Земеделци кандидатстват за субсидии с несъществуващи зеленчуци

На близо 10% от проверените земи не е имало реколта, най-много нарушения са при домати и краставици

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Земеделски производители кандидатстват с несъществуващи зеленчуци и плодове за субсидии, които националният бюджет отделя допълнително за тези два сектора. Увеличени проверки на място през тази година са установили, че на близо 10 на сто от терените не е имало въобще реколта или тя е била различна от декларираната, с цел получаване на по-високо финансиране. Случаите са особено фрапантни при отглеждани на полето зеленчуци като домати и краставици, където има повече от 25% разминавания.

Годишно България отделя около 75 млн. лв. за допълнително подпомагане на плодове и зеленчуци извън директните субсидии на площ за тези сектори, които идват по линия на ЕС.

Липсващата реколта

Всяка година земеделските производители получават около 1.5 млрд. лв. директни субсидии, като основната схема за подпомагане е единното плащане на площ, което през миналата година беше 19.40 лв. за един декар. Отделно от него обаче чувствителни сектори като плодове и зеленчуци получават финансиране от държавния бюджет по т.нар. Преходна национална помощ, което за 2018 г. е била между 85 и 127 лв. за декар зеленчуци, отглеждани на полето, и над 1700 лв. на декар при оранжерийните.

Именно тези допълнителни суми са станали повод и за нови измами. През тази година фонд "Земеделие" и земеделското министерство са увеличили от 5 на 50% проверките на място на кандидати, поискали субсидии за плодове и зеленчуци, при които са открити сериозни разминавания. При проверените през летния и есенния сезон общо 220 хил. дка в цялата страна само при 199 хил. дка са открити декларираните зеленчуци. Така над 9% от земите са заявени за подпомагане, без реално на тях да се отглежда обявената култура.

Най-големи са разминаванията по схемата за подпомагане на зеленчуци полско производство и конкретно за домати и краставици, сочат данните на фонд "Земеделие". Според директора на институцията Васил Грудев при тях от проверени 39 хил. дка тези, на които е имало е реколта, са в рамките на 29 хил. дка. Това означава, че при 25% от културите не е засадено нищо или е имало друг тип култури, които не получават допълнително подпомагане - откривани са жито, царевица, целина.

Проверките показват, че най-много разминавания са засечени в областите Варна, Велико Търново, Плевен и Пловдив. Във Варненско са липсвали над 70 на сто от декларираните за субсидии домати, а в Търновско - около 30 на сто от заявения за подпомагане пипер, показват данните.

По-засилените проверки през тази година са направени заради драстичното увеличение на кандидатите за субсидии, което според Васил Грудев е "повече от това, което считаме, че е нормално". За 2019 г. заявените за подпомагане земи по всички схеми за плодове, зеленчуци и протеинови култури са над 3 млн. дка при 2.19 млн. дка за предходната година. "Проверки са и насочени и свързани с десетките сигнали, които имаме при нас", казва още Грудев.

Висок процент нарушения

Всъщност процентът нарушения, който е открит при кандидатите за субсидии за плодове и зеленчуци, е изключително висок, предвид че стандартът е за до 2% отклонения. Единствената добра новина в случая е, че след отстраняването на кандидатите с липсващи зеленчуци сумите, които ще получат коректните производители, ще нараснат, тъй като всяка година фиксираният бюджет за схемата се разпределя между заявилите подпомагане.

Опитите за измами при зеленчуците не са единствените през тази година. Само преди дни земеделското министерство съобщи, че е са открити и 95 кандидати за субсидии по директните плащания на площ, които са очертали за подпомагане земи, които или не са техни, или за тях нямат документи, доказващи правото на ползване на земята. Става въпрос за 160 хил. дка в цялата страна.

През седмицата "Медиапул" публикува разследване, според което кариери, скали, селски стадиони и дори къща с двор са били заявени като пасища, за които също се изплащат субсидии.

*Текстът е коригиран в 17 ч.