Кметът на район "Лозенец" поиска събарянето на "Златен век"

Константин Павлов е сигнализирал ДНСК, че небостъргачът на "Артекс" е незаконен и трябва да бъде премахнат

Сградата "Златен век" на "Артекс" все още предизвиква спорове
Сградата "Златен век" на "Артекс" все още предизвиква спорове    ©  Цветелина Белутова
Сградата "Златен век" на "Артекс" все още предизвиква спорове
Сградата "Златен век" на "Артекс" все още предизвиква спорове    ©  Цветелина Белутова

Първият видим ефект от разместването на силите след местния вот в София вече е факт.

Новоизбраният кмет на район "Лозенец" от "Демократична България" Константин Павлов е отправил официално искане към арх. Иван Несторов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), да издаде заповед за премахването на небостъргача "Златен век". То е подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса.

В отделно искане, отправено до столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков, Павлов настоява и за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I част", където се строи небостъргачът на "Артекс", така че да бъдат спазени заложените параметри на Общия устройствен план.

Какво точно се иска

"Внесеният от Павлов документ ясно доказва, че разрешението за строеж на "Златен век" вече е загубило правното си действие. Становището му идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столична община, арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК арх. Несторов го задължи да се произнесе по казуса", се казва в съобщение от "Демократична България".

Самият Павлов пък обясни за "Капитал", че целта на сигнала му е да представи директно пред ДНСК въпроса за законността на строежа на "Артекс", а не, както стана през пролетта - отговорността да се прехвърля между тази институция и главният архитект на София Здравко Здравков.

Засега не е ясно каква точно ще е реакцията на строителния контрол и дали ще се произнесе по сигнала на Павлов. "Капитал" изпрати въпроси до институцията, както и до "Артекс", на които очаква отговори.

Каква беше историята

Скандалът с небостъргача "Златен век" избухна тази пролет покрай разкритията за евтините апартаменти на хора от властта (Цветан Цветанов, Цецка Цачева и ред други) в блокове на "Артекс". Подозрението е, че сградата се строи без необходимите разрешителни и се ползва от вратичка в Закона за устройство на територията, прокарана именно със съдействието на Цветанов и ГЕРБ.

ДНСК и главният архитект на София Здравко Здравков обаче си подхвърляха топката и не се ангажираха с отговор, но след намесата на премиера строителният контрол постанови спиране на целия строеж, но не заради това, че е незаконен, а за нарушения като липсващи асансьорни шахти и неукрепен изкоп, които бързо бяха отстранени. Впоследствие Софийският административен съд отмени спирането на строежа на небостъргача "Златен век", като в решението дори бе записано, че сградата има валидно строително разрешително, което веднъж е удължено с въпросните промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. и втори път - със заповед на главния архитект Здравко Здравков за промяна на инвестиционния проект.

Междувременно ДНСК беше поискала от Здравко Здравков да се произнесе за законността на разрешителното на сградата, но вече половин година няма становище на главния архитект по въпроса.

На практика основният въпрос, на който трябва да се даде отговор, е дали решение на която и да е институция, нарушаващо определените с Общия устройствен план норми, може да се смята за законно.