Вечерни новини: Радев върна назначението на Гешев за главен прокурор, отпадането на мониторинга засега е несигурно

И още: Борисов обвини "градската десница" за слабия резултат на Фандъкова; ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България; Нови борсови рекорди на Уолстрийт

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев    ©  Юлия Лазарова

Няколко свързани политически сюжета белязоха днешния ден, сред които водещо е решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Ето и какво се случи днес:

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентът върна на ВСС предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор

Новината накратко: Президентът обяви, че връща на ВСС предложението за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор. Така назначението му ще се забави, но едва ли ще има по-значителни последствия.

Какви са мотивите? Радев се мотивира с порочната процедура по избора на Гешев – проведена с една единствена номинация и лишена от състезателност. Това е станало със съучастието на изпълнителната власт в лицето на правосъдния министър, който така и не предложи други номинации. На второ място, без да коментира личността на Гешев, Радев акцентира върху негативните оценки на неправителствения сектор и професионалните организации, като отбеляза, че това поставя под съмнение общественото доверие към него и компрометира авторитета на този пост. Същевременно, за Гешев е имало масирана служебна и институционална подкрепа, която е заглушила другите позиции.

Какво следва? ВСС може и най-вероятно ще прегласува решението си, както негови членове, вкл. самият настоящ главен прокурор Сотир Цацаров, вече потвърдиха това. При повторно върната кандидатура президентът е длъжен по Конституция да подпише указа, което означава и в следващите 7 години държавното обвинение да се управлява от силно спорната фигура на Иван Гешев. Все пак теоретично има вероятност при второто гласуване във ВСС Гешев да не събере необходимото мнозинство от поне 17 гласа и тогава ще трябва да се отвори нова процедура и да се номинират и други кандидати.

Не бива се изключва и възможността за друго развитие предвид силното напрежение около този избор и продължаващото наблюдение на европейските институции – ЕК и Съвета на Европа.

МЕЖДУВРЕМЕННО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА

Точно по повод главния прокурор на двудневно посещение в София е делегация на Венецианската комисия. Целта е да обсъди с властите в страната проблема с практическата безконтролност и всевластие на фигурата на главния обвинител в България и подготвяния от управляващите законопроект уж за ограничаването им. Премиерът Борисов се срещна с участниците в делегацията днес, като ги увери, че върховенството на закона било приоритет на управлението му и изтъкна, че България била изпълнила всички препоръки от Механизма за сътрудничество и проверка, познат просто като "мониторинга на ЕК".

Отпадането на мониторинга обаче още виси в несигурност, след като преди две седмици Брюксел обяви, че е готов да премахне наблюдението над страната, но иска да чуе и мнението на страните-членки и на евродепутатите. Вчера дипломатите на 27-те отново обсъждаха позицията си по въпроса, но по информация на "Капитал" ситуацията не е по-различна от първата им среща по темата, когато стана ясно, че десетина страни са скептични за отпадането на механизма, а някои от тях - като Франция, Холандия и Дания, са остро против. Днес темата бе на дневен ред и в комисия на Европарламента, а в следващите седмици може да се стигне и до дебат в пленарната зала.

Националното съвещание на ГЕРБ с всички новоизбрани кметове на партията бе друга "интересна" тема от деня. Участниците очакваха от лидера Борисов строго мъмрене, промени и искане на оставки за по-слабите резултати в много места, но вместо това той се "скара" на... "Демократична България", чието ръководство според него непростимо подкрепило Манолова вместо Фандъкова ("Демократична България", както и независимият Борисов Бонев всъщност не подкрепиха нито една от двете и привържениците им гласуваха по съвест, но според екзит-полове по-голяма част от тях са предпочели Манолова вместо Фандъкова за балотажа - бел.ред.). Първи пък тон зададе Росен Плевнелиев, който иронично предложи "Демократична България" да си избере Мая Манолова за шеф."

И за да е сцената пълна самата Мая Манолова внесе в съда иск за 15 хил. лв. за клевета срещу премиера Борисов. Повод са думите на министър-председателя в сутрешния блок на bTV от последния ден на предизборната кампания. Тогава Борисов обясни, че възмутен човек му разказал, че при посещение в кв. Волуяк Манолова е правила "уйдурми" с роми, като са се спазарили те да кажат, че от ГЕРБ са им платили, за да гласуват за Фандъкова.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ

Еврокомисията понижи прогнозата си за икономическия растеж в България от 3.4% до 3% през 2020 г. и до 2.9% през 2021 г. в унисон с общата тенденция на забавяне в ЕС и еврозоната.

Проектобюджетите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК за 2020 г. бяха приети на първо четене от ресорните комисии в парламента, продължава обсъждането на държавния бюджет, но изненади не се очакват и вероятно той също ще бъде приет до края на деня.

Водещите борсови индекси на Уолстрийт - S&P 500 and Dow Jones, достигнаха нови рекорди в началото на търговията заради оптимистичните новини около преговорите между САЩ и Китай - според Пекин двете страни са се разбрали да премахнат поетапно митата, докато приближават постигането на първата фаза от търговската сделка.

Двудневна стачка на кабинния персонал на Lufthansa днес и утре ще засегне общо 1300 полета, вкл. и тези от Германия до България и обратно, като авиокомпанията изготвя алтернативно разписание и пътниците могат да намерят информация за полета си и опции за безплатно пререзервиране на сайта на превозвача.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"Климатична стачка" стана дума на годината на речника Collins

"Климатична стачка" е думата на годината на речника Collins. Тази форма на протест води началото си от климатичната конференция в Париж през 2015 г., но набра популярност преди година, когато шведската екоативистка Грета Тунберг започна да протестира всеки петък, вместо да ходи на училище. Примерът ѝ зарази младежи по целия свят. Според екипа на Collins има стократно увеличение на употребата на фразата през 2019 г.

Много от останалите думи-финалисти са родени от културата в социалните мрежи, новата (дез)информационна реалност или носят антидискриминационен смисъл. Сред тях са например BoPo (Body Positive или да се гордееш с тялото си, въпреки недостатъците му), cancel (демонстративно да спра да реагирам на някого в социалните мрежи), entryist (човек, който влиза в дадена партия с цел да промени принципите ѝ), nonbinary (полова или сексуална идентичност извън полярните категории мъж-жена, хетеро-хомосексуален), deepfake (технология за много реалистично фалшифициране на снимки и видео) и др.