Дани Каназирева става областен управител на Пловдив

Лидерката на "Съюз за Пловдив" бе опонент на ГЕРБ за кметското място в града, но остана трета след мистериозно разминаване между екзит половете и реалните гласове

Дани Каназирева
Дани Каназирева    ©  Надежда Чипева
Дани Каназирева
Дани Каназирева    ©  Надежда Чипева

Класираната на трето място в кметските избори в Пловдив Дани Каназирева ще бъде новият областен управител на мястото на избрания за кмет Здравко Димитров от ГЕРБ. Решението на правителството е от днес, а самата Каназирева, която е лидер на "Съюз за Пловдив", изпрати писмо до медиите, в което обосновава решението си да приеме поста.

"Доскоро Пловдив бе изправен пред две опасности - да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм. Днес и двете опасности изглеждат преодолени. Новият кмет Здравко Димитров по категоричен начин даде заявка за различно и диалогично управление." И уточнява, че е била "изправена пред конкретен избор - или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам; или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона". Тя избрала второто.

Иначе Каназирева заедно с формацията си присъства в Общинския съвет на Пловдив вече три мандата. Досега тя бе умерено критична спрямо управлението на ГЕРБ в града в лицето на Иван Тотев. В предизборните си участия акцентираше върху отговорността на общината за ниските доходи в града, тъй като "няма уважение към бизнеса и работещите хора", а на високи позиции се назначават "хора без компетенция". Критикуваше данъчната и финансовата политика, както и решенията по проблемни сфери за града като транспорта.

Интересна ситуация

Ситуацията с назначението на Каназирева за областен управител е любопитна, защото донякъде повтаря развитието от предходните местни избори през 2015 г. Тогава досегашният областен управител на Пловдив и новоизбран кмет на града - Здравко Димитров, също бе опонент на ГЕРБ в кметската надпревара като независим кандидат, подкрепен от Реформаторския блок. Впоследствие бе назначен за областен управител и мина в редиците на ГЕРБ.

На същите избори през 2015 г. участва и Каназирева, която пък е бивш член на ГЕРБ - до 2010 г. Тя остана трета - пред Здравко Димитров, а формацията й подкрепи Иван Тотев за балотажа. Очакванията бяха впоследствие тя да оглави Общинския съвет на града, което - според информация от общински съветници тогава - бил заръчал и премиерът Борисов. Тотев обаче не спазил тази предварителна уговорка.

Мистерията на първия тур

На първия тур на изборите сега Каназирева получи 11.32% от гласовете и остана трета. Около името й обаче се вдигна шум тъй като всички агенции, които правеха екзит полове в Пловдив, я нареждаха втора с около 5% през цялото време, докато течеше вотът. Това бе крайно изненадващо, тъй като всички първоначални проучвания сочеха, че втори ще е подкрепеният от ВМРО и НФСБ бивш кмет на града Славчо Атанасов.

При паралелното преброяване обаче реалният резултат се оказа съвсем различен и Каназирева всъщност отчете с около 5% по-нисък резултат от този на Атанасов. Това озадачи наблюдателите, а формацията ѝ беше заподозряна, че някак е успяла да изманипулира социологическите проучвания.

Коя е Дани Каназирева

Дани Каназирева бе член на ГЕРБ от ранните години на партията, но беше изключена през 2010 г. Тогава Бойко Борисов заяви, че доверието към нея било снето, защото защитавала интересите на бизнесмена от БСП Георги Гергов, но самата тя отхвърли тези твърдения. И обяви, че причина за това е активната ѝ позиция по проблемни въпроси.

Впоследствие тя оглави регистрираната през 2011 г. партия "Съюз за Пловдив", с която се яви на местните избори през същата година, и оттогава има своя група в общинския съвет. След сегашния вот тя ще има 5 съветници.

През годините си е сътрудничила на национално ниво с други партии от дясноцентристкия спектър - като ДБГ на Меглена Кунева, а на последния парламентарен вот - с "Нова република" - форматът, в който се яви ДСБ на изборите след разпада на Реформаторския блок. На сегашните местни избори обаче "Съюз за Пловдив" не влезе в коалиция с "Демократична България".