С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 1 ное 2019, 13:59, 10068 прочитания

Искахме промяна, но нямахме желание

Отливът на гласове за ГЕРБ в сравнение с местните избори през 2015 г. е знак за умора от статуквото, но все още не се очертава ясна алтернатива

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Вотът в София произведе изненада със силния резултат за независимия Борис Бонев, но не оправда очакванията за реален пробив в политическия модел.
 • Ако решилите да гласуват на балотажа симпатизанти на "Демократична България" и Борис Бонев се разцепят по линията ляво - дясно, разликата между Фандъкова и Манолова ще се запази.

Част от темата

Между двата тура на изборите

Ефектът "Бонев" в новия СОС

Как гласовете за независимия кандидат сглобиха мнозинство на ГЕРБ и ВМРО в общинския съвет

Варна – още четири години Готъм сити без Батман

И на тези избори витае усещането, че градът е изоставен на произвола на арогантни политически кръвосмешения и с алчно пропилян публичен ресурс

Балотажът в София - голямото дясно ухажване

И Фандъкова, и Манолова не разполагат с гарантиран допълнителен вот за решаващата битка в неделя

Ако политическата ситуация в България се следеше като нивото на река Дунав, съобщението след тези избори щеше да звучи като познатото от радиото "саншонжмон" (sans changement от френски), или без промяна. В интерес на точността - без особена промяна. Формално управляващата ГЕРБ запазва водещите си позиции в местната власт - в общинските съвети и по броя на кметските постове, който едва ли ще се промени драматично дори след многобройните балотажи в неделя.

Ако на втория тур в София Йорданка Фандъкова отново бъде избрана за кмет, за пореден път ще бъде възпроизведена и политическата монотонност, в която от дълго време са изчезнали електоралните разлики между столица, град, село и дори ромските махали. Утешително е, че няма да е в степента, до която реално може да стигне, съдейки по случя с Доспат, където и кметът, и всички общински съветници ще са от ГЕРБ.


В обобщен вид резултатът от изборите изглежда банален, но този лесен извод подвежда. Детайлите от първия тур далеч не предвещават безоблачна перспектива за статуквото. В телевизионните студиа миналата неделя кривата на изборните числа от 2015 г. и сега беше масово коментирана като ясен знак за искана от избирателите промяна. Друг е въпросът, че от гледна точка на практическия резултат се е получило като при младия ром, станал известен от "Господари на ефира" през 2017 г. с крилатата фраза, в която се превърна отговора му на въпроса защо не е гласувал за президент: "Много исках да гласувам, но нямах желание".

Искахме промяна, но нямахме желание

Преглед на оригинала

Автор: Капитал

Промяна все пак се очертава, и то във важни посоки. Мнозинството на ГЕРБ в София и в други градове няма да е толкова комфортно, колкото досега. И въпреки липсата на гаранции, че моделът "всички на трапезата" отново няма да победи, можем да се надяваме, ако не да очакваме, че ще има повече откритост на решенията за общинските политики и разпределянето на публичните ресурси.

Самият факт, че гражданите и техните организации всъщност диктуваха предизборния график на основните кандидати за кмет в столицата, показва, че политиката "по инерция" вече не върви поне в големите градове, в които и вотът е по-независим. А представяният почти като сензация резултат на председателя на сдружението "Спаси София" Борис Бонев показа реалната сила на социалните медии да мобилизират хора за различни каузи, включително и за изборни. Нещо повече - добрата новина е, че една трета от гласовете за него дойдоха от възрастовата група на хората между 18 и 29 години, които вероятно не са толкова апатични, за каквито се смятаха, колкото не са виждали субект за своето представителство.ГЕРБ печели в низходящ тренд

Печелейки и местните избори, партията на Бойко Борисов запазва тенденцията да губи избиратели в абсолютен брой. За кандидат-кметовете на ГЕРБ само за областните градове например сега са гласували близо 180 хил. души по-малко (около една четвърт), а за общинските съвети в тях - 85 хил. души по-малко (-16.5%) в сравнение с 2015 г. В София този спад е особено видим - Фандъкова губи една трета от подкрепата си на предишните избори и за нея са гласували над 76 хил. души по-малко.

Според социолога Живко Георгиев спадът е показателен и заради това, че ГЕРБ използваха всички възможни технологии за печелене на гласове. "Това бяха избори с мощна мобилизация на местен, национален и медиен ресурс. Вижда се, че на много места ГЕРБ губи гъвкавост и не е във форма, има пропукване, има доста общини, където са започнали да имат по двама кандидати, а даже и бойкот на собствените кандидати. Засега обаче номерът минава заради разпиляността на онези сили, които иначе искат и се борят да сложат край на този модел на управление, но поради много исторически, поколенчески и други причини са разединени", казва той пред "Капитал".

Политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов отбелязва и значението на предстоящите балотажи на много места, както и в 18 от 28-те областни центъра, като белег на ерозиращата подкрепа за ГЕРБ. В същото време той смята, че изходът от тях може да е благоприятен за управляващите, защото опонентът в повечето случаи е кандидатът на БСП: "Обикновено срещу него има един кордон от десни и десноцентристки партии, така че накрая изборната карта да се окаже много подобна на тази от 2015 г.

"По-скоро говорим за жизнен ГЕРБ, който запазва позициите си в местната власт", коментира резултата от вота политологът Димитър Ганев от агенция "Тренд".

БСП не печели във възходящ тренд

Числата от изборите на сайта на ЦИК показват, че БСП е увеличила подкрепата за кандидат-кметовете си в областните градове със 127 248 гласа, или впечатляващите 70% спрямо 2015 г. Ръстът за общинските съвети в тях е с 35 на сто, или над 55 хил. души, а в София с подкрепената кандидатура на Мая Манолова е с над 90 хил. гласа, или цели 272%. За по-доброто разбиране на тези данни обаче трябва да се има предвид, че преди четири години БСП беше в политическа кома след управлението с ДПС и кабинета "Орешарски". Увеличените гласове засега показват, че тя е излязла от нея.

Според Димитър Ганев откакто Нинова пое лидерския пост, БСП трайно има по-високи резултати на избори, в сравнение с времето на Миков, но все още социалистите не се възприемат като алтернатива на управлението.

Едва ли само споменатият "десен" кордон срещу БСП пречи тя да бъде видяна като алтернатива на ГЕРБ. "Избирателят е нов в сравнение с предишните десетилетия. Не иска радикално негативни кампании, те го плашат. Това е избирател, който е свикнал със сравнително по-предвидимата вече икономика. Не му се искат резки движения", смята Първан Симеонов.

Ганев е на по-различно мнение: "Нямаше яростен сблъсък с ГЕРБ и това според мен е оказало по-скоро негативно влияние, т.е. БСП не успя да се покаже като алтернатива на кандидатите на ГЕРБ."

"Когато една партия пропусне мандат да има властови позиции в местната власт, плаща голяма цена - тя се затваря, губи съюзници, изпада от местната публичност. ГЕРБ имаше късмет, когато беше в апогея си, да се вкорени в местната власт и това му гарантира устойчивост. Очевидно е къде БСП намери вярното решение - Русе, Благоевград, но като цяло не е намерила навсякъде верния модел и си остана разединена", е мнението на Живко Георгиев.

Разклатената крепост на София

Почти единодушно е мнението, че реална промяна на политическия пейзаж в България ще започне от София. На тези избори се стигна до ръба на такъв пробив - не само с балотажа между Фандъкова и Манолова, а и с добрите резултати за Столичния общински съвет на "Демократична България" и на изненадата на политически сезон - кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев. Всъщност за ГЕРБ имаше съвсем реална опасност да загуби мнозинството си в органа, където се взимат ключовите решения за управлението на града - ако Бонев беше участвал с листа, а не индивидуално, като независим кандидат за общински съветник.

Разпределението на спечелените от него гласове обаче даде три допълнителни мандата на ГЕРБ и по един на ВМРО и "Атака", така че управляващите отново ще имат мнозинство, макар и спечелено служебно. "Успехът на Бонев е най-големият подарък, който ГЕРБ получи в София, защото намали резултата на "Демократична България" и Мая Манолова. Автентично гражданското, което все още се пази от партии и явна политика, се оказа идеален пристан за наказателния вот, който винаги е важен фактор в едно гласуване", коментира Живко Георгиев.

В София изборната интрига обаче реално ще приключи в неделя вечерта - не само с втория тур за столичен кмет, но и с балотажите за кметове на всички райони с изключение на Банкя и Кремиковци, които ГЕРБ спечели на първия тур. Залогът за София е най-голям и има достатъчно основания все още да притеснява премиера Борисов въпреки над осемте процента преднина на Фандъкова. Защото и според анализаторите не е сигурно дали този път ще има достатъчно "десен кордон" за ключовото за властта му управление в София, или ще надделее протестният вот без значение на идеологическите различия.

Сигурно е само, че ако вотът на решилите да гласуват симпатизанти на "Демократична България" или Борис Бонев се разполови по линията ляво - дясно, разликата между Фандъкова и Манолова от първия тур ще се запази, както и статуквото в София за още четири години.

Но дори и при такъв финал столицата ще си остане силно разклатена крепост на управлението на Борисов. Столичният общински съвет ще е много важен терен за дългата игра на политическите му опоненти. Немалка част от новите лица в него обещават този път мачът да е истински, а не свирен.

Капитал #44

Текстът е част от новия брой на седмичния Капитал (1 - 7 ноември). В броя ще прочетете още:

- Местните избори: Искахме промяна, но нямахме желание
- Бюджет 2020: Всички да са доволни
- Невъзможната продажба на ЧЕЗ

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство" БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство"

"Патриотите" щели първо да изслушат номинирания от ГЕРБ кандидат, преди да решат дали да го подкрепят

20 ное 2019, 226 прочитания

Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия" Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия"

И още: Доналд Туск стана лидер на Европейската народна партия, Малта арестува известен бизнесмен за убийството на журналистка

20 ное 2019, 292 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Поне 12 пъти руски военни самолети са прелитали над България през октомври

Товарните Ан-124 са пътували от Москва до Белград и обратно, но е възможно над страната да са минавали и Ил-76

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10