Какво казват социолозите за местните избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво казват социолозите за местните избори

Проф. Антоний Тодоров

Какво казват социолозите за местните избори

Резултатите от местните избори ще покажат отслабване на ГЕРБ, но ще бъдат и важен тест за БСП

6117 прочитания

Проф. Антоний Тодоров


Проф. Антоний Тодоров

Ще има ли край политическата хегемония на ГЕРБ

Професор Антоний Тодоров, политолог в НБУ

Най-същественият залог за тези избори е дали по някакъв начин ще има знак за край на политическата хегемония на ГЕРБ, която продължи 10 години. Този знак би бил, ако ГЕРБ не получи повече кметски места, отколкото е имал досега, ако ГЕРБ не успее да спечели от първия тур няколко големи града. Ще напомня - 10 големи градове на миналите избори кандидатите на ГЕРБ ги спечелиха на първия тур. Ще бъде знак, че нещо се разклаща в тази хегемония, ако там има балотажи, да не говорим, ако изгубят досегашните си позиции в някои от тях.

Не е въпрос, че продължават да управляват на повечето места вече 10 години, а че има вече завидна концентрация на власт. Единствените избори, на които ГЕРБ загуби истински, са президентските избори. ГЕРБ биха могли да подминат президента, но не и кметските избори, не и националните, както и европейските.

Разбира се, на тези избори ще видим и ефекта от отстраняването на г-н Цветан Цветанов. Той беше човекът, който успяваше - и се похвали за това, да убеждава досегашни кметове, избрани с други партийни листи, да се присъединят към ГЕРБ. До известна степен ГЕРБ по този начин осигури своята хегемония. Във всеки случай ще се позова на Аристотел, който казва: "Политическата свобода се състои в това веднъж да управляваш и веднъж да си управляван." С други думи, смяната на властта на различни политически субекти е гаранция, че дългото застояване на властови позиции няма да произведе една трайна структура на корупция.

Мисля, че дори само разклащането на съществуващата управленска структура отваря нови възможности, включително за гражданите да оказват натиск и да искат промяна. Това за мен е основният залог на изборите.

Политическите последствия от изборите за ГЕРБ ще дойдат по-късно - няма да са незабавни, дори и да се загубят възлови позиции като София. Основната власт остава в общинския съвет. Кметът е доста пълновластен, но по отношение на общинския съвет е сравнително слаб. Всеки кмет ще трябва да работи с общинския съвет, а в общинските съвети не виждам някаква съществена причина, която да разклати истински досегашното преобладаващо присъствие на ГЕРБ - не винаги мнозинство, но преобладаващо присъствие. Мисля, че тези избори няма да доведат скоро до предсрочни избори, но ще действат като червена лампа за управлението.

Според мен едно потретване на нормалното поведение на Борисов - подаване на оставка в момент, в който прецени, че няма да изгуби много с предсрочни избори - този път няма да доведе до същия резултат. Няма да бъде толкова сигурно, че ГЕРБ отново ще влезе на бял кон във властта. Предполагам, че този път Борисов няма да тръгне към този вариант.

Голям е залогът, ако БСП иска да продължи да бъде основната опозиция. Те трябва на всяка цена да се борят както нейните кандидати да бъдат на повечето места сред първите двама, така и в общинските съвети да запазят позицията си на второ място. Но както виждаме в много градове, включително и големи, БСП отстъпва на трето и дори на четвърто място.

Димитър Ганев

Ако ГЕРБ победи в София, ще спъне политическия възход на Мая Манолова

Димитър Ганев, съосновател на изследователски център "Тренд"

Не мисля, че загуба на Йорданка Фандъкова в София ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Тази теза е твърде пресилена. Евентуалната победа на Мая Манолова обаче ще има определени негативни ефекти. Първо, това ще даде аргумент на БСП да интерпретира резултата като победа на местните избори, въпреки че ГЕРБ ще е партията с най-голям брой кметове на областни градове и общински съветници. Второ, евентуална победа на Манолова ще постави ГЕРБ в кръгова отбрана, защото БСП ще има кмет на София, президент и опозиция в парламента. Столичната община е институцията, която разпределя 1.700 млн. лв. ресурс, което ще позволи на БСП да покаже и евентуални управленски резултати.

Евентуална победа на Мая Манолова ще я превърне в играч, с когото ще се съобразяваме при всяка следваща изборна интрига – дали при избори за председател на БСП, дали при парламентарни избори с нова партия, дали за президентски избори.

При сценарий победа на Фандъкова в София ГЕРБ ще имат аргумент да се обявят за пълни победители на изборите. Ерозия в други областни градове ще има, но спечелената битка в София ще засенчи това. Столицата ще е символна победа за ГЕРБ, защото ще са победили най-рейтинговия политик на левицата. Освен това ГЕРБ ще са победили и потенциалния си опонент за в бъдеще, защото така ще парират евентуална възходяща политическа кариера на Манолова.

В местата, в които ГЕРБ загуби или покаже слаби резултати, това няма как да не доведе до вътрешнопартийни размествания, а именно – слабите резултати ще са повод на Борисов да направи промени по местните структури и така да освежи редиците на партията.

Въпросът е колко надолу ще слезе ГЕРБ

Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл"

Резултатът от изборите ще е важен за ГЕРБ от гледна точка на няколко неща. Партията по-скоро няма да може да повтори резултата си от предишните избори, но сегашният вот ще даде отговор на въпроса дали ерозията за ГЕРБ е нормална, или тя започва да се свлича стръмно надолу. "Стръмно надолу" ще означава загуба на София и Пловдив. Резултатът за ГЕРБ ще покаже и дали има генерална промяна в нагласите на избирателите - например на хората вече да не им е достатъчно това, че се строи, а да искат и да се прави качествено, или пък че вече има нетърпимост към корупцията. Ако стане така, ще означава, че вече си имаме работа с нов тип избирател. С други думи, изборите ще покажат дали евентуалният отлив от ГЕРБ е нормален процес, или асансьорът ги е отвел на друг, по-долен етаж. Освен това на тези избори ще се оцени и отсъствието на Цветан Цветанов, защото много хора, а най-вероятно и самият той, ще обяснят евентуалната загуба на позиции в местната власт с това.

За разлика от ГЕРБ БСП е в по-благоприятна ситуация. Дори и да не спечелят изборите в София, ще може да победят в някои областни градове. Независимо от това дали Манолова ще победи в София, или ще загуби, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще е в win-win ситуация. При евентуална победа на Манолова тя ще може да каже, че БСП е детронирала ГЕРБ в столицата. При евентуална загуба пък Нинова може да остане без силен стратегически конкурент в лицето на Манолова.

Опасност за Нинова е, че при някои положения вътрешната опозиция в БСП може да постави отново въпроса за лидерството в партията, каквито настроения имаше след евроизборите. Трябва да се следи и какво ще стане във Варна и другите градове, където в БСП имаше вътрешни противоречия във връзка с номинациите на кандидатите за кмет на партията. Това според мен ще са краткосрочните ефекти от изборите. Трудно бих могъл да кажа какви ще са дългосрочните, защото ми се струва, че никой от политическите лидери не мисли стратегически. Със или без избори обаче Бойко Борисов ще трябва да мисли за собствения си политически път и кой да го наследи в ГЕРБ. В някакъв момент пък БСП ще трябва да достигне до решение на тежките си вътрешнопартийни проблеми.

Хората вече искат повече

Добромир Живков, управител на "Маркет ЛИНКС"

Вълната, която през 2015 ГЕРБ успяха да постигнат с немалко победи дори на първи тур, сега няма как да се случи. Това, което виждаме в някои от знаковите градове като София, Варна, Търново, е, че ще има втори тур.

Общата картина ни казва, че за ГЕРБ, освен че виждаме през последните две години как постепенно доверието в управлението спада въпреки подобряването на материалния статус на немалко от живеещите в градовете българи и относителното удовлетворение от тяхното материално състояние, неудовлетворението от това как се развиват общините и като цяло държавата започва да има по-силен кумулативен ефект.

Това напрежение се трупа и то започва да се изявява в различни феномени, един от които откривам и в по-ниските резултати на ГЕРБ в отделните градове. Оставяйки стабилността на макроикономическата рамка и на доходите на хората и намаляването на безработицата, тоест тази обща позитивна картина, хората вече започват сякаш да очакват и да изискват нещо повече. Нека засега говорим в контекста на местното управление, на местните парламенти, свързано, разбира се, с качеството на живот в градската среда, най-общо казано. Ако се опитаме да го обобщим на по-различно ниво, средната класа, колкото и условно да използваме това понятие, започва да бъде по-изискваща към изпълнителната власт и на национално, и на местно ниво.

От друга страна, не трябва да забравяме и политическите процеси - ГЕРБ е доста дълго време вече основен носител на управленския ресурс и в този смисъл има умора и тази умора е както на официално, така и на местно ниво.

Аз съм склонен да мисля, че загуба в София може да отключи по-сериозен отлив от ГЕРБ, който така или иначе наблюдаваме в момента, въпреки че на изборите за ЕП постижението на ГЕРБ беше наистина много добро срещу това, което оценявахме като нагласа.

Проф. Антоний Тодоров

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK