Местни избори 2019: Какво се случи в изборния ден и първи резултати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Местни избори 2019: Какво се случи в изборния ден и първи резултати

Местни избори 2019: Какво се случи в изборния ден и първи резултати

Новини, коментари, анализи и междинни данни от местния вот

264426 прочитания

© Велко Ангелов


Днес България гласува за представители на местната власт. Те включват кмет на община, районен кмет (София, Пловдив, Варна) и листа за общински съветници. Тук можете да прочетете повече как се гласува на местни избори.

Екипът на "Капитал" проследи на живо всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота. По-долу може да проследите хронологично (най-горе са най-новите неща) най-важните събития от протичането на вота, данни за избирателната активност и коментари за местните избори от журналистите на "Капитал".

23:54

Нова изненада разкриват първите данни от паралелното преброяване на бюлетините. В Пловдив най-вероятно ще се случи обрат и на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде Славчо Атанасов, а не Дани Каназирева, както сочеха екзит-половете по-рано.

Във Варна кандидатът на ГЕРБ Иван Портних най-вероятно печели още на първи тур, както и в Хасково. В Стара Загора пък кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров печели с над 70% от вота.

22:34

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова, която е и първа след днешния вот, обяви, че е готова на разговори с десните партии за втория тур. Тя поздрави изрично кандидата на "Демократична България" арх. Игнатов и на неправителствената организация "Спаси София" Борис Бонев за резултатите им и на няколко пъти подчерта, че с гласуването днес София е показала, че е дясна. Според първите данни резултатите на Игнатов и Бонев сумарно надвишават този на класиралата се втора Мая Манолова.

Фандъкова изрази надежда следващата неделя софиянци да излязат да гласуват, "защото този избор е важен".

22:07

Данни на "Алфа рисърч" разкриват профила на избирателите на основните претенденти за кметското място в София. Особено интересни са тези на независимия Борис Бонев, който е на 4-то място в София. Една пета (20%) от гласовете за него идват от привърженици иначе на "Демократична България", едва 6 процента идват от привърженици на ГЕРБ, 5% - от такива на БСП, а 4% - от тези на ВМРО. Общо 65 на сто от гласовете за Бонев са дошли от привърженици на други партии.

21:46

В първото си изявление след изборите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че управляващата партия е удържала "безапелационна победа над БСП навсякъде в страната, а в София - двойна". Той разтълкува резултатите като знак за стабилност на управлението.

Издигнатата като независим кандидат и подкрепена от БСП Мая Манолова призова за активно гласуванена втория тур с аргумента, че предстои избор между диктата и демокрацията.

Резултатите на ВМРО са добри и очакваме партията да удвои общинските си съветници в София, заяви Юлиан Ангелов, шеф на предизборния щаб на партията.

20:50

Изборът на общински съветници не предизвиква толкова емоции, колкото кметската надпревара, но именно от местните парламенти зависи най-много как ще се управляват общините през следващите четири години. Още е твърде рано за сигурни заключения ще има ли и до каква степен промяна на съотношенията между политическите сили в основните от тях - областните градове. Очаквано интригата при сформирането на общинските съвети е в тези от тях, където е и най-оспорвана битката за кметското място.

Голямата картина на местната власт в България си остава същата - с превъзходство в общините на управляващата ГЕРБ, която контролира целия държавен ресурс. БСП за пореден път не успява да се наложи като алтернатива, както и демократичната десница.

Очертават се все пак промени в местните парламенти в някои от големите градове. В София например ГЕРБ печели през 2015 г. почти 43% от вота за общински съветници и само един мандат не стигна на партията на Бойко Борисов да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет (СОС).

Данните на "Галъп интернешънъл" и "Тренд" сочат, че ГЕРБ сега взима 30-33 на сто от гласовете за общински съветници. Втора сила в Столичния общински съвет е възможно да е "Демократична България", чийто резултат е много близък с този на БСП, и трябва да се изчака преброяването на бюлетините.

Четвърти резултат като дял от вота за общински съветници в София - според две агенции около 10 на сто, има независимият кандидат-кмет Борис Бонев, но тъй като той не участва с пълноценна листа, остатъкът от процентите му ще се разпредели между другите групи в СОС, като ГЕРБ се очаква да получи най-голям дял от него. Така ВМРО с 5 на сто от гласовете най-вероятно ще е четвъртата сила в Столичния общински съвет.

ГЕРБ бележи лек спад и за общинския съвет в Пловдив, за който през 2015 г. спечели близо 32%, а на тези избори се очертават около 30 на сто. Изненадата в Пловдив не е само второто място на кандидатката на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева за кмет, но и това, че формацията й е с втори резултат и за общински съветници - 15.6 на сто, изпреварвайки БСП.

В Плевен по данни към 17.30 ГЕРБ печелят 23 %, с което увеличават леко присъствието си в общинския съвет спрямо предишните избори. Втора и трета сила там се очертават БСП и "Демократична България".

20:12

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова отиват на балотаж в София, според данните на "Алфа Рисърч" (35.4% срещу 26.2 %) и "Галъп" (34.7% срещу 24.6%), оповестени по БНТ.

Номинираният от "Демократична България" Борислав Игнатов остава трети с 15.8%, а голямата изненада на вота в столицата е резултатът на независимият Борис Бонев, който е получил доверието на 10.4 на сто от софиянци според "Алфа Рисърч", а според "Галъп" резултатът на Бонев е още по-близък до този на Игнатов.

В Пловдив пък битката на втори тур изглежда ще е между кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров и Дани Каназирева от Съюз за Пловдив (33.5% срещу 20.8% според "Алфа рисърч"). Все пак Славчо Атанасов, който е трети, се надява резултатът да се обърне след официалното преброяване. Той изостава с между 3 и 5% от Каназирева според различните агенции.

В Бургас настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ според данните на агенциите печели още на първия тур (64.5% според "Галъп"). На първи тур е най-вероятно да спечели и Даниел Панов от ГЕРБ (62.5%) във Велико Търново.

Стара Загора е третият град, в който ГЕРБ вероятно ще спечели на първи тур още, като според агенциите Живко Тодоров взима около 58% от гласовете.

Силно спорна е ситуацията във Варна, където Иван Портних (ГЕРБ) е първи, но все още не е ясно ще има ли балотаж, тъй като резултатът за него от екзит-половете е около 50%. Не е ясно и кой би бил претендентът му. Това ще е или Костадин Костадинов от "Възраждане", или кандидатът на левицата Анелия Клисурова, като резултатите им са много близки според екзит-половете.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков според "Алфа Рисърч" е първи с 32.5 на сто от гласовете, а Диана Иванова от ГЕРБ е с 26.21%. Това е единственият областен град, където БСП води. Двамата ще се срещнат пак на балотаж, а изходът е неясен.

В Благоевград досегашният кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ получава 31%, а Румен Томов, издигнат от инициативен комитет има 22.3 на сто според данните на "Маркет линкс". Там също ще има балотаж.

Втори тур ще има и в Пазарджик, където досегашният "независим" кмет Тодор Попов печели 41.7%, а издигнатият от БСП Благо Солов има 21.2% също според "Маркет линкс".

В Плевен също се очертава втори тур, като в него с първи резултат според "Алфа Рисърч" влиза настоящият кмет Георг Спартански с 43.4 на сто от гласовете. Втори е претендентът на ГЕРБ Мирослав Петров с 29.2%. Спартански, който миналия път спечели от името на "Реформаторския блок" (тогава коалиционен партньор на ГЕРБ във властта), сега беше издигнат от инициативен комитет.

Досегашният кмет на Хасково - Добри Беливанов, който на предишния вот спечели като кандидат на ГЕРБ, но впоследствие се разграничи от партията, този път няма шансове за поста. Той е едва на четвърто място засега. Първи е Станислав Дечев от ГЕРБ с резултат малко над 48%, следван от Коста Стоев от БСП, като има вероятност двамата да се явят на балотаж.

Монтана също може да бъде сред областните градове с избрани кметове на първи тур. Там подкрепеният от ГЕРБ и още формации Златко Живков според екзит-половете има малко над 50%.

19:25

"Всеизвестен е фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". С този мотив председател на секционна избирателна комисия в кв. "Дружба" е отказал да регистрира председателя на Инициативния комитет на Мая Манолова - Никола Вапцаров, праплеменник на поета, за представител на комитета на Манолова. Общо 29 жалби за нарушения са подадени от щаба на Мая Манолова в София. Сред най-фрапантните случаи е 26-а секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-а секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.

Централната избирателна комисия пък свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор. Срещу него има образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура и той ще бъде привлечен като обвиняем. За какво обаче не става ясно в решението на ЦИК. По-рано днес в Пловдив Цацаров съобщи, че четирима са арестувани за купуване на гласове, а на други 10 са повдигнати обвинения.

В късния следобед доста редом с организационните нередности в изборния ден, нараства честотата и на сигнали за контролиран вот в редица места - Хасково, Перник и др. Забелязват се и първи признаци на групово придвижване на граждани до определени секции. Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници".

Политически партии също са подали сигнали за нарушения. Сред тях е председателят на предизборния щаб на "БСП за България" в Ловеч Димитър Горов, който е подал жалба до ОИК - Ловеч, по твърдения на жители на с. Владиня, които разказали, че двама души се представили за служители на НСО и ги заплашвали с арест.

18:35

Резултатите от екзит-половете към 17-17:30 часа потвърждават тенденциите в София и Пловдив. В столицата Йорданка Фандъкова води пред основния претендент Мая Манолова с между 8 и 10% според различните извадки, трети е десният кандидат Игнатов, следван от независимия Бонев. Гласовете на последните двама сумарно са близо до резултата на Манолова и дори го надвишават, което създава усещане за загубен потенциал сред десните избиратели.

Битката в Столичния общински съвет ще е за второто място като разликата между ДБ и БСП към този час е в рамките на под половин процент.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров води убедително, но изглежда ще отиде на балотаж с Дани Каназирева, която - за изненада за мнозина, води с между 5 и 10% пред третия Славчо Атанасов според екзит-половете.

17:02

С наближаването на края на изборния ден, като една от основните интриги в София се очертава коя партия ще бъде втора сила в столичния общински съвет. Според неофициалните резултати от екзит половете (към 16:00) подкрепата за листата съветници на Демократична България е равна, а според някои данни дори и изпреварва с малко тази на БСП.

15:59

Последните данни от екзит половете показват поне две изненади.

Според предварителните резултати, публикувани във viber канала на "Дневник", на етапа (към 15:30 часа), в Пловдив на второ място в надпреварата за кмет се класира Дани Каназирева, а соченият в началото на кампанията дори за фаворит кандидат на ВМРО Славчо Атанасов остава трети. Номинираният от ГЕРБ Здравко Димитров води убедително с около 10% преднина.

В София като изненада се оформя представянето на независимия кандидат Борис Бонев, който получава по-висок резултат, отколкото му даваха предварителните проучвания.

15:00

ЦИК започна борбата си срещу публикуването на предварителни данни от социологически проучвания. "24 часа" съобщава, че комисията е наложила глоба на медиата и е разпоредила да спре оповестяването на резултати от екзит полове, както и да бъдат премахнати пуснатите до момента. Това е станало по жалба на Никола Вапцаров, който е председател на инициативния комитет, издигнал Мая Манолова.

Този сюжет се разиграва на всички избори досега. Медиите започват да публикуват междинни резултати въпреки забраната, а ЦИК е длъжна да им наложи санкции. Обикновено това не е достатъчно, за да спре изнасянето на предварителни данни.

14:26

Към 13:00 ч. избирателната активност за страната е 23.54%, съобщават от ЦИК. Тя е малко по-ниска от избирателната активност към същия час на предишните местни избори (25.71%). Право на глас вече са упражнили 1 488 509 избиратели. 17.61% пък е избирателната активност в София към същия час.

13.40

Избирателната активност към 13 часа в община Плевен е 22.68%, съобщиха от областната администрация в града. Там за кметското място се борят 10 кандидати, но битката ще е основно между двама от тях. Това са сегашният кмет Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от местната коалиция "Демократична България" и кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров.

Ден преди вота беше констатирано сериозно нарушение в изборните книжа. При отпечатването на бланката, на която се отразяват изборните резултати от секционните избирателни комисии е объркан номерът на местната коалиция "Демократична България". Вместо номерът на обединението 68, е изписан номер 67, с който се явява друга политическа сила. Още в събота вечерта от "Демократична България" са сезирали Общинската избирателна комисия в Плевен, която със свое решение от тази сутрин е забранила на секционните избирателни комисии да използват неверния документ и да се отпечатат нови бланки.

13:30

Бойко Борисов отговори на критиките, отправени от президента Румен Радев, че премиерът му е прехвърлил отговорността за избора на Иван Гешев. Според държавния глава Борисов е избягал от отговорност, като не е издигнал алтернативен кандидат, а политическата квота във ВСС е гласувала за Гешев. Според Борисов това е агитация в изборния ден, защото се говори за "лидера на една партия". За премиера освен това президентът "изрича неистини". Министър-председателят обясни на журналистите след като гласува, че "партиите, които са избрали Румен Радев - БСП и ДПС", имат пет гласа във Висшия съдебен съвет, а ГЕРБ има три. Борисов още нарече "лицемерна" журналистката, която му зададе въпрос защо Данаил Кирилов не е предложил алтернативен кандидат за главен прокурор.

12:35

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова даде своя глас в столичното 6-о училище."Имам една основна кауза в тази кампания - промяна в модела, по който се управлява София", каза тя.

В 163-то училище в столичния квартал "Дружба" гласът си пусна кандидатът за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов. Той каза, че гласува за "силен, принципен и подготвен кмет, както и общински съвет". Според него в момента на София ѝ липсва съвременно управление и скорост.

Независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев гласува на местните избори в столичния квартал "Лозенец", като заяви, че вотът му е "за град, който не стои на едно място, а прави смели крачки напред".

11:22

Медиите, които избраха да не спазват забраната в Изборния кодекс за публикуване на междинни резултати от гласуването, вече започнаха да пускат първите данни. Толкова рано през деня те не могат да служат за прогноза как ще се развие гласуването през деня, а са полезни по-скоро само за това откъде тръгва състезанието.

В youtube канала на "Дневник" има първи данни от екзит пола за София, както и за Пловдив, и Плевен, но трябва да се има предвид, че те, и другите резултати публикувани толкова рано се базират на избирателна активност от 6%. Анализ и изводи върху тях - каквито има в други медии, биха били неправилни и манипулативни, което е и основната причина те да бъдат забранени от закона.

Данни за Пловдив и други големите градове има в "24 часа".

11:13

Към 10 ч. избирателната активност в страната е 10.27%, обяви ЦИК. В София тя е 6.7% по данни от Общинската избирателна комисия.

Около 30 сигнала и жалби пък има постъпили в ЦИК, съобщи говорителят Александър Андреев - предимно несъществени нарушения в изборния процес. В същото време главният прокурор Сотрир Цацаров обяви, че прокуратурата е образувала 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес.

11:01

Кметът на София и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова гласува в 47-о СУ "Христо Г. Данов" в квартал "Иван Вазов", като заяви, че столицата трябва да продължи да се развива. "Не трябва да се подлагат на риск големите проекти. Все още в София има нужда от много работа", каза тя.

По същото време правото си на глас упражни и президентът Румен Радев. "Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовия вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори", подчерта президентът. Той отказа да коментира дали и кога ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, като само обясни, че ще даде отговор "в обозримо бъдеще".

По-рано сутринта почетният председател на ДПС Ахмед Доган бе засечен от журналистите да гласува в столичното 36-о СУ "Максим Горки". По традиция той беше придружен от дългогодишния шеф на пресцентъра на партията и настоящ депутат Велислава Кръстева и сериозна охрана от НСО. Доган отказа да говори.

10:15

Висока избирателна активност има в сутрешните часове в Несебър. Според bTV към 10.15 часа тя е 15%. През последната седмица прокуратурата и ГДБОП проведоха акция в града за купуване на гласове. Вследствие на това бяха арестувани петима души, между които кандидатът за кмет за четвърти мандат Николай Димитров, трима кандидати за общински съветници и един кандидат за кмет на Свети Влас. В петък ЦИК даде разрешение за задържане на още един кандидат за общински съветник, който е и водач на листата на една от водещите формации в Несебър. Той е бил арестуван, а един от задържаните преди това кандидати е бил освободен, поради липса на доказателства за купуване на гласове.

Днес България гласува за представители на местната власт. Те включват кмет на община, районен кмет (София, Пловдив, Варна) и листа за общински съветници. Тук можете да прочетете повече как се гласува на местни избори.

Екипът на "Капитал" проследи на живо всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота. По-долу може да проследите хронологично (най-горе са най-новите неща) най-важните събития от протичането на вота, данни за избирателната активност и коментари за местните избори от журналистите на "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • ideyazabulgaria

  Атмосферата най добре и показана в една карикатура . https://www.facebook.com/142264952549709/photos/a.154091801367024/2338415596267956/?type=3&theater&ifg=1
  Нарекохме я "Битката за София между клановете на организираната престъпност в БГ политическо пространство”

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Капитал, поне можете да отключите достъпа до този news feed.

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  благодаря!

 • 4
  rka44622423 avatar :-|
  Бланш

  Лелеее на кво прилича "бащицата" ви...

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Тоест, засега изглежда, че десният вот в София е бил РАЗМИТ между третият и четвъртият кандидат в класирането до момента. За съжаление, както предполагахме и предупреждавахме.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "olga_kokoshkina":

  Аз като чух стрийм-а на Бонев, си отговорих на много въпроси. Даже съжалявам, че не спомогнах за това да е 3-ти.

 • 7
  rha1572201234625750 avatar :-|
  Eli Misheto

  Мая не става за нищо защото те продадоха държавата ни

 • 8
  khp1572208176625761 avatar :-?
  Milena Dimitrova

  Интересно защо нищо не се говори за избирателната активност в гр Стара Загора по нито една медия? Изтрита е Стара Загора от картата на БГ. Несебър , Хасково, Враца и т.н т.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.