Президентът върна Гешев, ВСС вероятно ще го прегласува

Очаквнията са съдебният съвет да препотвърди избора му за главен прокурор вместо да отвори нова процедура. Ако това стане, Радев е длъжен да подпише назначението

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатурата на Иван Гешев за следващ главен прокурор. В кратко изявление привечер в четвъртък държавният глава посочи два основни мотива за връщането – формалната процедура по избора, лишена от състезателност и индикации, че избраният от ВСС кандидат не се ползва с общественото доверие.

Процедурата по избора на Гешев във ВСС беше формално проведена, а не истинско състезание между кандидати, което отнема от престижа на този пост, мотивира се държавният глава. Освен това, множеството отрицателни становища за кандидатурата на Гешев от страна на гражданското общество – неправителствени организации и професионални организации на магистрати - поставя под съмнение доколко той се ползва с обществено доверие. Тези легитимни становища на автентичното гражданско общество обаче бяха затрупани от "масираната служебна институционална подкрепа" - множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП, посочи Радев. Президентът освен това изтъкна, че публикуването на "служебната подкрепа" на сайта на ВСС в контекста на процедурата, е в разрез със закона. (Цялото изявление на президента Румен Радев можете да прочетете в карето най-отдолу.)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 7

  Мирела, това, което пишете, е унизително непрофесионално!

  Вторият мотив на президента изобщо не е, че "избраният от ВСС кандидат не се ползва с общественото доверие", както твърдите, а че е нарушен Закона за съдебната власт .

  Ето да четете оригинала:

  https://m.president.bg/bg/news5228/darzhavniyat-glava-izborat-na-glaven-prokuror-e-akt-s-visoka-obshtestvena-znachimost-i-nachinat-na-negovoto-provezhdane-tryabva-da-sazdava-doverie-v-obshtestvoto-a-ne-da-porazhda-samneniya.html

  където Радев казва:
  "...бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа..."

  Радев се движи плътно в конституционните си правомощия. Прави много силен ход, защото назовавайки двата проблема, предлага на ВСС да мисли върху тях и да вземе решение. Ако съдебните къдровици просто прегласуват Гешев, ще се оподорят и ще лъснат зависимостите им. Да, президентът ще е длъжен да подпише указ за назначаването му. Но и да сезира Конституционния съд по двата назовани проблема, единият от които е нарушение на закон, които ВСС е пренебрегнал

  Радев се противопоставя на модела Борисов-Пеевски-Цацаров изключително интелигентно, стриктно спазвайки конституционните си правомощия.

  И да напомня, че когато "ти си го избра" назначи Цацаров преди 7 години, тогавашният правещ се на президент, подписа указа за назначаването му тутакси на коляно.

  Да напомня също, че формалното разделяне на ВСС на две колегии - прокурарска и съдийска, - с което се изчерпа реформата на съдебната системи на министъра на правосъдието в Борисов 1.0 - Христо Иванов (днешният лидер на софийската десница), само спомогна сегашното назначаване на Гешев, като капсулира номинацията му единствено в професионалните му среди, Все едно си избират профпредседател, а не главен прокурор на републиката...

  Всъщност недомислиците на Хр.Иванов са в дъното на скандала "Гешев". И е изключително шизо забъркалия го да вика най-силно.

  Нередност?
 • 2
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#1] от "D-r D":

  "становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации"

  Вие демагозите от Позитано всички ни мислите за идиоти. Няма начин подобно нещо да бъде измерено и използвано като обективен довод.

  Радев си прави ПР, ясно е и на децата че Гешев ще бъде преизбран. Ще страдаме всички от това, но като съдебната власт и прокуратурата са прогнили от корупция, малодушие, и некадърност, така е.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#2] от "smotlixx":

  Допускам, че можете да четете.
  Ето текстът на чл. 29 и от ЗСВ, в който и дума няма за становища от всички окръжни управления на МВР, ДАНС, ГДБОП:

  Чл. 29и. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2016 г.)
  (2) Становища за кандидатите и въпроси към тях могат да се представят на съответната колегия на Висшия съдебен съвет от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, не по-късно от 14 дни преди датата на провеждане на общото събрание.

  А ето и страницата на ВСС, където са публикувани всички становища:

  http://www.vss.justice.bg/page/view/9378

  Нередност?
Нов коментар