Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София

И още: ЕС договори санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър; Блокажът в Испания продължава и след поредните избори; Заповед за арест за боливийския президент Ево Моралес

Мнозинството във ВСС вече даде ясна заявка, че смята лесно да преодолее решението на президента да върне назначението на Гешев (втория от дясно наляво) за главен прокурор, просто като го преизбере
Мнозинството във ВСС вече даде ясна заявка, че смята лесно да преодолее решението на президента да върне назначението на Гешев (втория от дясно наляво) за главен прокурор, просто като го преизбере    ©  Велко Ангелов
Мнозинството във ВСС вече даде ясна заявка, че смята лесно да преодолее решението на президента да върне назначението на Гешев (втория от дясно наляво) за главен прокурор, просто като го преизбере
Мнозинството във ВСС вече даде ясна заявка, че смята лесно да преодолее решението на президента да върне назначението на Гешев (втория от дясно наляво) за главен прокурор, просто като го преизбере    ©  Велко Ангелов

Докато членовете на ВСС се готвят да прегласуват спорния избор на Иван Гешев за главен прокурор, а Мая Манолова иска от съда касиране на изборните резултати в София, премиерът Борисов демонстрира липса на интерес и към двете теми. В понеделник той се завърна към комфортната си роля: обиколки с джипа по строителните площадки. Този път инспекцията бе на газовата връзка с Гърция, която се бавеше почти десетилетие и се очаква най-после да бъде готова през 2020 г. "Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде... от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан", каза премиерът.

Той бе придружаван от посланиците на Азербайджан и Гърция, както и от новия посланик на САЩ - Херо Мустафа, която возеше на предната седалка в джипа си. Борисов се държа видимо фамилиарно, като си позволяваше да се обръща към нея през цялото време на малко име. Той й разказа за красотите на България, за важните стратегически проекти и подчерта, че е квалифициран да вози гостите си, защото "аз съм го работил това, бил съм пожарникар, имал съм охранителна фирма, главен секретар на МВР съм бил...".

В същото време в Несебър се развиваше нелепа ситуация. Преизбраният кмет Николай Димитров, който е обвинен за купуване на гласове, бе конвоиран до морския град, за да положи клетва на първото заседание на новоизбрания общински съвет. Димитров бе посрещнат от около 1000 негови привърженици, излезли на демонстрация пред общината. Белезниците му бяха махнати за процедурата, а след това му бяха сложени отново и той бе върнат обратно в ареста.

ПЕТ ПО ТРИ

Най-важното от деня в три изречения

ВСС ще прегласува Гешев за главен прокурор в четвъртък

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува повторно избора на кандидата за главен прокурор Иван Гешев в четвъртък, става ясно от дневния ред на заседанието на съвета, след като миналата седмица президентът Румен Радев върна предложението за назначаването му с мотив, че процедурата само с един кандидат е била формална и лишена от състезателност. Мнозинството във ВСС обаче даде заявка, че се кани просто да прегласува решението си, което президентът няма право да върне втори път. Все пак юристи посочиха, че президентът има сериозни основания да сезира Конституционния съд с искане за тълкуване дали ВСС е длъжен да започне нова процедура, или може само да прегласува решението си, и ако Радев направи това, то интригата с избора на нов главен прокурор остава.

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на резултатите от изборите в София

Останалата втора на балотажа за кмет на София Мая Манолова внесе жалба в Общинската избирателна комисия срещу резултатите от изборите в София, както бяха и обещали от екипа й още в изборната нощ. Манолова обясни, че екипът й е установил нарушения в самите избирателни списъци, в протоколите на секционните избирателни комисии, в преброяването на бюлетините, както и в организацията на изборния процес, но не даде конкретен пример от конкретна секция пред журналисти. Оттук насетне решението е в ръцете на съда, като процедурата може да мине през две инстанции и да отнеме седмици и дори месеци.

Външните министри на ЕС договориха санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за икономически санкции срещу Анкара заради турските сондажни дейности край Кипър. Посочването на конкретни имена обаче е оставено за по-късен етап, съобщава Reuters. Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи за лица и компании, а на гражданите и организациите от ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на включените в списъка.

Блокажът в Испания продължава и след четвъртите избори за четири години

Победителят и губещият в испанските парламентарни избори в неделя е един и същ - и.д. премиерът Педро Санчес. Той свика повторния вот, за да подсили позициите си, но сега получи по-малко депутатски места и по-малко опции в сравнение с изборите през април. Социалистите нямат мнозинство със спечелените 120 места в 350-местния парламент, Народната партия и крайната десница подобряват представянето си, крайната левица от Podemos се представи по-слабо, а либералната "Суидаданос" претърпя крах.

Турция започва да депортира бойци на "Ислямска държава" към САЩ и Европа

Турция започна да връща заловени бойци на "Ислямска държава", първият депортиран е гражданин на САЩ, като на 14 ноември се очаква това да се случи на седем германци. Турция планира да изпрати обратно в родните им страни още 2500 джихадисти, голяма част от които са от страни в ЕС. Анкара обвинява Европа, че не иска да поеме отговорност за джихадистите - нейни граждани, и заявява, че Турция не може да ги държи повече на територията на страната си.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре депутатите ще гласуват проектобюджетите за здраве и обществено осигуряване за 2020 на първо четене, а в сряда вероятно и цялия бюджет на държавата за догодина. Засега интриги не се очакват, тъй като на този етап проектите се гласуват като едно цяло и дебатът е общо политически.

Също утре новият Столичен общински съвет встъпва официално в длъжност. Ще бъде избран председател на съвета и негови заместници, като най-вероятно досегашният председател Елен Герджиков от ГЕРБ ще бъде преизбран.

Във вторник националната статистика ще публикува данни за външната търговия през август - за ЕС, и септември - за трети страни.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка, има заповед и за ареста му

След три седмици протести срещу преизбирането му за 4-ти мандат боливийският президент Ево Моралес обяви, че подава оставка, а също така стана ясно и че е издадена заповед за ареста му. Моралес коментира в Twitter, че заповедта е "незаконна" и добави, че домът му е бил нападнат. "Пучистите разрушават правовата държава", каза бившият социалистически лидер, чието местонахождение е неизвестно.

На изборите за президент на 20 октомври в страната се очертаваше балотаж, но окончателните резултати ден по-късно показаха победа за държавния глава. Това предизвика подозрения за измама сред опозицията и международни наблюдатели и доведе до протести.