Вечерни новини: ВСС преизбра Гешев за главен прокурор, икономиката леко се забавя

И още: Първият ден от болничните няма да се плаща от никой, патриотите "вдигнаха" минималната пенсия и осигуриха безплатна детска градина за социално слаби, подготвя се нова концесия на летище Пловдив

Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше съпътстван от протест пред ВСС
Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше съпътстван от протест пред ВСС    ©  Георги Кожухаров
Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше съпътстван от протест пред ВСС
Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор отново беше съпътстван от протест пред ВСС    ©  Георги Кожухаров

Главен прокурор, бюджет и импийчмънт са трите ключови думи на дъждовния четвъртък.

В София той донесе само мрачно небе и локви по улиците, но във Венеция бе обявено извънредно положение, след като над 80% от града бяха наводнени.

От другата страна на океана пък започнаха да "валят" публичните изслушвания в процеса по разследване за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Още в първия ден Уилям Тейлър, изпълняващ временно длъжността американски посланик в Украйна, заяви, че негови подчинени са чули как Тръмп настоява пред Киев за разследване на сина на неговия потенциален конкурент в президентските избори догодина, демократът Джо Байдън. С началото на публичните изслушвания демократите се стремят да получат възможно най-широка обществена подкрепа, ако решат след това да започнат самия процес на импийчмънт. Показанията на Тейлър дават допълнителна тежест на обвиненията на демократите, че Тръмп е оказвал натиск на Украйна да разследва сина на Байдън.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ДЕНЯ

Мнозинството на ВСС потвърди избора си на Иван Гешев за главен прокурор въпреки обществената съпротива и критиките на президента

Какво се случи? Общественото недоволство, протестите под прозорците на ВСС и отказът на президента да подпише указ за назначаване не спряха мнозинството във ВСС да прегласува единствената номинация за поста главен прокурор на България - спорната фигура на сегашния зам. главен прокурор Иван Гешев. Отново само четирима членове на съвета гласуваха против - председателят на ВКС Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. Оттук нататък на ход пак е президентът, който е единствената институция, разполагаща с възможност да се противопостави на този избор.

Защо се стигна до прегласуване? То се наложи, след като миналата седмица Румен Радев върна предложението на ВСС за назначаването на Гешев. Въпреки мотивите му, че процедурата само с един кандидат е била формална и лишена от състезателност, членовете на ВСС днес отхвърлиха предложението да бъде започната нова процедура и просто пристъпиха към прегласуване.

Това ли е краят? По конституция президентът няма опция да откаже да подпише назначението на повторно предложената му кандидатура. Все пак той има два други хода, ако наистина смята процедурата за опорочена, а кандидата – за неподходящ и лишен от обществено доверие. Държавният глава може да сезира Конституционния съд с въпроса, поставян многократно тия дни: дали ВСС е бил длъжен да инициира нова процедура по избор, вместо просто да прегласува решението си. Юристи предлагат също така той да инициира и промени в конституцията, въвеждащи реална отчетност и отговорност на главния прокурор. Ще намери ли Радев смелост за тази стъпка ще стане ясно идните дни.

Безпрецедентна обществена реакция. Както и при първия избор на Гешев, районът около ВСС бе блокиран от два протеста - на противниците на назначението, към който се присъедини и неуспялата кандидатка за кмет на София Мая Манолова, и на агитката в подкрепа на Гешев. За пръв път изборът на главен прокурор в България е съпътстван от протести, които започнаха още преди месеци, когато стана ясно, че процедурата ще бъде формализирана до "състезание с един кон".

Порочният кръг се затваря отново. Назначаването на Иван Гешев за главен прокурор изглежда предрешено още от самото начало. Вчера неофициално изтече информация, че неговият предшественик Сотир Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която седи без титуляр след оставката на Пламен Георгиев. Така ключовите постове, чиято фундаментална функция е да бъдат пазители на законността, остават под контрола на тези, които ги превърнаха в репресивни органи за избирателна саморазправа с политически опоненти и с неудобните на деня.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Още от водещите новини от деня в три изречения

Българската икономика леко се забавя в унисон с европейската

Темпът на икономически растеж в България леко се забавя от 3.8% през второто тримесечие на годишна база до 3.7% през третото. Спадът съвпада с общата тенденция в ЕС и се дължи до голяма степен на по-слабо вътрешно потребление. Германия успя да избегне влизането в рецесия, но практически икономиката й стагнира, след като отчете символичен ръст от 0.1% през периода юли - септември.

Първият ден от болничните няма да се плаща от никой

Първият ден от болничните няма да е нито за сметка на държавата (тоест НОИ), нито за работодателя от догодина, решиха ГЕРБ и "Обединени патриоти" на заседание на коалиционния съвет в четвъртък. Така вторият и третият ден от болничните ще продължат да се изплащат от работодателите, а останалите - от НОИ. Идеята на управляващите е по този начин да се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични. Това означава, че бизнесът ще спести по груби сметки около 50 млн. лв. догодина от отписването на първия ден.

Патриотите "вдигнаха" минималната пенсия и осигуриха безплатна детска градина за социално слаби

По искане на патриотите допълнително ще бъде повишена минималната пенсия. Заложеното първо увеличение от 219 лв. тази година до 234 лв. от 1 юли 2020 г. (което се базира на формула) се зачерква и се залага нова стойност на минималната пенсия от 250 лв., като това обхваща около 800 хил. души и ще струва на бюджета 80 млн. лв. Друго предложение е държавата да покрива таксата за детска градина за деца на възраст 4, 5 и 6 години от социално слаби семейства, като границата е заложена на нивото на линията на бедност (363 лв. за 2020 г.), като това ще струва допълнителни 10 млн. лв.

Държавата подготвя нов опит за концесия на летище Пловдив

До края на годината ще започне нова процедура за търсене на частен стопанин, като вече има заявен инвеститорски интерес, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Летище Пловдив има много малко полети и планът за развитие се забави, след като през 2018 г. китайско-българският консорциум, избран за концесионер, се отказа от договора. Още през януари започна подновяване на концесионния анализ, той трябва да е вече готов, тъй като според по-ранно изказване на транспортния министър планът беше търгът да стартира още през лятото.

Снимка на деня

Новак Джокович и Роджър Федерер се изправят един срещу друг в пряка битка за класиране на полуфиналите на заключителния турнир на ATP в Лондон тази вечер от 22 ч.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Как верига сладкарници оперира с над 600 фирми, вероятно с ДДС цели

Известната верига "Сладкарници Неделя" са обявили отчети на над 600 фирми (ДЗЗД), чрез които са извършвали дейност през 2018 г. Повечето от тях декларират приходи под 50 хил. лв., колкото е прагът, над който компанията трябва да се регистрира по ДДС и съответно да внася данъка. Това е един от проблемните казуси, разказан от Mediapool, при който компания използва сложна схема - формално законна, вероятно за да избегне внасяне на ДДС. Но вече има стотици случаи на фирми у нас, които работят чрез особени данъчни и счетоводни практики, а едва сега властта ще опита да вземе мерки и да поправи несъвършенство в закона, което обаче никак няма да е лесно.