Вечерни новини: Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене, 1.5 млрд. евро глоба за Унгария заради еврофондовете

И още: Tesla щурмува Европа през Германия, Цацаров е вариант за шеф на антикорупционната комисия, ВСС ще прегласува избора на Гешев за главен прокурор

Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов    ©  Надежда Чипева
Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов    ©  Надежда Чипева

Ако все по-често имате усещането, че едни и същи хора се въртят по върховете на държавните репресивни органи, днес имате поредния повод да поразсъждавате по темата.

След като окончателното назначаване на Иван Гешев за главен прокурор изглежда все по-неизбежно, днес неофициално изтече информация, че досегашният обвинител номер едно на държавата Сотир Цацаров е фаворит за ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Срокът за внасяне на предложения за шеф на конфискационната служба изтича другата сряда, като назначеният на поста ще довърши мандата на предсрочно оттеглилия се Пламен Георгиев. Преди да подаде оставка като началник на КПКОНПИ пък, Пламен Георгиев също беше фаворит за наследник на Цацаров. След номинирането на Гешев обаче кариерата му рязко тръгна надолу и той скоропостижно беше "заточен" като консул във Валенсия въпреки скромните си познания по испански.

Така че кадровата въртележка в магистратско-полицейските среди все повече и повече започва да прилича на затворен клуб.

Иначе във вътрешнополитически план денят мина сравнително спокойно, доминиран от дебатите около разпределението на парите в държавния бюджет за 2020 г., който днес бе приет на първо четене.

Лоша вест има за перничани, които явно няма да се разминат с режима на водата заради ниското ниво на яз. "Студена". Най-безболезненият вариант според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров е да има вода между 20.00 и 8.00 ч. сутринта.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене

С критики и отляво, и отдясно, че липсват реформи, които да подобрят работата на публичните системи, бюджет 2020 получи одобрение на първо четене в парламента. Догодина държавата планира да похарчи 46.8 млрд. лв., или 36.9% от БВП, като за разлика от преди този път салдото е балансирано. Бюджет 2020 залага още 10% ръст на заплатите в публичния сектор, а буфер срещу нова криза според финансовия министър Владислав Горанов е липсата на дефицит.

Пиреос се вля в Пощенска банка

Банка Пиреос България официално се вля в Пощенска банка, след като с вписване в Търговския регистър от 12 ноември институцията е заличена като самостоятелно дружество. С това влизат в сила промени за клиентите й: за заварените кредитни договори и депозити условията остават същите, но промяна има в IBAN номерата на сметките и тарифите, по които ще се ползват банкови услуги занапред. Сделката по придобиване бе договорена преди година срещу 75 млн. евро, а с фактическото сливане на двете институции се обособява третият по големина на активите играч на банковия пазар в страната и след очакваното влизане на България в европейския банков съюз ЕЦБ ще поеме надзора върху институцията.

Tesla щурмува Европа през Германия

Иновативният производител на електрически автомобили Tesla ще построи първата своя фабрика в Европа край Берлин, обяви основателят на компанията Илън Мъск по време на церемонията по връчването на годишните награди на Auto Bild в германската столица. До момента компанията разчиташе единствено на своя завод във Фримонт, Калифорния, който работи в тясно сътрудничество с т.нар. Gigafactory край Рено, Невада, произвеждаща батериите за превозните средства. Tesla е във финалната фаза от пускането на още една фабрика край Шанхай, която ще произвежда електромобили от типа Model 3 за китайския пазар.

Унгария ще плати глоба от 1.5 млрд. евро заради лошо управление на евросредства

Правителството на премиера Виктор Орбан е приело Унгария да плати глоба от повече от 500 млрд. форинта (около 1.5 млрд. евро), вместо да прави цялостно разследване за лошо управление на средствата от ЕС. Санкцията е равна на около 2% от БВП на страната, ако се плати за една година. Агенция Reuters е открила новината в документ с писмени отговори, подготвен от екипа на Йоханес Хан - еврокомисаря за европейската политика на съседство и разширяване. От отговора се разбира, че сумата е равна на 10% от размера на всички вече сключени договори, в които са засечени нередности от новата система за неефективно управление и контрол.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ВСС се очаква да прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор на заседанието си утре, след като миналата седмица президентът Румен Радев върна предложението за назначаването му. Въпреки мотивите му, че процедурата само с един кандидат е била формална и лишена от състезателност, членовете на ВСС нямат намерение да започнат нова процедура. По закон Радев няма право да откаже повторно предложена му кандидатура. Както и предходния път два протеста ще блокират района около ВСС - на противниците на назначението от гражданското сдружение БОЕЦ и агитката в подкрепа на Гешев, организира от сайта "Пик".

Очаква се движението в района да е силно затруднено.

В четвъртък ще се видят експресни оценки за икономическия растеж на България заедно с данни за БВП за останалите държави - членки на ЕС. Според прогнозите ръстът на БВП в страната тази година ще бъде по-голям от миналогодишния темп от 3.1%, но през 2020 г. се очаква забавяне.

Годишната среща "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал", ще се проведе на 14 ноември в София. Конференцията предоставя възможности за представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте. Повече за програмата и участниците може да видите на сайта на събитието.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Венеция под вода

Бури и наводнения връхлетяха водещите туристически дестинации в Италия - Венеция, Матера и Капри. Градът на каналите бе наводнен при безпрецедентното за последните 53 години покачване на нивото на водата във Венецианската лагуна. То достигна 187 см и така се доближи до историческия рекорд, поставен на 4 ноември 1966 г., когато е било 194 см. Обстановката се влоши от бурния вятър с пориви от 100 км/ч вчера вечерта и от проливния дъжд. Около 80% от града се оказаха наводнени, включително централният площад "Сан Марко" и едноименната базилика. Кметът на града Луиджи Бруняро написа в Twitter, че Венеция се нуждае от помощта на всички, за да се справи с онова, което е ясна последица от климатичните промени.