Натискът срещу съдия Калпакчиев се разширява
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Натискът срещу съдия Калпакчиев се разширява

Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България

Натискът срещу съдия Калпакчиев се разширява

Институционалният и медиен тормоз срещу председателя на Съюза на съдиите включи и писмен "разпит" на председателя на БХК

11400 прочитания

Съдия Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България

© Георги Кожухаров


В седмицата, в която предстои ВСС отново да обсъжда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, институционалният и медиен тормоз срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев премина в нова фаза.

В понеделник в медиите, близки до Делян Пеевски, се мултиплицира една и съща дописка, според която "Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформаторския блок за смъртта на 14-годишно дете". Всъщност става дума за дело, по което тричленен съдебен състав от Софийския апелативен съд приема единодушно, че вината за смъртта на детето, починало при стоматологична хирургична операция в резултат на усложнение, предизвикано от упойката, не е на хирурга, а на анестезиоложката, поставила упойката, и на управителката на клиниката, която не е създала необходимата организация за спешна реакция, включително и необходимия медикамент. Докладчик по делото не е Калпакчиев, а друг съдия – Владимир Астарджиев, третият член на състава е съдията Камен Иванов, а мотивите тепърва предстои да излязат. Въпреки това споменатите медии преписаха една и съща информация, публикувана първо в "правен" сайт и започваща с изречението: "Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев издаде пореден скандален съдебен акт..." Проверката в интернет как десетки сайтове буквално се преписват дословно е елементарна. Никой от тези медии няма представа за мотивите на съдебното решение, защото те не са готови.

Във вторник стана известно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не само продължава с пълна пара измислената проверка за безпристрастността на състава, постановил условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, но и съвсем сериозно е заел инквизиторска позиция спрямо съдиите Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, както и спрямо председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Писмо, подписано от съдебния инспектор Стефка Мулячка, е изпратено на БХК с 12 въпроса, на които се изисква отговор, без в него да е посочено на какво основание и по каква преписка. В писмото обаче се задават въпроси защо Кънев е представил положителна характеристика на Джок Полфрийман по делото за предсрочното му освобождаване, каква е практиката на БХК да дава становища и характеристики на затворници и дали организацията е участвала в работата по законопроект – в случая проекта за промени в НПК, с които през 2017 г. е въведена възможност за условно предсрочно освобождаване на осъден по негова молба. Кънев е питан също така познава ли съдиите от състава, участвали ли са те в проекти на БХК, получавали ли са хонорари оттам и т.н.

Съдия Калпакчиев е обект на постоянни атаки

Калпакчиев стана обект на атаки още докато беше член на предишния Висш съдебен съвет, където се обозначи като опонент на главния прокурор Сотир Цацаров срещу неговата политика на овладяване на съвета и срещу независимостта на съда. Нападките срещу съдия Калпакчиев се засилиха, след като той оглави Съюза на съдиите в България (ССБ) точно преди година и особено много в кампанията по избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Причината е, че ССБ зае твърда позиция срещу формалната и лишена от прозрачност процедура, в която Гешев бе издигнат като единствен кандидат, а същевременно посочи и проблемите около самата кандидатура, свързани с явен дефицит на професионални качества и интегритет.

За манипулирането на общественото мнение срещу съдията бяха използвани всякакви поводи. През септември - след като тричленният съдебен състав на Софийския апелативен съд, председателстван от него, постанови условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. А последните дни показаха, че това е целенасочено действие на медии и институции.

В края на септември политиците в парламента първи провокираха скандала с условното предсрочно освобождаване на Полфрийман и атакуваха тричленния съдебен състав и специално Калпакчиев със заявлението, че макар да не са чели определението и мотивите му, го намират за "позорно". В ход бе вкаран мотив за незаконен състав, защото председателят на състава Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова имали връзки с БХК, който пък е председателстван от Красимир Кънев, който пък представил по делото положителна характеристика на Полфрийман, макар и в лично качество.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото с тези аргументи, а въпреки че законът не допуска възобновяване в този случай, тричленният състав на съда прие да разгледа делото и очевидно изчаква да приключи процедурата по избора на нов главен прокурор.

Пред Съдебната палата националисти организираха митинг срещу съдиите, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова към саморазправа с председателя на състава. Членове на младежкото ВМРО подадоха сигнал до Висшия съдебен съвет с искане за проверка на безпристрастността на съдиите, взели решението за Полфрийман - според тях под натиск както от български, така и от международни организации.

Съдийската колегия на ВСС, вместо да защити съдийската независимост, влезе в ролята на пощенска кутия и препрати сигнала до ИВСС за проверка. Резултат от всичко това са въпросите до Красимир Кънев, както и отговорът му на тях. Двата документа публикуваме изцяло в прикачените файлове, защото тяхното съдържание е показателно за естеството на проверката, предприета от инспектората.

Не е необходимо човек да е юрист, за да е наясно с абсурдността на зададените въпроси. БХК е правозащитна организация, като основен периметър на нейната дейност е мониторингът на затворите и правата на затворниците. БХК води много стратегически дела на затворници, включително в съда по правата на човека в Старсбург - с цел създаването на практики, гарантиращи върховенството на закона. В това си качество БХК участва в работата по редица законопроекти, свързани със затворите, но извън това – абсурдно е да се разследва работата на една неправителствена организация по законопроект в контекста на някакъв конфликт на интереси.

Тук дори не става въпрос само за това, че една официално назначена работна група по законопроект в дадено министерство по правило събира организациите, които работят в съответната област и имат експертиза в нея, че това е публична дейност, при която се обсъждат аргументи и решението се взема на база на тях. В крайна сметка става въпрос за закон, предложен от Министерския съвет и приет от парламента след нормална законодателна процедура. Инспектор Стефка Мулячка от Инспектората към ВСС не казва дали съмненията за лобизъм в този закон важат и за правителството и парламента.

Красимир Кънев: БХК рядко отказва становища по дела на лишени от свобода

В отговора си Красимир Кънев не пести сарказма към опита на инспектор Мулячка да го постави в позиция на разпитван. (Кариерата й в съдебната система е като следовател, номинирана е в инспектората от Камарата на следователите и е гласувана от парламента.)

По същество председателят на БХК отговаря изчерпателно на всички въпроси въпреки ясната позиция, че инспекторатът не може да изисква подобно нещо от една неправителствена организация или отделни граждани като частни лица. Извън това Кънев посочва, че тримата съдии никога не са участвали в проекти на БХК, нито са получавали пари оттам. Той пояснява, че по делото е представил характеристика на Полфрийман по искане на защитата, тъй като познава затворника и дейността на регистрираното от него сдружение за защита правата на лишените от свобода.

"БХК по принцип рядко отказва да предоставя становища по дела на лишени от свобода, които подобряват положението им. Това важи за всякакви производства. Досега сме предоставяли становища с общ обем от няколкостотин страници на различни съдилища в София, Варна, Благоевград, Лондон, Манчестър, Единбург, Братфорд, Ню Йорк, Кейптаун, както и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (например по делата "Харакчиев и Толумов срещу България", "Нешков и други срещу България" и "Димитър Митев срещу България" - всички засягащи лишени от свобода).

По въпроси, свързани с лишени от свобода, сме предоставяли становища и на Комитета на министрите на Съвета на Европа във връзка с изпълнението на решения на Европейския съд по правата на човека. По други въпроси, несвързани с лишаване от свобода, сме предоставяли становища и на други съдилища и органи, в това число — по тяхна покана — на Конституционния съд на Република България и на Върховния касационен съд. Освен становища аз и други сътрудници на БХК сме се явявали на изслушвания като експерти в съдилища в София, Варна, Благоевград, Лондон, Братфорд, Единбург и Кейптаун. Някои от изслушванията са се провеждали дистанционно чрез видеовръзка по интернет. Отказвали сме становища единствено когато сме намирали, че въпросите, поставени ни по конкретното дело, попадат извън експертизата ни. Изхождали сме от убеждението, че с нашите становища подпомагаме съда да разгледа делото колкото е възможно по-цялостно и обективно", пише Красимир Кънев в отговорите си до инспектората.

И на свой ред завършва с два въпроса до Инспектората, които задава по реда на Закона за достъп до обществена информация:

 • В колко случая през тази година Инспекторатът на ВСС се е обръщал за информация към лица извън кръга на задължените по чл. 175д, ал. 4 от Закона за съдебната власт?
 • Какви съображения ръководят поставянето на въпрос 10 във Вашето писмо от 28 октомври и за целите на изпълнението на кои от функциите на инспектората съгласно чл. 54, ал. 1 от ЗСВ е необходима тази информация?

В седмицата, в която предстои ВСС отново да обсъжда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, институционалният и медиен тормоз срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев премина в нова фаза.

В понеделник в медиите, близки до Делян Пеевски, се мултиплицира една и съща дописка, според която "Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформаторския блок за смъртта на 14-годишно дете". Всъщност става дума за дело, по което тричленен съдебен състав от Софийския апелативен съд приема единодушно, че вината за смъртта на детето, починало при стоматологична хирургична операция в резултат на усложнение, предизвикано от упойката, не е на хирурга, а на анестезиоложката, поставила упойката, и на управителката на клиниката, която не е създала необходимата организация за спешна реакция, включително и необходимия медикамент. Докладчик по делото не е Калпакчиев, а друг съдия – Владимир Астарджиев, третият член на състава е съдията Камен Иванов, а мотивите тепърва предстои да излязат. Въпреки това споменатите медии преписаха една и съща информация, публикувана първо в "правен" сайт и започваща с изречението: "Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев издаде пореден скандален съдебен акт..." Проверката в интернет как десетки сайтове буквално се преписват дословно е елементарна. Никой от тези медии няма представа за мотивите на съдебното решение, защото те не са готови.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Цацаратурогешефтурата е всесилна, безконтролна, нагла - за нея няма закони, над нея е само господ! Здраве и сили на малцината, които все още ѝ дават отпор!

 • 2
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Горкото момче! Как ли ще издържи!

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Превръщаме се в абсолютна полицейска държава където мнозинството в администрацията се страхува и разрешава на шепа ченгета да го командват и да се излагат вместо тях. Грозна работа.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да пусне още няколко анархисти да го защитават.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.