Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия"

И още: Доналд Туск стана лидер на Европейската народна партия, Малта арестува известен бизнесмен за убийството на журналистка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Георги Кожухаров

Ден след като ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинираха Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, опозицията в лицето на БСП няма нито позиция за съществуващите кандидати, нито алтернативна кандидатура. Единствен опонент за поста засега е юристът Симеон Найденов от "Воля" на Веселин Марешки. За сметка на това реакция имаше от страна на ДПС, според които "безспорният професионализъм и качествата" на Цацаров са държавно богатство. След изявление на лидера на НФСБ Валери Симеонов в парламента пък стана ясно, че групата на патриотите са поканили Цацаров на разговор утре, преди да подкрепят кандидатурата му. Според Симеонов номинацията на Цацаров не е била обсъждана с НФСБ, а е била подкрепена от отделни депутати от "Обединени патриоти".

Извън столицата пък недоволни граждани от водния режим в Перник протестираха пред сградата на местното ВиК дружество с транспаранти "Къде ни е водата" и "Престъпниците вън". Протестиращите настояха някой да поеме отговорност за създалата се ситуация и поискаха да се направи проверка на качеството на водата в момента, за да се установи дали е годна за пиене. Малка група протестиращи бяха допуснати до среща с директора на ВИК дружеството, след която стана ясно, че се търсят алтернативни водоизточници, които да снабдяват Перник с вода. По-късно през деня зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пристигна в града за среща с кмета и обяви, че ще има наказани за водната криза.

Междувременно Европейската народна партия избра своя нов лидер - очаквано това е бившият президент на Европейския съвет Доналд Туск. Той заема поста с подкрепата на настоящия ръководител Жозеф Дол. Решението беше взето по време на двудневен конгрес на партията в Загреб, който продължава и утре. Тогава ще бъдат избрани заместниците на Туск, сред които се очаква да бъде и българският еврокомисар Мария Габриел.

ПЕТ ПО ТРИ

Още от водещите новини от деня в три изречения

Бойко Борисов отстрани временно директори на три болници заради смъртен случай на дете

След среща с родителите на починалото в столицата преди дни 3-годишно дете премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да отстрани тримата директори на болниците, в които е преглеждано и лекувано детето: Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", болница "Лозенец" и Пирогов. Междувременно правителството реши да отпусне голямата сума от 6.7 млн. лв., с които да се платят данъците на болница "Лозенец". "Само отпускаме пари, само плащаме, Ананиев, и ефектът е разплакани родители при мен. Ако това е правилно...", обърна се Борисов към здравния министър.

Държавата ще търси 80 млн. лв. за неизгодно заменени гори

След многогодишно забавяне Министерството на земеделието обяви, че е изчислило кои заменени гори са били неизгодни за държавата и започва да си търси доплащане. Щетата е оценена на 80 млн. лв. и засяга 80% от заменените по времето на кабинета "Станишев" територии. Санкцията идва след произнасяне от Брюксел, но тепърва частните собственици могат да обжалват оценките.

Правителството отпусна 51 млн. лева за коледни надбавки за най-бедните пенсионери

Правителството отпусна 51 млн. лева за коледни надбавки, които ще отидат при най-нуждаещите се пенсионери. По 40 лева допълнително ще получат тези, които получават до 363 лева пенсия, колкото е линията на бедността за следващата година. Според социалното министерство мярката ще подпомогне около 1.24 млн. пенсионери, или повече от половината български пенсионери. Средствата са осигурени чрез преструктуриране на централния бюджет.

Малта арестува известен бизнесмен по случая с убитата разследваща журналистка

Малтийските власти арестуваха известен бизнесмен във връзка с разследването за убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Йорген Фенек е задържан на яхтата му при опит да напусне страната. Премиерът Джоузеф Мускат потвърди неговия арест, но отказа да коментира причините. Това се случва един ден след като Мускат предложи помилване на заподозрян посредник в убийството, ако предостави доказателства за поръчителя. Осем месеца преди смъртта си Дафне Галиция е писала за компания в Дубай на име 17 Black, свързана с малтийски политици. Според разследване на Reuters от 2018 г. Фенек е неин собственик.

Групата на ЕНП в европарламента изключи идеята за данъка върху самолетните полети

След доста тежко обсъждане групата на Европейската народна партия в Европейския парламент взе решение за изключване на идеята за данък върху самолетните полети от програмните документи, обяви българският евродепутат Радан Кънев в профила си във Facebook. По-рано през ноември стана известно, че финансовият министър Владислав Горанов е подписал декларацията на холандското правителство за авиацията, която поиска данъчно облагане на самолетните полети. След като темата стана гореща, Горанов каза, че решението за подкрепата от страна на България е взето на ниво обсъждане в Министерския съвет, без да дава повече подробности.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на Софийския университет

Досегашният ректор на университета и единствен кандидат за поста проф. Анастас Герджиков очаквано беше преизбран от общото събрание на университета. Мандатът му е 4-годишен, а като основна цел през него той си постави да повиши качеството на образованието и да "интернационализира" научните изследвания.