат, президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му. Главният прокурор Сотир Цацаров вече обяви, че ако се наложи, ще гласува за Гешев два пъти.

БОНУС: ЦИТАТИ НА ДЕНЯ

За Гешев! Това са хората. Това е дъното – агитките и властта в мрачна симбиоза. После англичаните са ви виновни.

Христо Комарницки, карикатурист

Да не би в момента да тече държавен преврат?! КПП-та, пропускателен режим, отцепени райони от столицата. Танковете идват ли?

Иван Червенков, графичен дизайнер

Много добре запомнете тази снимка и типа хора на нея, защото това идва с Гешев. Това ни чака. Полицията днес охранява тези от нас, защото ние сме терористите, а тези са народът, който е с Гешев срещу олигархията и престъпността...

Николай Христов

"Българските граждани нямат основание да се срамуват от съдебната си власт."

Иван Гешев, единствен кандидат за главен прокурор

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини днес в три изречения

КЗК забрани за втори път сделка за активите на ЧЕЗ

Точно преди изборите и само две седмици след като започна уж задълбочен анализ, антимонополната комисия реши, че "Еврохолд" не може да купи българския бизнес на CEZ. Аргументът е, че има пресечена точка - купувачът предлагал застраховки, които се ползвали от търговеца на ток "ЧЕЗ трейд" на борсата. Така и вторият опит на чешката енергийна група да излезе от България се оказа спрян от близката до управляващите комисия със съмнителни аргументи и макар и в двата случая купувачите да нямаха сигурно финансиране и капацитет в сектора, не това спъна сделката.

Условията за бизнес в България продължават да се влошават

Конкурентността на България като дестинация за правене на бизнес пада за четвърта поредна година спрямо останалите държави по света, показва годишната класация Doing Business за 2020 г. Страната остава назад спрямо други държави по света по отношение на процедурите, необходими за стартиране на бизнес, за получаване на разрешителни за строеж, за кредит и достъп до електричество, признаване на изпадането в неплатежоспособност и плащането на данъци. Причината е, че страната не е променила нищо в регулациите и изискванията спрямо миналогодишните.

Европарламентът подкрепи гъвкаво отлагане на Brexit до 31 януари догодина

Ръководителите на политическите групи в Европейския парламент днес решиха, че подкрепят искането на правителството в Лондон за нова отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Те са за отлагане до 31 януари догодина или по-рано в зависимост от това кога ще приключи ратификацията на споразумението. В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на лидерите на ЕС да одобрят поредно отлагане на Brexit.

Румъния готви бърза отмяна на спорните съдебни реформи

Предложеният от президента на Румъния за премиер Лудовик Орбан ще се опита бързо да прокара ревизия и коригиране на "токсични" данъчни и правосъдни мерки, предприети през последните три години от сваленото миналата седмица правителство на социалдемократите. Това се казва в проекта за управленска програма на лидера на Националлибералната партия, цитирана от Reuters. В нея Орбан посочва също, че разчита на бързо одобрение в парламента на бюджета за следващата година. Той обещава и овладяване на фискалния дефицит, който е под позволените от правилата на ЕС 3% от БВП. Неговото правителство на малцинството, намалено от 24 на 16 министерства, разчита следващата сряда да получи вот на доверие.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Аржентина избира президент

Перонистът Алберто Фернандес се очаква да спечели президентските избори в Аржентина на 27 октомври. Негов основен съперник е действащият президент Маурисио Макри от десницата. На първичните избори през август Фернандес получи 48% от гласовете, а Макри – 32%. След тях страната изпадна в остра финансова и икономическа криза, защото инвеститорите се притесняват от популистки мерки на Фернандес. Това доведе до рязко обезценяване на местната валута, а правителството въведе капиталов контрол. Новият президент ще трябва да се съобразява с подписаното по-рано споразумение с МВФ за 57 млрд. долара.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Макрон номинира директора на Atos за еврокомисар

Френският президент Еманюел Макрон номинира главния изпълнителен директор на технологичната компания Atos Тиери Бретон за нов кандидат за еврокомисар, съобщава Politico. Макрон беше непреклонен за запазването на огромното портфолио, което договори за френския комисар, включващо вътрешен пазар, отбрана, космос и дигитални въпроси, след като Европейският парламент отхвърли първия кандидат Силви Гулар.

Бретон има опит на високо ниво в политиката – бил е министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2005 до 2007 г. – и дълга кариера в частния сектор. От 2009 г. ръководи Atos. Смятан е за десен политик от старата школа, влязъл в политиката с партията, предшественик на днешната основна консервативна партия на Франция - "Републиканците". Бизнес кариерата му вероятно ще бъде обект на сериозна проверка по време на процеса на утвърждаване в европарламента.

Докато всички очакваха новината на деня да е изборът на Гешев, изненадващо бързо в следобеда Комисията за защита на конкуренцията забрани за втори път сделката за ЧЕЗ. Както и в случая с Гинка Върбакова, така и сега с "Еврохолд" аргументите на регулатора са слаби. А изводът е, че без политическа подкрепа сделки в България не стават.

Изборът на нов главен прокурор и съпътстващите го протести, контрапротести и много полиция разбираемо бяха най-коментираното събитие в България в четвъртък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход