Данните на ЦИК: ГЕРБ печели в повечето областни градове, но по-трудно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данните на ЦИК: ГЕРБ печели в повечето областни градове, но по-трудно

Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)

Данните на ЦИК: ГЕРБ печели в повечето областни градове, но по-трудно

Макар и да остават водеща сила почти навсякъде, уравляващите са с по-малко кметове на първи тур в сравнение с 2015 г., отчитат и някои ярки загуби

Ани Коджаиванова
5271 прочитания

Във Варна все още не е ясно дали Иван Портних от ГЕРБ (вляво) ще иде на балотаж и кой ще е съперникът му. Засега с малка разлика втори е Костадин Костадинов от националистическата "Възраждане" (вдясно)


С общо 8 спечелени на първи тур областни градове и още един на ръба според неокончателните данни на ЦИК в понеделник управляващите, изглежда, отчитат сравнително убедителна победа за момента, с резултати, близки с тези в местния вот през 2015 г. Тогава партията на Борисов спечели на първи тур 10 области.

Малко по-дълбок поглед обаче разкрива по-слабо представяне и известна умора от ГЕРБ. Осемте спечелени категорично на първи тур областни града всъщност са шест, доколкото в Монтана и Кюстендил кандидатите са дългогодишните десни кметове, които са само подкрепени от ГЕРБ.

Редом с това управляващите претърпяват очакван разгром в Ямбол, отчитат и някои символични общински загуби - например в Банско и Несебър. И ако на предишните местни избори партията на Борисов спечели с лекота почти всичките си балотажи, следващата неделя ще има силно оспорвани битки на втори тур с неясен резултат.

За първи път ГЕРБ е на балотаж и в София, където Фандъкова ще разчита на помощ от разцепената между кандидата на "Демократична България " арх. Игнатов и независимия Борис Бонев, но иначе представилата се доста добре т.нар. градска десница, срещу подкрепената от БСП Мая Манолова.

Редом с това неубедителни са резултатите и на почти всички районни кметове, предложени от управляващите в София. Те също ще се изправят на оспорвани балотажи срещу кандидати на "Демократична България" и БСП. С приблизително 10% по-слаб е и резултатът на ГЕРБ в Общинския съвет на София - около 33%. Макар да остава първа сила в него, ГЕРБ ще бъде затруднена да състави работещо мнозинство.

Кандидати на БСП отиват на втори тур в още 9 областни града, но само в 2-3 от тях имат някакъв шанс. Като цяло представянето на левицата остава неубедително и със сигурност не може да се приеме като алтернатива на управляващите.

Кметове от първи тур

Пет са безспорните крепости засега на ГЕРБ, в които партията отчита безапелационна победа: Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора, Даниел Панов във Велико Търново, Калин Каменов във Враца и Таня Христова в Габрово.

В Хасково резултатите се движат по ръба, но, изглежда, все пак претендентът на ГЕРБ Станислав Дечев ще победи на първи тур - при обработени 94% протоколи той има 51.42%.

Сигурен е и новият мандат на дългогодишния кмет Петър Паунов в Кюстендил, който печели на първи тур с 55%. Този път той е подкрепен от широка коалиция на ГЕРБ и десни партии. Подобна е и ситуацията в Монтана, където друг дългогодишен десен кмет - Златко Живков, издигнат от СДС и подкрепен от ГЕРБ и десни формации, печели със 71.75%.

Очаквано дългогодишният кмет на Кърджали Хасан Азис от ДПС за пети мандат ще ръководи града, като този път той взима около 55 на сто от гласовете при обработени 90% от протоколите. Това отново е единственият областен град, който ДПС владее.

Областни центрове "на кантар"

Други смятани за крепости на ГЕРБ областни градове обаче не можаха безпроблемно да бъдат овладени на първи тур.

Динамична е ситуацията във Варна, където дългогодишния избраник на управляващите - Иван Портних, е "на кантар". По обяд при 55% обработени протоколи подкрепата за него бе 50.19%, но следобеда падна до 49.44% при 71% обработени книжа. Ако се стигне до балотаж, съперникът на Портних ще е или лидерът на националистическата пария "Възраждане" Костадин Костадинов, или издигнатата почти в последния момент Анелия Клисарова от БСП. Разликата между тях е в порядъка на 200 гласа. Но огромната преднина на Портних пред тях предвещава лесната му победа.

В Пловдив след мистерията с данните от екзит пола на агенциите в изборния ден на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров в крайна сметка отива Славчо Атанасов, а не Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Димитров все пак води със значителна преднина.

ГЕРБ загуби Банско

Изненада поднесе вотът в Банско. Бившият шеф на регионалната дирекция на ДАНС в Благоевград Иван Кадев в новият кмет на общината. В неделя той получи над 51 процента от гласовете и така елиминира кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Георги Икономов. Зад Кадев застана шарена коалиция, в която влизат "Демократична България", БСП, "Движение България на гражданите", "Воля" и "Партия на Зелените".

Георги Икономов ръководеше общинския съвет в Банско от 2007 до 2009 г., когато стана депутат от ГЕРБ, за да се върне като кмет в града през 2011 г., където остава два мандата.

Иван Кадев пък работи в системата на МВР от 90-те години, като освен в контраразузнаването е работил и като началник на РПУ - Банско. Той беше главен секретар на общината, но беше освободен от Икономов.

След гласуването в неделя ГЕРБ остава най-голяма политическа сила в Банско, като нейната листа за общински съвет спечели 36%. На второ място с 28% е НДСВ, в която влизат общински съветници, свързани с движението "Бъдеще за община Банско", което активно се бори за интересите на концесионера на ски зоната в града "Юлен".

Силно раздробен е вотът в Благоевград, който досега бе една от силните области за ГЕРБ. Техният кандидат Атанас Камбитов е първи след първия тур, но едва с 25.6%. Той ще отиде на балотаж с независимия бизнесмен Румен Томов, подкрепен от БСП, който събира над 20%. Очевидно Томов генерира и известен протестен вот срещу управлението на Камбитов в града. А изходът от втория тур далече не е предрешен, тъй като поне още 6 кандидати, зад които стоят партии с различни интереси, могат да повлияят на резултата, ако заявят подкрепа за някой от двамата претенденти.

В два областни града ГЕРБ ще се изправи на трудни балотажи пред "конкурентни" десни кандидати. Управляващата партия е втора сила в Добрич (с 29%), а победител на първи тур е Йордан Йорданов от ДБГ - с над 41%. Рейтингът на ГЕРБ в града пострада сериозно след аферата "Суджукгейт" с бившия депутат Живко Мартинов, обвинен, че е изнудвал добричкия бизнесмен Антон Проданов за месни продукти и твърдял, че суджуците са предназначени за премиера Борисов.

Оспорвана ще е ситуацията във Видин, където кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков (32.41%) има минимална преднина пред този на СДС Цветан Ценков (30.64%). СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ за местните избори на много места, но в случая във Видин са заложили на собствен кандидат.

Разгром за ГЕРБ в Ямбол

Скандали и късно дошло разграничаване на управляващите от Георги Славов, когото ГЕРБ подкрепяше цели три мандата, преди Борисов да го нарече местен "дерибей", донесоха разгром на ГЕРБ в града. Кандидатът им Димитър Иванов остава трети с малко над 17% от гласовете при окончателно преброени бюлетини. На балотаж ще се изправят Валентин Ревански от новосъздадената местна партия "Пряка демокрация" с 40% и кандидатът на БСП Катя Георгиева с 21.54%. Самият Георги Славов, който все пак се кандидатира, издигнат от местен инициативен комитет, остава четвърти.

Балотажът в Ямбол бе очакван от социолозите. Неочакван обаче е високият резултат на Ревански, за когото прогнозите бяха да е втори или дори трети, а фаворитът бе кандидатът на БСП Катя Георгиева.

Феноменът "Доспат"

Безпрецедентно ГЕРБ печели всички места в общинския съвет в Доспат, става ясно при 100% обработени протоколи в общината. Действителните гласове са 4132, а местата в общинския съвет са 13, т.е. общинската избирателна квота или гласовете, необходими за вкарването на един общински съветник, са 318. За листата на ГЕРБ са гласували 3404 души, или 83.43% от упражнилите правото си на глас. За листата на ДПС са гласували 276 души, а за тази на БСП - 224. И двете формации не успяват да вкарат и един общински съветник. Така всички места получава ГЕРБ, чиято листа от 13 кандидати се води от настоящия кмет Елин Радев, който печели и нов мандат.

В миналия общинския съвет в Доспат ГЕРБ е имаше 6 съветници, Реформаторският блок - 4, а ДПС - 3.

Какви шансове има БСП

БСП ще се изправи на балотажи в десетина областни града, но едва в 2-3 има шансове за успех.

В Русе левият кандидат Пенчо Милков с 35% води пред Диана Иванова от ГЕРБ - с 25%. Това развитие е резултат от труса, който местната структура на ГЕРБ преживя, след като партията реши да не номинира отново за кмет на града Пламен Стоилов. Издигнатата Диана Иванова освен това е била и лидер на формацията на бизнесмена Христо Ковачки - ЛИДЕР.

В Перник също се отваря шанс за левицата. При 91% обработени протоколи с минимална преднина от едва около 200 гласа е кандидатът на ГЕРБ Вяра Церовска пред Станислав Владимиров от БСП.

В Разград битката също ще е оспорвана, като кандидатите на ГЕРБ и БСП са с минимална разлика. Кандидатът на левицата Денчо Бояджиев е с 25.38%, а този на управляващите - Валентин Василев, е с 24.36%, като разликата между тях също е около 200 гласа. Балотажът тук крие много неизвестни, тъй като значителна тежест в града имат и ДПС, ВМРО и "Демократична България" и тяхната заявена подкрепа на балотажа (или липсата на такава) може да го реши.

В Ловеч ГЕРБ и БСП също ще премерят сили отново, като кандидатът на управляващите за нов мандат Корнелия Маринова има малко над 2% преднина пред Радина Банкова от левицата. Трети с много близък резултат в града е кандидатът на ВМРО, като може да се очаква, че "войводите" ще подкрепят коалиционния си партньор в управлението.

БСП отива на балотаж в Сливен, но там кандидатът им Кольо Милев е далеч зад този на ГЕРБ Стефан Радев, който събира над 48% подкрепа. Силистра, Търговище и Шумен са сред градовете, в които също ще се проведат балотажи, като в тях кандидатите на ГЕРБ имат сериозно предимство след първия тур.

В Пазарджик несменяемият от няколко мандата "независим" Тодор Попов все пак ще иде на балотаж с кандидата на БСП, но преднината на Попов е голяма.

С общо 8 спечелени на първи тур областни градове и още един на ръба според неокончателните данни на ЦИК в понеделник управляващите, изглежда, отчитат сравнително убедителна победа за момента, с резултати, близки с тези в местния вот през 2015 г. Тогава партията на Борисов спечели на първи тур 10 области.

Малко по-дълбок поглед обаче разкрива по-слабо представяне и известна умора от ГЕРБ. Осемте спечелени категорично на първи тур областни града всъщност са шест, доколкото в Монтана и Кюстендил кандидатите са дългогодишните десни кметове, които са само подкрепени от ГЕРБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  rka44622423 avatar :-|
  Бланш

  ГЕРБ са вече "настъпани".

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Петя":

  Нищо няма да се научат. След спада на Евроизборите и силния спад в столицата само ще се засили краденето и застраховката чрез влияние в съдебната система.

  Може да изкарат още 1, 2 мандата - само по-зле може да става. ДПС държат Бойко с нещо сериозно. Личи си отчетливо.

 • 3
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Напълно очаквана и предвидима изборна картина.
  След толкова последователно и дълго управление, никой в историята ни не е успявал да удържи преимуществото и лидерството си въпреки организираната канонада от всички останали политически сили включително и коалиционните партньори!
  Няма никакъв шанс, след тотална доминация в местната власт да не се появят пробойни, да се отразят грешки, недалновидни решения, да се проявят направените компромиси.
  Преодолявайки това ГЕРБ взема впечатляваща победа, дори и да загуби всичките си балотажи, което е малко вероятно, защото удържа победи в изборите за местните парламенти/общинските съветници.
  Никоя друга от съществуващите партии няма кадровият капацитет да измести ГЕРБ в местната власт, на този етап.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.