Натискът срещу съдия Калпакчиев се разширява

Институционалният и медиен тормоз срещу председателя на Съюза на съдиите включи и писмен "разпит" на председателя на БХК

Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България
Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България    ©  Георги Кожухаров
Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България
Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България    ©  Георги Кожухаров

В седмицата, в която предстои ВСС отново да обсъжда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, институционалният и медиен тормоз срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев премина в нова фаза.

В понеделник в медиите, близки до Делян Пеевски, се мултиплицира една и съща дописка, според която "Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформаторския блок за смъртта на 14-годишно дете". Всъщност става дума за дело, по което тричленен съдебен състав от Софийския апелативен съд приема единодушно, че вината за смъртта на детето, починало при стоматологична хирургична операция в резултат на усложнение, предизвикано от упойката, не е на хирурга, а на анестезиоложката, поставила упойката, и на управителката на клиниката, която не е създала необходимата организация за спешна реакция, включително и необходимия медикамент. Докладчик по делото не е Калпакчиев, а друг съдия – Владимир Астарджиев, третият член на състава е съдията Камен Иванов, а мотивите тепърва предстои да излязат. Въпреки това споменатите медии преписаха една и съща информация, публикувана първо в "правен" сайт и започваща с изречението: "Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев издаде пореден скандален съдебен акт..." Проверката в интернет как десетки сайтове буквално се преписват дословно е елементарна. Никой от тези медии няма представа за мотивите на съдебното решение, защото те не са готови.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата